Het laatste nieuws over BENOveren, renoveren, verbouwen en energiebeleid

Totaalrenovatiebonus of BENO-pass slaat aan: al 1.837 keer uitgekeerd dit jaar

23 september 2018
Totaalrenovatiebonus of BENO-pass slaat aan: al 1.837 keer uitgekeerd dit jaar
Op de tweede Vlaamse Isolatiedag, stak Vlaams minister van Energie Bart Tommelein de handen uit de mouwen om de spouwmuren van een woning in Deinze te isoleren. ‘Je huis goed isoleren is de snelste weg naar een energiezuinige woning en een lagere energiefactuur. Met de premies die je ervoor krijgt, win je de investering nog rapper terug’ aldus Tommelein. De totaalrenovatiebonus voor wie minstens drie energiebesparende maatregelen uitvoert, werd in 2018 al 1.837 keer uitgekeerd, of meer dan drie keer zoveel als vorig jaar. ‘Dankzij die bonus pakken steeds meer mensen meteen hun hele huis aan.’

Krijg gratis persoonlijk BENOvatieadvies op bis 2018

7 september 2018
Krijg gratis persoonlijk BENOvatieadvies op bis 2018
Om elke kandidaat-BENOveerder van een objectief en persoonlijk antwoord te voorzien, sloegen het Vlaams Energieagentschap (VEA), netbeheerders Eandis en Infrax, aannemersfederatie Confederatie Bouw Provincie Oost-Vlaanderen en de Orde van Architecten – Vlaamse Raad de handen in elkaar om tijdens de bisbeurs (6 t.e.m.14 oktober 2018, Flanders Expo, Gent) BENOvatieadviessessies te organiseren.

Op zoek naar informatie of inspiratie voor jouw 'betere renovatie'? Je vindt het op www.mijnBENOvatie.be!

6 september 2018
Op zoek naar informatie of inspiratie voor jouw 'betere renovatie'?  Je vindt het op www.mijnBENOvatie.be!
Plannen om je huis te renoveren? Dan moet je heel wat keuzes maken. Esthetische, functionele en financiële keuzes. Maar over één iets hoef je niet te twijfelen: als je renoveert, doe het dan meteen goed. Of liever: doe het dan meteen beter en BENOveer. Dit nieuwe werkwoord staat voor BEter reNOveren. Beter dan gebruikelijk is. En dat hoeft niet per se meer te kosten. Tenminste wanneer je je BENOvatie slim aanpakt. De website mijnBENOvatie.be, de nieuwe rubriek BENOvaties in beeld, en het gratis magazine BENO helpen kandiaat-verbouwers graag op de goede weg.

Deze BENOvatiepremies krijg je nog in 2019

4 september 2018
Deze BENOvatiepremies krijg je nog in 2019
BENOveerders die investeren in een energetische renovatie van hun woning of appartement, blijven ook in 2019 beloond met BENOvatiepremies en -subsidies die de werken betaalbaarder maken: premies via de netbeheerders, een totaalrenovatiebonus, een belastingvermindering in de vorm van een korting op de onroerende voorheffing, een renovatiepremie en een premie voor collectieve BENOvatiewerken.

22 september 2018: tweede Vlaamse Isolatiedag

29 augustus 2018
22 september 2018: tweede Vlaamse Isolatiedag
Op 22 september 2018 organiseren Bouwunie en de Vlaamse Confederatie Bouw in samenwerking met het Vlaams Energieagentschap de tweede Vlaamse Isolatiedag. In elke provincie worden er enkele werven opengesteld waar er na-isolatiewerken van bestaande woningen getoond worden. In groepjes van maximaal 20 worden bezoekers geïnformeerd over de diverse isolatietechnieken bij de energetische renovatie van een woning. Op iedere werf vinden er tussen 11 en 17u verschillende sessies plaats. De aannemers geven er niet enkel uitleg over de gehanteerde technieken en materialen, de wetgeving, maar ook over de verschillende premies voor energiebesparende investeringen.

Vanaf 2020 en 2023 is dakisolatie en dubbelglas verplicht

27 augustus 2018
Vanaf 2020 en 2023 is dakisolatie en dubbelglas verplicht
Om de Vlaming aan te sporen om te BENOveren (beter renoveren) en zijn huis energiezuiniger te maken, voert de Vlaamse Overheid en sensibiliserend beleid (de campagne 'Ik BENOveer') en keert het via de netbeheerders (Eandis / Infrax ) premies uit, maar die maatregelen blijken voor veel huiseigenaars nog steeds niet voldoende. Vandaar dat de overheid overgaat tot het verplichten van dakisolatie vanaf 2020 en van dubbelglas vanaf 2023. Bij verkoop of verhuur van woningen zonder dakisolatie of dubbel glas kunnen sancties of strafpunten worden opgelegd.

Binnenkort een nieuwe woning? Stel de juiste prioriteiten!

30 juli 2018
Binnenkort een nieuwe woning? Stel de juiste prioriteiten!
Zoek je een woning om te kopen of te huren? Of sta je al op het punt te verhuizen? Een dikke proficiat! Al leven we ook wel met je mee... Want het zal ook jou ongetwijfeld nog wat werk, geld en keuzestress vergen om van die nieuwe woning je eigen nest te maken. Een likje verf, nieuw behangpapier en je eigen meubeltjes zorgen er natuurlijk al een beetje voor dat thuisgevoel. Maar mocht je ook al wat budget voorzien hebben voor iets betere renovatiewerken, lees dan zeker dit artikel, kwestie van de juiste prioriteiten te stellen bij je verbouwing.... 

10 tips om je huis te koelen zonder airco

26 juli 2018
10 tips om je huis te koelen zonder airco
Een airco presenteert een forse rekening niet enkel in aankoop, maar ook in verbruik. Een huis met 1 °C afkoelen kost immers drie keer meer energie dan het met 1 °C opwarmen. Moet je deze zomer dan zitten zweten en puffen? Natuurlijk niet. Er bestaan nog andere manieren om de warmte te bestrijden.

Nieuw: BENOvaties in beeld

25 juli 2018
Nieuw: BENOvaties in beeld
Plannen om je huis te renoveren? Dan moet je heel wat keuzes maken. Esthetische keuzes, functionele keuzes en uiteraard ook financiële keuzes. Maar over één iets hoef je niet te twijfelen: als je renoveert, dan doe je er best aan meteen te 'BENOveren'. BENOveren staat voor BEter reNOveren. Beter dan gebruikelijk is. En dat hoeft niet per se meer te kosten. Zolang je je BENOvatie maar goed plant en verstandig aanpakt. Zoals Tineke en Frederik bijvoorbeeld, van wie je hun BENOvatieverhaal al kon lezen in het gratis BENOmagazine. Of zoals tal van andere collega-BENOveerders met wie je weldra kan kennismaken op www.mijnBENOvatie.be, dé infowebsite bij uitstek voor iedereen met ‘betere renovatieplannen’.

Energiehuizen als uniek loket voor alle Vlamingen

29 juni 2018
Energiehuizen als uniek loket voor alle Vlamingen
Op voorstel van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein heeft de Vlaamse regering de hervorming van de Energiehuizen goedgekeurd. Vlaanderen heeft heel wat maatregelen en instrumenten om mensen te helpen hun energiefactuur te doen dalen, energierenovaties uit te voeren of in hernieuwbare energie te investeren. De Energiehuizen krijgen als opdracht de burgers hierover te informeren en ontzorgen. "Vanaf 2019 zullen de Energiehuizen een uniek loket vormen waar élke Vlaming terecht kan voor alles wat met energie te maken heeft. De Energiehuizen blijven natuurlijk ook energieleningen verstrekken voor de sociale doelgroep. De 1%-leningen breiden we dan weer uit naar de Verenigingen voor Mede-Eigenaars, bijvoorbeeld voor zonnepanelen op appartementen of de isolatie van de gemeenschappelijke delen."

Renteloze energielening is populairder dan ooit

25 juni 2018
Renteloze energielening is populairder dan ooit
De Vlaamse energielening bereikt steeds beter de sociale doelgroep. Halfweg juni werden er al meer renteloze energieleningen toegekend dan in heel 2017, en maar liefst 1 op de 3 energieleningen is nu een sociale energielening. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: ‘Sinds we de terugbetalingstermijn voor de sociale doelgroep verlengd hebben, is het aantal renteloze energieleningen verdubbeld. Logisch, want met wat je bespaart op je energiefactuur kan je de lening terugbetalen.’

1% van de aankoopprijs van je woning terugbetaald door de Vlaamse overheid? Zo doe je het…

4 juni 2018
1% van de aankoopprijs van je woning terugbetaald door de Vlaamse overheid? Zo doe je het…
Koop je een bestaande woning waar nog renovatiewerk aan is? Dan betaalt de Vlaamse overheid je voortaan 1% van de aankoopprijs terug als je investeert in het zeer energiezuinig maken van die woning. Sinds 1 juni 2018 zijn de registratierechten voor wie een bestaande woning koopt als enige gezinswoning en die binnen de 5 jaar ingrijpend energetisch renoveert namelijk gedaald van 7% naar 6%. Concreet: stel dat je een woning koopt voor 300.000 euro, dan krijg je 3.000 euro korting of – anders bekeken – 3.000 euro extra BENOvatiebudget. En dat bovenop alle andere premies waar je als BENOveerder recht op hebt…

Nieuw!: verlaagde registratierechten bij aankoop van een woning die u ingrijpend gaat renoveren (IER)

2 juni 2018
Nieuw!: verlaagde registratierechten bij aankoop van een woning die u ingrijpend gaat renoveren (IER)
Goed nieuws voor wie een bestaande woning koopt en die binnen de 5 jaar ingrijpend energetisch renoveert: de registratiekost bij de aankoop van de woning daalt vanaf 1 juni 2018. Deze korting vóór de start van de werken geeft u meer kapitaalkracht om te investeren in een energiezuinige woning. Spreek er uw notaris over aan, zodat hij of zij dat opneemt in uw notariële akte.

Vlaamse regering start met uitvoering energiepact

1 juni 2018
Vlaamse regering start met uitvoering energiepact
De Vlaamse regering heeft vandaag (1 juni 2018) op voorstel van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein de decretale basis voor de energienorm beslist. Die energienorm staat in het interfederaal energiepact en in het Vlaamse regeerakkoord en moet ervoor zorgen dat onze energie-intensieve bedrijven concurrentieel blijven met onze buurlanden. ‘We houden woord, de Vlaamse regering zet het energiepact om in concrete actie’, zegt Bart Tommelein.

BE REEL! geeft een boost aan diepgaande renovaties van woningen

30 mei 2018
BE REEL! geeft een boost aan diepgaande renovaties van woningen
BE REEL! staat voor “Belgium Renovates for Energy Efficient Living”. Het project moet een forse impuls geven aan de ambitieuze Vlaamse en Waalse renovatestrategieën voor 2050 en werd geselecteerd voor ruim 8.3 M€ financiële steun vanuit het LIFE fonds van de EU. Het project loopt van 2018 tot 2024.
Cookies: Om u de best mogelijke ervaring te bieden, maakt deze site gebruik van cookies. Als u mijnBENOvatie.be blijft gebruiken, betekent dit dat u akkoord gaat met ons gebruik van cookies. Als u meer wilt weten over de cookies die we gebruiken en hoe u uw instellingen kunt wijzigen, lees dan onze cookievoorwaarden.Sluiten