Het laatste nieuws over BENOveren, renoveren, verbouwen en energiebeleid

Vanaf 2021: een labelpremie én tot 60 000 euro renteloze lening voor wie BENOveert!

10 juli 2020
Vanaf 2021: een labelpremie én tot 60 000 euro renteloze lening voor wie BENOveert!
Wie een woning koopt, wordt binnenkort nog extra gestimuleerd om die te ‘BENOveren’, zo besliste de Vlaamse regering vandaag (10/07/2020). Bovenop de premies voor energiezuinige renovaties die nu al bestaan, zal een renovatie waarbij het energielabel van de woning drastisch verbeterd wordt namelijk recht geven op een labelpremie. Bovendien wordt de renteloze energielening uitgebreid van maximum 15.000 euro voor ‘prioritaire’ doelgroepen naar maximum 60.000 euro, zonder inkomensgrens

Kende jij de Viervangpremie al?

9 juli 2020
Kende jij de Viervangpremie al?
Wist je dat als je je oude ketel (ouder dan 20 jaar) vervangt je sinds vorige jaar beloond wordt met een premie van 500 euro? Dit is de zogenaamde 'Viervangpremie' waarmee Gas.be je een positief-energie-duwtje-in-de-rug geeft. Om deze premie nog meer onder de aandacht te brengen startte de sectororganisatie trouwens een grote mediacampagne via radio, affichage, advertenties in kranten en online. Ontdek er alles over op positieveenergiepositive.be

Bijna elke woning in België moet tegen 2050 worden geBENOveerd

29 juni 2020
Bijna elke woning in België moet tegen 2050 worden geBENOveerd
Om tegen 2050 de Europese energiedoelstellingen te halen, moeten bijna alle Belgische woningen onder handen worden genomen, zo blijkt uit de Isolatiebarometer 2020 van Recticel Insulation, een belangrijke marktspeler in thermische en akoestische isolatie. Concreet gaat het om meer dan 3,5 miljoen huizen en appartementsgebouwen die hetzij gesloopt en herbouwd zouden moeten worden, hetzij energetisch verbeterd om binnen 30 jaar een berekend energieverbruik van minder dan 100 kWh /m²/jaar (voor Vlaanderen en Brussel) of 85 kWh/m²/jaar (voor Wallonië) te halen.

Slim én kosteneffectief BENOveren? Laat je inspireren!

30 maart 2020
Slim én kosteneffectief BENOveren? Laat je inspireren!
Waarom BENOveren in plaats van renoveren? Hoe kan je je woning behalve energiezuinig ook slim, comfortabel, kwaliteitsvol, gezond en aantrekkelijk maken? En hoe pak je dat alles op de meest kosteneffectieve manier aan? Kandidaat-renoveerders vinden heel wat van hun vragen beantwoord in de nieuwste editie van magazine BENO, een initiatief waarmee tal van belangrijke actoren uit de Vlaamse verbouwsector de Ik BENOveer-campagne van het Vlaams Energieagentschap ondersteunen. Dit gratis magazine wordt vanaf nu tot eind 2020 op meer dan 100.000 exemplaren verspreid. Het wordt ook gratis per post opgestuurd na aanvraag via www.BENOmagazine.be

17% meer premies voor zonneboilers uitbetaald

5 maart 2020
17% meer premies voor zonneboilers uitbetaald
In nieuwbouw kiest de Vlaming veel vaker voor fotovoltaïsche zonnepanelen, eventueel in combinatie met een warmtepomp, om aan de verplichting van hernieuwbare energie te voldoen, maar in renovatie heeft de Vlaming wel begrepen dat een zonneboilerinstallatie de meest laagdrempelige stap is om ook in bestaande woningen hernieuwbare energie toe te passen, zo blijkt uit de cijfers die Vlaams minister van Energie Zuhal Demir en het Vlaams Energieagentschap bij de opening van de Batibouwbeurs bekend maakten. In 2019 werden door netbeheerder Fluvius immers 17% meer premies voor zonneboilerinstallaties uitbetaald dan het jaar ervoor.

Vlaanderen loopt warm voor warmtepomptechnologie 

5 maart 2020
Vlaanderen loopt warm voor warmtepomptechnologie 
Bijna 1 op 5 Vlaamse nieuwbouwers kiest voor een warmtepomp, en ook in de renovatiemarkt zijn warmtepompen aan een flinke opmars bezig. Zo werden in 2019 43% meer premies toegekend voor warmtepompen dan het jaar ervoor, en werd de nieuwe warmtepompboilerpremie al meer dan 1000 keer uitbetaald. Dat blijkt uit de cijfers die Vlaams minister van Energie Zuhal Demir en het Vlaams Energieagentschap bij de opening van de Batibouwbeurs bekend maakten. Goed nieuws dus voor de Belgische producenten en verdelers van warmtepompen “Want warmtepompen zijn inderdaad altijd de verstandigste keuze”, zo stellen ze op hun website www.InfoWarmtePomp.be. “Bij nieuwbouw, maar ook bij renovatie.”

Vlaming investeert meer in energiebesparing... maar er is nog een lange weg te gaan

5 maart 2020
Vlaming investeert meer in energiebesparing... maar er is nog een lange weg te gaan
Het afgelopen jaar 2019 was een goed jaar voor de premie-aanvragen bij de netbeheerder Fluvius. Op basis van de eerste cijfers blijkt dat  in 2019 zo’n 19% meer premies werden uitbetaald ten opzichte van het jaar voordien. En toch is nog een lange weg te gaan willen we de doelstellingen van het Renovatiepact2050 halen. Die wil dat alle woningen tegen 2050 geBENOveerd worden tot label A. Een ambitie die nu nog maar amper wordt gehaald.

Volg je ideale BENOvatieparcours ook op Batibouw 2020

25 februari 2020
Volg je ideale BENOvatieparcours ook op Batibouw 2020
Renoveren? Dat is zó van gisteren. Wie vandaag verbouwt, doet aan BENOveren, oftewel ‘beter renoveren’ conform de normen van het Renovatiepact2050. Wat dat precies betekent, leer je op www.mijnBENOvatie.be maar ook door het mijnBENOvatie-parcours op Batibouw 2O2O te volgen.

Hoe energie(on)zuinig is je woning? Ontdek het met de BENOvatietest!

17 februari 2020
Hoe energie(on)zuinig is je woning?  Ontdek het met de BENOvatietest!
Benieuwd naar hoe energie(on)zuinig jouw woning is en naar waar en hoe het nog beter kan? Dan is de nieuwe BENOvatietest op www.mijnBENOvatie.be er voor jou. Vul de test in, ontdek hoe goed (of slecht) je woning scoort en krijg je persoonlijk BENOvatieadvies gratis per mail toegestuurd.

Warmtepompen zijn altijd de verstandigste keuze, ook bij renovatie

3 februari 2020
Warmtepompen zijn altijd de verstandigste keuze, ook bij renovatie
Het is ondertussen voldoende bekend, of zou dat toch moeten zijn, dat bij nieuwbouw een warmtepomp altijd een uitstekende investering is. Een goed geïsoleerde, luchtdichte bouwschil zorgt ervoor dat de warmteverliezen beperkt zijn en een warmtepomp optimaal kan renderen. Het consortium InfoWarmtePomp.be, een gezamenlijk initiatief van tal van Belgische producenten en verdelers van warmtepompen, wil er graag op wijzen dat ook bij verbouwingen bijna steeds een warmtepomp kan geïnstalleerd worden, op voorwaarde dat het gebouw eerst goed wordt geïsoleerd en luchtdicht gemaakt. Indien dat gebeurt, is ook bij renovatie een warmtepomp de verstandigste keuze voor zowel de verwarming als voor de productie van warm water.

Resultaten REG-enquête 2019: Vlaamse gezinnen hebben vooral duidelijkheid nodig om hun woningen te BENOveren

28 november 2019
Resultaten REG-enquête 2019: Vlaamse gezinnen hebben vooral duidelijkheid nodig om hun woningen te BENOveren
Hoewel iedereen intussen overtuigd is van het belang van energiebesparing en energiebesparende renovatiemaatregelen, vertaalt dit zich nog onvoldoende in concrete BENOvaties, zo toont recent onderzoek in opdracht van het Vlaams Energieagentschap opnieuw aan. Belangrijke drempel: gebrek aan duidelijkheid. Niet enkel op financieel vlak maar ook wat betreft de toekomstige energie-eisen, de voordelen op lange termijn van BENOvaties en de verzekerde kwaliteitsvolle en tijdige uitvoering van de werken.

Hoe energie(on)zuinig is je woning? Doe de BENOvatietest en krijg gratis BENOvatieadvies op maat!

2 oktober 2019
Hoe energie(on)zuinig is je woning? Doe de BENOvatietest en krijg gratis BENOvatieadvies op maat!
10 cm isolatie in mijn hellend dak, volstaat dat wel? Dubbel glas met een Ug-waarde van 2,8 W/m²K, houdt dat de warmte voldoende binnen en de koude genoeg buiten? Schimmel in de badkamer, hoe los ik dat op? Een slechte EPC-score doordat ik elektrisch verwarm, hoe maak ik dat goed? Ik heb geen mechanisch ventilatiesysteem, is dat erg? Ik heb geen waterontharder en ook geen regenwaterfilter, is dat een probleem? Allemaal vragen die woningeigenaars zich kunnen stellen. Een overzichtelijk, digitaal en gratis rapport en gepersonaliseerd en objectief BENOvatieadvies krijgen ze nu dankzij de nieuwe BENOvatietest die aan www.mijnBENOvatie.be, dé informatiesite over BENOveren, werd toegevoegd.

Deadline voor verplichte dakisolatie en dubbele beglazing nadert

31 juli 2019
Deadline voor verplichte dakisolatie en dubbele beglazing nadert
Vanaf 1 januari 2020 geldt in Vlaanderen verplichte dakisolatie voor wie zijn woning wil verkopen of verhuren. Vanaf 2023 geldt de glasisolatienorm. En vanaf 2050 zouden alle woningen volledig moeten zijn geBENOveerd. Veel werk aan de winkel dus. Vooral voor huurwoningen, aangezien die ongeschikt voor verhuur kunnen verklaard worden.

Vraag tijdig uw sloop-en herbouwpremie aan!

5 juni 2019
Vraag tijdig uw sloop-en herbouwpremie aan!
In dertien Vlaamse steden maakt u aanspraak op 6% in plaats van 21% btw bij sloop- en heropbouw. Particulieren die NIET in één van die dertien steden wonen, kunnen een Vlaamse sloop- en heropbouwpremie aanvragen. De premie bedraagt 7500 euro. De premie kan aangevraagd worden sinds begin maart 2019. Er werden al 751 slooppremies aangevraagd voor een bedrag van 5,63 miljoen euro.

Verlaagde registratierechten voor Ingrijpende Energetische Renovaties zijn succes

29 april 2019
Verlaagde registratierechten voor Ingrijpende Energetische Renovaties zijn succes
Sinds 1 juni vorig jaar hebben al bijna 1.000 Vlamingen bij aankoop van een woning 6% registratierechten betaald in plaats van de gewoonlijke 7%. Ze kregen 1% korting omdat ze aangaven hun woning ingrijpend energetisch te gaan renoveren. Ook wie pas na de aankoop beslist om zijn woning energetisch onder handen te nemen, kan er nog voor kiezen om eerst 7% of 10% te betalen, en later alsnog het verschil terug te vragen. Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Bij de hervorming van de koopbelasting is resoluut beslist om ingrijpende energetische renovaties te belonen. Al bijna 1.000 Vlamingen hebben tot nu toe gebruik gemaakt van het verlaagd tarief om hun woning energetisch te renoveren. Een hoopvol cijfer na 10 maanden!”
Cookies: Om u de best mogelijke ervaring te bieden, maakt deze site gebruik van cookies. Als u mijnBENOvatie.be blijft gebruiken, betekent dit dat u akkoord gaat met ons gebruik van cookies. Als u meer wilt weten over de cookies die we gebruiken en hoe u uw instellingen kunt wijzigen, lees dan onze cookievoorwaarden.Sluiten