Het laatste nieuws over BENOveren, renoveren, verbouwen en energiebeleid

10 tips om je renovatiebudget te verhogen

13 april 2021
10 tips om je renovatiebudget te verhogen
Een warm en comfortabel huis hoeft niet onbetaalbaar te zijn. Toch loopt het kostenplaatje bij een energiezuinige renovatie of BENOvatie al gauw hoog op. De financiële drempel houdt vaak potentiële kopers tegen om een woning met hoge renovatienoden aan te kopen of de huidige woning grondig energetisch te renoveren naar de comfortnoden van vandaag. Toch is het NU het moment om te renoveren. Er bestaan verschillende financieringsopties die weinig gekend zijn, maar heel wat mogelijkheden bieden. Verhoog nu je renovatiebudget en bespaar voor altijd op je energiefactuur met deze tips….

Jonge kopers kunnen extra kosten bij aankoop eerste woning moeilijk inschatten

11 maart 2021
Jonge kopers kunnen extra kosten bij aankoop eerste woning moeilijk inschatten
Het kopen van een eigen woning is iets wat de meeste mensen maar één of twee keer in hun leven doen. Vooral voor jonge kopers kan zo’n grote financiële beslissing beangstigend lijken. Er komen dan ook heel wat zaken bij kijken. Als koper is het belangrijk dat je een goed beeld hebt van het totale kostenplaatje. Dat is bij één op twee niet helemaal het geval, zo blijkt uit een bevraging van 1.000 jonge Belgen (van 22 t.e.m. 35 jaar)

Nieuw: bereken je besparing met een zonneboiler

9 maart 2021
Nieuw: bereken je besparing met een zonneboiler
Op zoek naar een concreet, niet-merkgebonden antwoord op alle vragen die je als bouwer of verbouwer over zonneboilerinstallaties kan hebben? Surf dan naar www.InfoZonneBoiler.be, het objectieve zonneboilerinfoplatform van de Belgische zonneboilerfederatie Belsolar. De website kreeg zopas niet alleen een volledige make-over, zowel op grafisch als bouwtechnisch vlak. Ze werd tevens uitgebreid met een gloednieuwe calculator waarmee je heel eenvoudig kan berekenen hoeveel geld en CO2 je jaarlijks kan besparen wanneer je je bestaande installatie voor de verwarming van sanitair water door een zonneboiler vervangt.

COVID-19-pandemie doet jonge kopers sneller beslissen over eerste woning

9 maart 2021
COVID-19-pandemie doet jonge kopers sneller beslissen over eerste woning
Voor het gros van de jonge kopers gaat de droom van een
eigen stek gepaard met een zoektocht die tot een jaar kan duren. Bij kopers in 2020 verliep het beslissingsproces sneller: opvallend veel jonge eigenaars (53 %) deden er minder dan 3 maanden over om een woning te kopen. De onzekerheid van de globale pandemie maakte hen op financieel vlak zowel beter voorbereid als voorzichtiger, zo blijkt uit een marktonderzoek dat AXA Bank liet uitvoeren...

Energetische woningrenovaties opnieuw in de lift

3 maart 2021
Energetische woningrenovaties opnieuw in de lift
De Tijd bericht vrijdag 26/2/2021 dat bij een aantal grote banken in ons land de renovatielening en groene kredieten in de lift zitten. Die bieden huishoudens de financiële slagkracht om hun woningen energiezuinig te maken. Die trend is een goede zaak voor de nodige renovatiegolf die de Vlaamse regering vooropstelt om haar energiedoelstellingen te verwezenlijken. Ook uit de afgeleverde vergunningen voor woningrenovaties blijft dat er in 2020 sprake is van een heropleving. De recente verhoging van de steunmaatregelen bij energetische werken en een vereenvoudigd en eengemaakt kader in 2022, helpen de groei in de renovatiemarkt verder versterken. Dat is hoognodig aangezien er nog een lange weg te gaan is vooraleer echt sprake zal zijn van de verhoopte renovatiegolf. 

Toekomstgericht renoveren? Zo pak je het dit jaar aan!

25 februari 2021
Toekomstgericht renoveren? Zo pak je het dit jaar aan!
Waarom BENOveren in plaats van gewoon renoveren en hoe pak je een BENOvatie concreet aan? Welke premies kan je dit jaar aanvragen? Wat is de link tussen de lucht binnenshuis en het risico op gezondheidsklachten en coronabesmetting, en hoe kan je dat risico zo klein mogelijk houden? Waarom is een goed geïsoleerde, luchtdichte bouwschil zo belangrijk? Welke kosten komen er bovenop de aankoopprijs van een woning of appartement? Kandidaat-renoveerders krijgen al heel wat van hun vragen beantwoord op www.mijnBENOvatie.be en vinden nog meer informatie en inspiratie in de nieuwste editie van het gratis magazine BENO.

Meer renovaties in coronajaar 2020

23 februari 2021
Meer renovaties in coronajaar 2020
De motor van de bouwsector blijft draaien. Het aantal voortschrijdende vergunningen voor nieuwe residentiële gebouwen lag 4% hoger dan in 2019 en de renovatie-activiteit bij huiseigenaars nam toe met 3%. Meer dan de helft van de huiseigenaars heeft door of tijdens de coronaperikelen klus- of renovatiewerken uitgevoerd die oorspronkelijk niet voorzien waren of kleinschaliger begroot waren.

Een op de drie Vlamingen geeft huis grote make-over door corona

4 januari 2021
Een op de drie Vlamingen geeft huis grote make-over door corona
De coronacrisis heeft liefst één op de drie Vlamingen gestimuleerd om hun huis een grote make-over te geven. Gemiddeld spenderen ze 17.539 euro aan een nieuwe badkamer en/of terras, keuken en nieuw interieur. Ze doen dat niet alleen omdat ze nu meer tijd thuis spenderen en het zichzelf zo comfortabel mogelijk willen maken. Vaak hebben de Vlamingen er tijdens de voorbije maanden ook extra geld voor opzij kunnen zetten. Dat zijn slechts enkele van de meest opvallende resultaten uit het nieuwe Woononderzoek van Hillewaere, één van de grootste vastgoedspecialisten van Vlaanderen. De diepgaande bevraging bij ruim 1.000 woningeigenaars legt de onmiskenbare invloed van de pandemie op ons woongedrag bloot.

Woningpas wordt uitgebreid met overzicht van uitgevoerde renovatiewerken

18 december 2020
Woningpas wordt uitgebreid met overzicht van uitgevoerde renovatiewerken
Vanaf nu krijg je in jouw woningpas ook een overzicht van alle uitgevoerde BENOvatiewerken (isolatie, installatie...), waarvoor je netbeheerder sinds 2012 een premie toekende. Daarbovenop kan je als eigenaar ook zelf renovatiewerken, al dan niet met bewijsstukken, toevoegen in één overzichtelijke tijdslijn.

Renovatiepremies 2021: wat verandert er?

7 december 2020
Renovatiepremies 2021: wat verandert er?
In 2021 geeft de Vlaamse overheid nog meer ¬én hogere premies dan in 2020 voor wie energetisch renoveert (of kortweg: ‘BENOveert’). Zo komt er, bovenop de al bestaande premies die via netbeheerder Fluvius worden uitgereikt, een steunmaatregel voor PV-panelen, verdubbelt de premie voor hoogrendementsbeglazing en buitenmuurisolatie aan de buitenzijde, en bij asbestverwijdering verhoogt ook de premie voor dakisolatie en buitenmuurisolatie. Daarnaast zijn er nog 2 nieuwe forse voordelen voor eigenaars die binnen de 5 jaar grondig energetisch renoveren: de epc-labelpremie van 2.500 tot 5.000 euro voor het verbeteren van de energetische waarde van je woning of appartement en het renteloos renovatiekrediet of energielening+ tot 60.000 euro. Een overzicht* …

Je EPC verbeteren? Isoleren loont het meest!

3 december 2020
Je EPC verbeteren? Isoleren loont het meest!
Extra comfort, een lagere energiefactuur, minder CO2-uitstoot, een substantiële meerwaarde voor je woning en vanaf volgend jaar ook extra premies… De redenen om te streven naar een goede score op je EnergiePrestatieCertificaat (EPC) zijn legio. Maar hoe zorg je ervoor dat je woning met bijvoorbeeld label E, zo snel en efficiënt mogelijk energetisch opgekrikt wordt tot een woning met label D, C, B of A? Door aan dak-, muur- en vloerisolatie absolute prioriteit te geven, zo blijkt uit een becijfering die Recticel Insulation in het kader van zijn Isolatiebarometer 2020 liet uitvoeren.

Vlaamse Regering beslist verdubbeling premies voor HR-beglazing en buitenmuurisolatie vanaf 2021

30 oktober 2020
Vlaamse Regering beslist verdubbeling premies voor HR-beglazing en buitenmuurisolatie vanaf 2021
Naast de renteloze renovatielening tot 60.000 euro en de nieuwe labelpremie die vanaf 2021 ingaat voor mensen die een huis kopen of via schenking of erfenis verwerven, keurde de Vlaamse Regering vrijdag 30 oktober 2020 ook een verdubbeling van de premies voor hoogrendementsbeglazing en buitenmuurisolatie aan de buitenzijde goed voor alle BENOveerders met eindfacturen vanaf 2021.

Een hoger label scoren op je EPC? Begin met isoleren!

30 september 2020
Een hoger label scoren op je EPC? Begin met isoleren!
Iedereen die ook maar enigszins vertrouwd is met het principe van de Trias Energetica weet het al langer: isoleren is de meest efficiënte manier om de energieprestaties van een woning op te krikken. Dat het ook de manier bij uitstek is om de energieklassen van het energieprestatiecertificaat snel en aanzienlijk te verbeteren – en tegelijk om aanspraak te maken op de labelpremie en de renteloze renovatielening tot 60.000 euro die volgend jaar in Vlaanderen worden ingevoerd – , blijkt ook uit een becijfering die Recticel Insulation, een belangrijke marktspeler in thermische en akoestische isolatie, heeft laten uitvoeren in het kader van zijn Isolatiebarometer 2020.

Vakantietip: Laatste kans voor doe-het-zelvers om een premie te krijgen voor dakisolatie.

10 augustus 2020
Vakantietip: Laatste kans voor doe-het-zelvers om een premie te krijgen voor dakisolatie.
Nog tot eind 2020 (eindfactuur aankoop isolatiemateriaal in 2020) kan je niet alleen een energiepremie voor dakisolatie krijgen als je dit laat uitvoeren door een aannemer (de premie is dan wel hoger), maar ook als als doe-het-zelver wanneer je je dak zelf isoleert. De Vlaamse Regering besliste onlangs dat deze premie voor doe-het-zelvers vanaf 2021 verdwijnt.

Alle info over de renteloze renovatielening tot 60.000 euro en de nieuwe labelpremie vanaf 2021

17 juli 2020
Alle info over de renteloze renovatielening tot 60.000 euro en de nieuwe labelpremie vanaf 2021
Met een renteloze lening tot 60.000 euro en daar bovenop nog een premie tussen 2.500 en 5.000 euro voor het verbeteren van de energieprestaties, wil de Vlaamse overheid Vlamingen ervan overtuigen om te renoveren. De nieuwe premieregeling gaat op 1 januari 2021 in en geldt voor ‘nieuwe eigenaars’, dus mensen die een huis kopen of via schenking of erfenis verwerven. In een volgende fase is het de bedoeling een gelijkaardige regeling voor bestaande woningen uit te werken.
Cookies: Om u de best mogelijke ervaring te bieden, maakt deze site gebruik van cookies. Als u mijnBENOvatie.be blijft gebruiken, betekent dit dat u akkoord gaat met ons gebruik van cookies. Als u meer wilt weten over de cookies die we gebruiken en hoe u uw instellingen kunt wijzigen, lees dan onze cookievoorwaarden.Sluiten