Het laatste nieuws over BENOveren, renoveren, verbouwen en energiebeleid

Vlaming investeert meer in energiebesparing... maar er is nog een lange weg te gaan

5 maart 2020
Vlaming investeert meer in energiebesparing... maar er is nog een lange weg te gaan
Het afgelopen jaar 2019 was een goed jaar voor de premie-aanvragen bij de netbeheerder Fluvius. Op basis van de eerste cijfers blijkt dat  in 2019 zo’n 19% meer premies werden uitbetaald ten opzichte van het jaar voordien. En toch is nog een lange weg te gaan willen we de doelstellingen van het Renovatiepact2050 halen. Die wil dat alle woningen tegen 2050 geBENOveerd worden tot label A. Een ambitie die nu nog maar amper wordt gehaald.

Volg je ideale BENOvatieparcours ook op Batibouw 2020

25 februari 2020
Volg je ideale BENOvatieparcours ook op Batibouw 2020
Renoveren? Dat is zó van gisteren. Wie vandaag verbouwt, doet aan BENOveren, oftewel ‘beter renoveren’ conform de normen van het Renovatiepact2050. Wat dat precies betekent, leer je op www.mijnBENOvatie.be maar ook door het mijnBENOvatie-parcours op Batibouw 2O2O te volgen.

Hoe energie(on)zuinig is je woning? Ontdek het met de BENOvatietest!

17 februari 2020
Hoe energie(on)zuinig is je woning?  Ontdek het met de BENOvatietest!
Benieuwd naar hoe energie(on)zuinig jouw woning is en naar waar en hoe het nog beter kan? Dan is de nieuwe BENOvatietest op www.mijnBENOvatie.be er voor jou. Vul de test in, ontdek hoe goed (of slecht) je woning scoort en krijg je persoonlijk BENOvatieadvies gratis per mail toegestuurd.

Warmtepompen zijn altijd de verstandigste keuze, ook bij renovatie

3 februari 2020
Warmtepompen zijn altijd de verstandigste keuze, ook bij renovatie
Het is ondertussen voldoende bekend, of zou dat toch moeten zijn, dat bij nieuwbouw een warmtepomp altijd een uitstekende investering is. Een goed geïsoleerde, luchtdichte bouwschil zorgt ervoor dat de warmteverliezen beperkt zijn en een warmtepomp optimaal kan renderen. Het consortium InfoWarmtePomp.be, een gezamenlijk initiatief van tal van Belgische producenten en verdelers van warmtepompen, wil er graag op wijzen dat ook bij verbouwingen bijna steeds een warmtepomp kan geïnstalleerd worden, op voorwaarde dat het gebouw eerst goed wordt geïsoleerd en luchtdicht gemaakt. Indien dat gebeurt, is ook bij renovatie een warmtepomp de verstandigste keuze voor zowel de verwarming als voor de productie van warm water.

Resultaten REG-enquête 2019: Vlaamse gezinnen hebben vooral duidelijkheid nodig om hun woningen te BENOveren

28 november 2019
Resultaten REG-enquête 2019: Vlaamse gezinnen hebben vooral duidelijkheid nodig om hun woningen te BENOveren
Hoewel iedereen intussen overtuigd is van het belang van energiebesparing en energiebesparende renovatiemaatregelen, vertaalt dit zich nog onvoldoende in concrete BENOvaties, zo toont recent onderzoek in opdracht van het Vlaams Energieagentschap opnieuw aan. Belangrijke drempel: gebrek aan duidelijkheid. Niet enkel op financieel vlak maar ook wat betreft de toekomstige energie-eisen, de voordelen op lange termijn van BENOvaties en de verzekerde kwaliteitsvolle en tijdige uitvoering van de werken.

Hoe energie(on)zuinig is je woning? Doe de BENOvatietest en krijg gratis BENOvatieadvies op maat!

2 oktober 2019
Hoe energie(on)zuinig is je woning? Doe de BENOvatietest en krijg gratis BENOvatieadvies op maat!
10 cm isolatie in mijn hellend dak, volstaat dat wel? Dubbel glas met een Ug-waarde van 2,8 W/m²K, houdt dat de warmte voldoende binnen en de koude genoeg buiten? Schimmel in de badkamer, hoe los ik dat op? Een slechte EPC-score doordat ik elektrisch verwarm, hoe maak ik dat goed? Ik heb geen mechanisch ventilatiesysteem, is dat erg? Ik heb geen waterontharder en ook geen regenwaterfilter, is dat een probleem? Allemaal vragen die woningeigenaars zich kunnen stellen. Een overzichtelijk, digitaal en gratis rapport en gepersonaliseerd en objectief BENOvatieadvies krijgen ze nu dankzij de nieuwe BENOvatietest die aan www.mijnBENOvatie.be, dé informatiesite over BENOveren, werd toegevoegd.

Deadline voor verplichte dakisolatie en dubbele beglazing nadert

31 juli 2019
Deadline voor verplichte dakisolatie en dubbele beglazing nadert
Vanaf 1 januari 2020 geldt in Vlaanderen verplichte dakisolatie voor wie zijn woning wil verkopen of verhuren. Vanaf 2023 geldt de glasisolatienorm. En vanaf 2050 zouden alle woningen volledig moeten zijn geBENOveerd. Veel werk aan de winkel dus. Vooral voor huurwoningen, aangezien die ongeschikt voor verhuur kunnen verklaard worden.

Vraag tijdig uw sloop-en herbouwpremie aan!

5 juni 2019
Vraag tijdig uw sloop-en herbouwpremie aan!
In dertien Vlaamse steden maakt u aanspraak op 6% in plaats van 21% btw bij sloop- en heropbouw. Particulieren die NIET in één van die dertien steden wonen, kunnen een Vlaamse sloop- en heropbouwpremie aanvragen. De premie bedraagt 7500 euro. De premie kan aangevraagd worden sinds begin maart 2019. Er werden al 751 slooppremies aangevraagd voor een bedrag van 5,63 miljoen euro.

Verlaagde registratierechten voor Ingrijpende Energetische Renovaties zijn succes

29 april 2019
Verlaagde registratierechten voor Ingrijpende Energetische Renovaties zijn succes
Sinds 1 juni vorig jaar hebben al bijna 1.000 Vlamingen bij aankoop van een woning 6% registratierechten betaald in plaats van de gewoonlijke 7%. Ze kregen 1% korting omdat ze aangaven hun woning ingrijpend energetisch te gaan renoveren. Ook wie pas na de aankoop beslist om zijn woning energetisch onder handen te nemen, kan er nog voor kiezen om eerst 7% of 10% te betalen, en later alsnog het verschil terug te vragen. Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Bij de hervorming van de koopbelasting is resoluut beslist om ingrijpende energetische renovaties te belonen. Al bijna 1.000 Vlamingen hebben tot nu toe gebruik gemaakt van het verlaagd tarief om hun woning energetisch te renoveren. Een hoopvol cijfer na 10 maanden!”

Stakeholders Renovatiepact stellen BENOmagazine op Batibouw voor

21 februari 2019
Stakeholders Renovatiepact stellen BENOmagazine op Batibouw voor
Batibouw, 21 februari 2019 - Deze voormiddag, tijdens de openingspersconferentie van de beurs Batibouw, hebben tal van stakeholders uit de Vlaamse verbouwsector de tweede editie van het magazine BENO voorgesteld aan Vlaams minister van Energie Lydia Peeters. BENO, het informatie- en inspiratiemagazine voor de ‘betere renoveerder’, is een initiatief van tal van producenten van bouwmaterialen, sectorassociaties, netbeheerders en architecten- en aannemerfederatie, om de Ik BENOveer-campagne van het Vlaams Energieagentschap ondersteunen. Het wordt op meer dan 100.000 exemplaren verspreid, o.a. op tal van stands op Batibouw en het wordt ook gratis per post opgestuurd na aanvraag via www.BENOmagazine.be

Vlaamse verbouwsector stelt tweede editie van het gratis magazine BENO voor

1 februari 2019
Vlaamse verbouwsector stelt tweede editie van het gratis magazine BENO voor
Waarom zou je BENOveren in plaats van gewoon te renoveren? En hoe kan je je BENOvatie behalve energiezuinig ook aantrekkelijk, kwaliteitsvol, gezond, slim en toch budgettair haalbaar maken? Het antwoord vind je in het magazine BENO, een initiatief waarmee  tal van stakeholders uit de Vlaamse verbouwsector (producenten van bouwmaterialen, sectorassociaties, netbeheerders en architecten- en aannemerfederaties) de Ik BENOveer-campagne van het Vlaams Energieagentschap ondersteunen. Na het succes van de eerste editie in 2018 wordt het gratis magazine dit jaar op meer dan 100.000 exemplaren verspreid en wordt het ook gratis per post opgestuurd na aanvraag via www.BENOmagazine.be.

Het vernieuwde EPC: ga ook voor een topscore en BENOveer tot label A!

31 januari 2019
Het vernieuwde EPC: ga ook voor een topscore en BENOveer tot label A!
Begin januari 2019 lanceerde het Vlaams Energieagentschap (VEA) het vernieuwde EnergiePrestatieCertificaat (EPC) in opdracht van de Vlaamse minister van Energie. Het EPC informeert potentiële kopers en huurders over de energiezuinigheid van een woning. Begin dit jaar kreeg het EPC een make-over en nu is het  beter leesbaar dankzij een duidelijk energielabel, van A+ tot F, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een wasmachine of koelkast. Het vernieuwde EPC adviseert ook meteen hoe je woning een betere energiescore kan behalen. Door te renoveren conform de ambities van het Vlaamse Renovatiepact 2050. Of kortweg: door te BENOveren.

Klimaatuitdaging noopt energetische ingrepen in miljoenen woningen

30 januari 2019
Klimaatuitdaging noopt energetische ingrepen in miljoenen woningen
In Vlaanderen wachten 2,65 miljoen woningen op energiezuinige ingrepen. Hoogdringend omdat gebouwen 40 % van de CO2-uitstoot veroorzaken. Maar het renovatieritme daalt de laatste jaren. Momenteel bedraagt dit 0,6 % van het woningenpark terwijl 2,5 % de minimale vereiste is. Om dat ritme drastisch te verhogen zijn doortastende maatregelen nodig. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) schuift daarom naar een wijziging in de successierechten naar voren om de grote groep oudere eigenaars aan te zetten tot een energiezuinige renovatie.

Energiehuizen van start in nieuwe rol

20 januari 2019
Energiehuizen van start in nieuwe rol
Sinds begin dit jaar zijn de 19 Energiehuizen in Vlaanderen van start gegaan als infoloket voor alle Vlamingen die vragen hebben rond energie. In juli vorig jaar besliste de Vlaamse regering om de 2-procentleningen af te schaffen, de reden waarom de Energiehuizen destijds werden opgericht. Hun taak verschuift van krediet- naar informatieverstrekker, al blijven bepaalde energieleningen nog mogelijk. Vlaams minister Lydia Peeters: “De vernieuwde Energiehuizen worden voortaan de personal coaches van alle Vlamingen op het vlak van energie: ze staan Vlamingen bij met raad en daad. Kwetsbare doelgroepen, mede-eigenaars en verenigingen kunnen nog steeds een lening aanvragen bij hun Energiehuis.”

Jouw ideale BENOvatieparcours? Dat volg je online of op Batibouw 2019!

16 januari 2019
Jouw ideale BENOvatieparcours?  Dat volg je online of op Batibouw 2019!
Is je woning aan renovatie toe? Doe het dan in één keer goed, en BENOveer in plaats van gewoon te renoveren. BENOveren staat voor ‘beter renoveren’. Resoluut gaan voor future proof. Zodat je huis nu al beantwoordt aan de energieprestatie-eisen van 2050. En zodat je nu al profiteert van de vele voordelen die BENOveren te bieden heeft. Je krijgt een lagere energiefactuur, een hoger wooncomfort en een betere luchtkwaliteit. Je bewijst het milieu een grote dienst door minder CO2 uit te stoten. En je geeft je huis een esthetische en financiële meerwaarde.
Cookies: Om u de best mogelijke ervaring te bieden, maakt deze site gebruik van cookies. Als u mijnBENOvatie.be blijft gebruiken, betekent dit dat u akkoord gaat met ons gebruik van cookies. Als u meer wilt weten over de cookies die we gebruiken en hoe u uw instellingen kunt wijzigen, lees dan onze cookievoorwaarden.Sluiten