Het laatste nieuws over BENOveren, renoveren, verbouwen en energiebeleid

Meer renovaties in coronajaar 2020

23 februari 2021
Meer renovaties in coronajaar 2020
De motor van de bouwsector blijft draaien. Het aantal voortschrijdende vergunningen voor nieuwe residentiële gebouwen lag 4% hoger dan in 2019 en de renovatie-activiteit bij huiseigenaars nam toe met 3%. Meer dan de helft van de huiseigenaars heeft door of tijdens de coronaperikelen klus- of renovatiewerken uitgevoerd die oorspronkelijk niet voorzien waren of kleinschaliger begroot waren.

Een op de drie Vlamingen geeft huis grote make-over door corona

4 januari 2021
Een op de drie Vlamingen geeft huis grote make-over door corona
De coronacrisis heeft liefst één op de drie Vlamingen gestimuleerd om hun huis een grote make-over te geven. Gemiddeld spenderen ze 17.539 euro aan een nieuwe badkamer en/of terras, keuken en nieuw interieur. Ze doen dat niet alleen omdat ze nu meer tijd thuis spenderen en het zichzelf zo comfortabel mogelijk willen maken. Vaak hebben de Vlamingen er tijdens de voorbije maanden ook extra geld voor opzij kunnen zetten. Dat zijn slechts enkele van de meest opvallende resultaten uit het nieuwe Woononderzoek van Hillewaere, één van de grootste vastgoedspecialisten van Vlaanderen. De diepgaande bevraging bij ruim 1.000 woningeigenaars legt de onmiskenbare invloed van de pandemie op ons woongedrag bloot.

Woningpas wordt uitgebreid met overzicht van uitgevoerde renovatiewerken

18 december 2020
Woningpas wordt uitgebreid met overzicht van uitgevoerde renovatiewerken
Vanaf nu krijg je in jouw woningpas ook een overzicht van alle uitgevoerde BENOvatiewerken (isolatie, installatie...), waarvoor je netbeheerder sinds 2012 een premie toekende. Daarbovenop kan je als eigenaar ook zelf renovatiewerken, al dan niet met bewijsstukken, toevoegen in één overzichtelijke tijdslijn.

Renovatiepremies 2021: wat verandert er?

7 december 2020
Renovatiepremies 2021: wat verandert er?
In 2021 geeft de Vlaamse overheid nog meer ¬én hogere premies dan in 2020 voor wie energetisch renoveert (of kortweg: ‘BENOveert’). Zo komt er, bovenop de al bestaande premies die via netbeheerder Fluvius worden uitgereikt, een steunmaatregel voor PV-panelen, verdubbelt de premie voor hoogrendementsbeglazing en buitenmuurisolatie aan de buitenzijde, en bij asbestverwijdering verhoogt ook de premie voor dakisolatie en buitenmuurisolatie. Daarnaast zijn er nog 2 nieuwe forse voordelen voor eigenaars die binnen de 5 jaar grondig energetisch renoveren: de epc-labelpremie van 2.500 tot 5.000 euro voor het verbeteren van de energetische waarde van je woning of appartement en het renteloos renovatiekrediet of energielening+ tot 60.000 euro. Een overzicht* …

Je EPC verbeteren? Isoleren loont het meest!

3 december 2020
Je EPC verbeteren? Isoleren loont het meest!
Extra comfort, een lagere energiefactuur, minder CO2-uitstoot, een substantiële meerwaarde voor je woning en vanaf volgend jaar ook extra premies… De redenen om te streven naar een goede score op je EnergiePrestatieCertificaat (EPC) zijn legio. Maar hoe zorg je ervoor dat je woning met bijvoorbeeld label E, zo snel en efficiënt mogelijk energetisch opgekrikt wordt tot een woning met label D, C, B of A? Door aan dak-, muur- en vloerisolatie absolute prioriteit te geven, zo blijkt uit een becijfering die Recticel Insulation in het kader van zijn Isolatiebarometer 2020 liet uitvoeren.

Vlaamse Regering beslist verdubbeling premies voor HR-beglazing en buitenmuurisolatie vanaf 2021

30 oktober 2020
Vlaamse Regering beslist verdubbeling premies voor HR-beglazing en buitenmuurisolatie vanaf 2021
Naast de renteloze renovatielening tot 60.000 euro en de nieuwe labelpremie die vanaf 2021 ingaat voor mensen die een huis kopen of via schenking of erfenis verwerven, keurde de Vlaamse Regering vrijdag 30 oktober 2020 ook een verdubbeling van de premies voor hoogrendementsbeglazing en buitenmuurisolatie aan de buitenzijde goed voor alle BENOveerders met eindfacturen vanaf 2021.

Een hoger label scoren op je EPC? Begin met isoleren!

30 september 2020
Een hoger label scoren op je EPC? Begin met isoleren!
Iedereen die ook maar enigszins vertrouwd is met het principe van de Trias Energetica weet het al langer: isoleren is de meest efficiënte manier om de energieprestaties van een woning op te krikken. Dat het ook de manier bij uitstek is om de energieklassen van het energieprestatiecertificaat snel en aanzienlijk te verbeteren – en tegelijk om aanspraak te maken op de labelpremie en de renteloze renovatielening tot 60.000 euro die volgend jaar in Vlaanderen worden ingevoerd – , blijkt ook uit een becijfering die Recticel Insulation, een belangrijke marktspeler in thermische en akoestische isolatie, heeft laten uitvoeren in het kader van zijn Isolatiebarometer 2020.

Vakantietip: Laatste kans voor doe-het-zelvers om een premie te krijgen voor dakisolatie.

10 augustus 2020
Vakantietip: Laatste kans voor doe-het-zelvers om een premie te krijgen voor dakisolatie.
Nog tot eind 2020 (eindfactuur aankoop isolatiemateriaal in 2020) kan je niet alleen een energiepremie voor dakisolatie krijgen als je dit laat uitvoeren door een aannemer (de premie is dan wel hoger), maar ook als als doe-het-zelver wanneer je je dak zelf isoleert. De Vlaamse Regering besliste onlangs dat deze premie voor doe-het-zelvers vanaf 2021 verdwijnt.

Alle info over de renteloze renovatielening tot 60.000 euro en de nieuwe labelpremie vanaf 2021

17 juli 2020
Alle info over de renteloze renovatielening tot 60.000 euro en de nieuwe labelpremie vanaf 2021
Met een renteloze lening tot 60.000 euro en daar bovenop nog een premie tussen 2.500 en 5.000 euro voor het verbeteren van de energieprestaties, wil de Vlaamse overheid Vlamingen ervan overtuigen om te renoveren. De nieuwe premieregeling gaat op 1 januari 2021 in en geldt voor ‘nieuwe eigenaars’, dus mensen die een huis kopen of via schenking of erfenis verwerven. In een volgende fase is het de bedoeling een gelijkaardige regeling voor bestaande woningen uit te werken.

Vanaf 2021: een labelpremie én tot 60 000 euro renteloze lening voor wie BENOveert!

10 juli 2020
Vanaf 2021: een labelpremie én tot 60 000 euro renteloze lening voor wie BENOveert!
Wie een woning koopt, wordt binnenkort nog extra gestimuleerd om die te ‘BENOveren’, zo besliste de Vlaamse regering vandaag (10/07/2020). Bovenop de premies voor energiezuinige renovaties die nu al bestaan, zal een renovatie waarbij het energielabel van de woning drastisch verbeterd wordt namelijk recht geven op een labelpremie. Bovendien wordt de renteloze energielening uitgebreid van maximum 15.000 euro voor ‘prioritaire’ doelgroepen naar maximum 60.000 euro, zonder inkomensgrens

Kende jij de Viervangpremie al?

9 juli 2020
Kende jij de Viervangpremie al?
Wist je dat als je je oude ketel (ouder dan 20 jaar) vervangt je sinds vorige jaar beloond wordt met een premie van 500 euro? Dit is de zogenaamde 'Viervangpremie' waarmee Gas.be je een positief-energie-duwtje-in-de-rug geeft. Om deze premie nog meer onder de aandacht te brengen startte de sectororganisatie trouwens een grote mediacampagne via radio, affichage, advertenties in kranten en online. Ontdek er alles over op positieveenergiepositive.be

Bijna elke woning in België moet tegen 2050 worden geBENOveerd

29 juni 2020
Bijna elke woning in België moet tegen 2050 worden geBENOveerd
Om tegen 2050 de Europese energiedoelstellingen te halen, moeten bijna alle Belgische woningen onder handen worden genomen, zo blijkt uit de Isolatiebarometer 2020 van Recticel Insulation, een belangrijke marktspeler in thermische en akoestische isolatie. Concreet gaat het om meer dan 3,5 miljoen huizen en appartementsgebouwen die hetzij gesloopt en herbouwd zouden moeten worden, hetzij energetisch verbeterd om binnen 30 jaar een berekend energieverbruik van minder dan 100 kWh /m²/jaar (voor Vlaanderen en Brussel) of 85 kWh/m²/jaar (voor Wallonië) te halen.

Slim én kosteneffectief BENOveren? Laat je inspireren!

30 maart 2020
Slim én kosteneffectief BENOveren? Laat je inspireren!
Waarom BENOveren in plaats van renoveren? Hoe kan je je woning behalve energiezuinig ook slim, comfortabel, kwaliteitsvol, gezond en aantrekkelijk maken? En hoe pak je dat alles op de meest kosteneffectieve manier aan? Kandidaat-renoveerders vinden heel wat van hun vragen beantwoord in de nieuwste editie van magazine BENO, een initiatief waarmee tal van belangrijke actoren uit de Vlaamse verbouwsector de Ik BENOveer-campagne van het Vlaams Energieagentschap ondersteunen. Dit gratis magazine wordt vanaf nu tot eind 2020 op meer dan 100.000 exemplaren verspreid. Het wordt ook gratis per post opgestuurd na aanvraag via www.BENOmagazine.be

17% meer premies voor zonneboilers uitbetaald

5 maart 2020
17% meer premies voor zonneboilers uitbetaald
In nieuwbouw kiest de Vlaming veel vaker voor fotovoltaïsche zonnepanelen, eventueel in combinatie met een warmtepomp, om aan de verplichting van hernieuwbare energie te voldoen, maar in renovatie heeft de Vlaming wel begrepen dat een zonneboilerinstallatie de meest laagdrempelige stap is om ook in bestaande woningen hernieuwbare energie toe te passen, zo blijkt uit de cijfers die Vlaams minister van Energie Zuhal Demir en het Vlaams Energieagentschap bij de opening van de Batibouwbeurs bekend maakten. In 2019 werden door netbeheerder Fluvius immers 17% meer premies voor zonneboilerinstallaties uitbetaald dan het jaar ervoor.

Vlaanderen loopt warm voor warmtepomptechnologie 

5 maart 2020
Vlaanderen loopt warm voor warmtepomptechnologie 
Bijna 1 op 5 Vlaamse nieuwbouwers kiest voor een warmtepomp, en ook in de renovatiemarkt zijn warmtepompen aan een flinke opmars bezig. Zo werden in 2019 43% meer premies toegekend voor warmtepompen dan het jaar ervoor, en werd de nieuwe warmtepompboilerpremie al meer dan 1000 keer uitbetaald. Dat blijkt uit de cijfers die Vlaams minister van Energie Zuhal Demir en het Vlaams Energieagentschap bij de opening van de Batibouwbeurs bekend maakten. Goed nieuws dus voor de Belgische producenten en verdelers van warmtepompen “Want warmtepompen zijn inderdaad altijd de verstandigste keuze”, zo stellen ze op hun website www.InfoWarmtePomp.be. “Bij nieuwbouw, maar ook bij renovatie.”
Cookies: Om u de best mogelijke ervaring te bieden, maakt deze site gebruik van cookies. Als u mijnBENOvatie.be blijft gebruiken, betekent dit dat u akkoord gaat met ons gebruik van cookies. Als u meer wilt weten over de cookies die we gebruiken en hoe u uw instellingen kunt wijzigen, lees dan onze cookievoorwaarden.Sluiten