Het laatste nieuws over BENOveren, renoveren, verbouwen en energiebeleid

Vlaamse Regering beslist verdubbeling premies voor HR-beglazing en buitenmuurisolatie vanaf 2021

30 oktober 2020
Vlaamse Regering beslist verdubbeling premies voor HR-beglazing en buitenmuurisolatie vanaf 2021
Naast de renteloze renovatielening tot 60.000 euro en de nieuwe labelpremie die vanaf 2021 ingaat voor mensen die een huis kopen of via schenking of erfenis verwerven, keurde de Vlaamse Regering vrijdag 30 oktober 2020 ook een verdubbeling van de premies voor hoogrendementsbeglazing en buitenmuurisolatie aan de buitenzijde goed voor alle BENOveerders met eindfacturen vanaf 2021.

Een hoger label scoren op je EPC? Begin met isoleren!

30 september 2020
Een hoger label scoren op je EPC? Begin met isoleren!
Iedereen die ook maar enigszins vertrouwd is met het principe van de Trias Energetica weet het al langer: isoleren is de meest efficiënte manier om de energieprestaties van een woning op te krikken. Dat het ook de manier bij uitstek is om de energieklassen van het energieprestatiecertificaat snel en aanzienlijk te verbeteren – en tegelijk om aanspraak te maken op de labelpremie en de renteloze renovatielening tot 60.000 euro die volgend jaar in Vlaanderen worden ingevoerd – , blijkt ook uit een becijfering die Recticel Insulation, een belangrijke marktspeler in thermische en akoestische isolatie, heeft laten uitvoeren in het kader van zijn Isolatiebarometer 2020.

Vakantietip: Laatste kans voor doe-het-zelvers om een premie te krijgen voor dakisolatie.

10 augustus 2020
Vakantietip: Laatste kans voor doe-het-zelvers om een premie te krijgen voor dakisolatie.
Nog tot eind 2020 (eindfactuur aankoop isolatiemateriaal in 2020) kan je niet alleen een energiepremie voor dakisolatie krijgen als je dit laat uitvoeren door een aannemer (de premie is dan wel hoger), maar ook als als doe-het-zelver wanneer je je dak zelf isoleert. De Vlaamse Regering besliste onlangs dat deze premie voor doe-het-zelvers vanaf 2021 verdwijnt.

Alle info over de renteloze renovatielening tot 60.000 euro en de nieuwe labelpremie vanaf 2021

17 juli 2020
Alle info over de renteloze renovatielening tot 60.000 euro en de nieuwe labelpremie vanaf 2021
Met een renteloze lening tot 60.000 euro en daar bovenop nog een premie tussen 2.500 en 5.000 euro voor het verbeteren van de energieprestaties, wil de Vlaamse overheid Vlamingen ervan overtuigen om te renoveren. De nieuwe premieregeling gaat op 1 januari 2021 in en geldt voor ‘nieuwe eigenaars’, dus mensen die een huis kopen of via schenking of erfenis verwerven. In een volgende fase is het de bedoeling een gelijkaardige regeling voor bestaande woningen uit te werken.

Vanaf 2021: een labelpremie én tot 60 000 euro renteloze lening voor wie BENOveert!

10 juli 2020
Vanaf 2021: een labelpremie én tot 60 000 euro renteloze lening voor wie BENOveert!
Wie een woning koopt, wordt binnenkort nog extra gestimuleerd om die te ‘BENOveren’, zo besliste de Vlaamse regering vandaag (10/07/2020). Bovenop de premies voor energiezuinige renovaties die nu al bestaan, zal een renovatie waarbij het energielabel van de woning drastisch verbeterd wordt namelijk recht geven op een labelpremie. Bovendien wordt de renteloze energielening uitgebreid van maximum 15.000 euro voor ‘prioritaire’ doelgroepen naar maximum 60.000 euro, zonder inkomensgrens

Kende jij de Viervangpremie al?

9 juli 2020
Kende jij de Viervangpremie al?
Wist je dat als je je oude ketel (ouder dan 20 jaar) vervangt je sinds vorige jaar beloond wordt met een premie van 500 euro? Dit is de zogenaamde 'Viervangpremie' waarmee Gas.be je een positief-energie-duwtje-in-de-rug geeft. Om deze premie nog meer onder de aandacht te brengen startte de sectororganisatie trouwens een grote mediacampagne via radio, affichage, advertenties in kranten en online. Ontdek er alles over op positieveenergiepositive.be

Bijna elke woning in België moet tegen 2050 worden geBENOveerd

29 juni 2020
Bijna elke woning in België moet tegen 2050 worden geBENOveerd
Om tegen 2050 de Europese energiedoelstellingen te halen, moeten bijna alle Belgische woningen onder handen worden genomen, zo blijkt uit de Isolatiebarometer 2020 van Recticel Insulation, een belangrijke marktspeler in thermische en akoestische isolatie. Concreet gaat het om meer dan 3,5 miljoen huizen en appartementsgebouwen die hetzij gesloopt en herbouwd zouden moeten worden, hetzij energetisch verbeterd om binnen 30 jaar een berekend energieverbruik van minder dan 100 kWh /m²/jaar (voor Vlaanderen en Brussel) of 85 kWh/m²/jaar (voor Wallonië) te halen.

Slim én kosteneffectief BENOveren? Laat je inspireren!

30 maart 2020
Slim én kosteneffectief BENOveren? Laat je inspireren!
Waarom BENOveren in plaats van renoveren? Hoe kan je je woning behalve energiezuinig ook slim, comfortabel, kwaliteitsvol, gezond en aantrekkelijk maken? En hoe pak je dat alles op de meest kosteneffectieve manier aan? Kandidaat-renoveerders vinden heel wat van hun vragen beantwoord in de nieuwste editie van magazine BENO, een initiatief waarmee tal van belangrijke actoren uit de Vlaamse verbouwsector de Ik BENOveer-campagne van het Vlaams Energieagentschap ondersteunen. Dit gratis magazine wordt vanaf nu tot eind 2020 op meer dan 100.000 exemplaren verspreid. Het wordt ook gratis per post opgestuurd na aanvraag via www.BENOmagazine.be

17% meer premies voor zonneboilers uitbetaald

5 maart 2020
17% meer premies voor zonneboilers uitbetaald
In nieuwbouw kiest de Vlaming veel vaker voor fotovoltaïsche zonnepanelen, eventueel in combinatie met een warmtepomp, om aan de verplichting van hernieuwbare energie te voldoen, maar in renovatie heeft de Vlaming wel begrepen dat een zonneboilerinstallatie de meest laagdrempelige stap is om ook in bestaande woningen hernieuwbare energie toe te passen, zo blijkt uit de cijfers die Vlaams minister van Energie Zuhal Demir en het Vlaams Energieagentschap bij de opening van de Batibouwbeurs bekend maakten. In 2019 werden door netbeheerder Fluvius immers 17% meer premies voor zonneboilerinstallaties uitbetaald dan het jaar ervoor.

Vlaanderen loopt warm voor warmtepomptechnologie 

5 maart 2020
Vlaanderen loopt warm voor warmtepomptechnologie 
Bijna 1 op 5 Vlaamse nieuwbouwers kiest voor een warmtepomp, en ook in de renovatiemarkt zijn warmtepompen aan een flinke opmars bezig. Zo werden in 2019 43% meer premies toegekend voor warmtepompen dan het jaar ervoor, en werd de nieuwe warmtepompboilerpremie al meer dan 1000 keer uitbetaald. Dat blijkt uit de cijfers die Vlaams minister van Energie Zuhal Demir en het Vlaams Energieagentschap bij de opening van de Batibouwbeurs bekend maakten. Goed nieuws dus voor de Belgische producenten en verdelers van warmtepompen “Want warmtepompen zijn inderdaad altijd de verstandigste keuze”, zo stellen ze op hun website www.InfoWarmtePomp.be. “Bij nieuwbouw, maar ook bij renovatie.”

Vlaming investeert meer in energiebesparing... maar er is nog een lange weg te gaan

5 maart 2020
Vlaming investeert meer in energiebesparing... maar er is nog een lange weg te gaan
Het afgelopen jaar 2019 was een goed jaar voor de premie-aanvragen bij de netbeheerder Fluvius. Op basis van de eerste cijfers blijkt dat  in 2019 zo’n 19% meer premies werden uitbetaald ten opzichte van het jaar voordien. En toch is nog een lange weg te gaan willen we de doelstellingen van het Renovatiepact2050 halen. Die wil dat alle woningen tegen 2050 geBENOveerd worden tot label A. Een ambitie die nu nog maar amper wordt gehaald.

Volg je ideale BENOvatieparcours ook op Batibouw 2020

25 februari 2020
Volg je ideale BENOvatieparcours ook op Batibouw 2020
Renoveren? Dat is zó van gisteren. Wie vandaag verbouwt, doet aan BENOveren, oftewel ‘beter renoveren’ conform de normen van het Renovatiepact2050. Wat dat precies betekent, leer je op www.mijnBENOvatie.be maar ook door het mijnBENOvatie-parcours op Batibouw 2O2O te volgen.

Hoe energie(on)zuinig is je woning? Ontdek het met de BENOvatietest!

17 februari 2020
Hoe energie(on)zuinig is je woning?  Ontdek het met de BENOvatietest!
Benieuwd naar hoe energie(on)zuinig jouw woning is en naar waar en hoe het nog beter kan? Dan is de nieuwe BENOvatietest op www.mijnBENOvatie.be er voor jou. Vul de test in, ontdek hoe goed (of slecht) je woning scoort en krijg je persoonlijk BENOvatieadvies gratis per mail toegestuurd.

Warmtepompen zijn altijd de verstandigste keuze, ook bij renovatie

3 februari 2020
Warmtepompen zijn altijd de verstandigste keuze, ook bij renovatie
Het is ondertussen voldoende bekend, of zou dat toch moeten zijn, dat bij nieuwbouw een warmtepomp altijd een uitstekende investering is. Een goed geïsoleerde, luchtdichte bouwschil zorgt ervoor dat de warmteverliezen beperkt zijn en een warmtepomp optimaal kan renderen. Het consortium InfoWarmtePomp.be, een gezamenlijk initiatief van tal van Belgische producenten en verdelers van warmtepompen, wil er graag op wijzen dat ook bij verbouwingen bijna steeds een warmtepomp kan geïnstalleerd worden, op voorwaarde dat het gebouw eerst goed wordt geïsoleerd en luchtdicht gemaakt. Indien dat gebeurt, is ook bij renovatie een warmtepomp de verstandigste keuze voor zowel de verwarming als voor de productie van warm water.

Resultaten REG-enquête 2019: Vlaamse gezinnen hebben vooral duidelijkheid nodig om hun woningen te BENOveren

28 november 2019
Resultaten REG-enquête 2019: Vlaamse gezinnen hebben vooral duidelijkheid nodig om hun woningen te BENOveren
Hoewel iedereen intussen overtuigd is van het belang van energiebesparing en energiebesparende renovatiemaatregelen, vertaalt dit zich nog onvoldoende in concrete BENOvaties, zo toont recent onderzoek in opdracht van het Vlaams Energieagentschap opnieuw aan. Belangrijke drempel: gebrek aan duidelijkheid. Niet enkel op financieel vlak maar ook wat betreft de toekomstige energie-eisen, de voordelen op lange termijn van BENOvaties en de verzekerde kwaliteitsvolle en tijdige uitvoering van de werken.
Cookies: Om u de best mogelijke ervaring te bieden, maakt deze site gebruik van cookies. Als u mijnBENOvatie.be blijft gebruiken, betekent dit dat u akkoord gaat met ons gebruik van cookies. Als u meer wilt weten over de cookies die we gebruiken en hoe u uw instellingen kunt wijzigen, lees dan onze cookievoorwaarden.Sluiten