Het laatste nieuws over BENOveren, renoveren, verbouwen en energiebeleid

Warmtepompen bieden veel meer mogelijkheden dan je denkt!

14 mei 2018
Warmtepompen bieden veel meer mogelijkheden dan je denkt!
Warmtepompen zijn de meest efficiënte toepassing van hernieuwbare energie, zowel bij nieuwbouw als bij renovatie van grote én kleine projecten. Warmtepompen zorgen ervoor dat gebouwen energiezuinig, milieuvriendelijk én future proof worden. Maar warmtepompen bieden nog veel meer mogelijkheden dan algemeen bekend. Het consortium InfoWarmtePomp.be, een gezamenlijk initiatief van tal van Belgische producenten en verdelers van warmtepompen, wil dan ook graag enkele minder courante maar zeer innovatieve toepassingen van de warmtepomptechniek in de aandacht brengen, met name collectieve koude/warmtenetten, gasabsorptiewarmtepompen en hybride systemen. Daarnaast wil de vereniging de richtprijzen van de diverse types warmtepompen wat duidelijker kaderen.

Nu BEN-bouwen en BENOveren voor een waardevaste woning

24 februari 2018
Nu BEN-bouwen en BENOveren voor een waardevaste woning
Als u van plan bent een eigen woning te verwerven, kan u best kiezen voor een waardevaste woning. Nieuwe woningen hebben vanaf dit jaar een E-peil van maximum 40 en zijn dus sowieso waardevast, maar nog beter is om nu al BEN (Bijna-EnergieNeutraal) te bouwen (E30), hoewel dat pas vanaf 2021 wettelijk verplicht is. De meeste bestaande woningen kunnen  dan weer worden geBENOveerd om een een E60-peil  te bereiken en waardevast worden. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) verwacht dat energieverspillende woningen hoe langer hoe minder waard zullen worden. Nu de bouwkosten trager toenemen dan de inflatie en de hypothecaire rente voorlopig nog altijd historisch laag ligt, raadt de VCB af zomaar een bestaande woning met al haar gebreken aan te kopen.

500 gratis kaarten voor Batibouw 2018

20 februari 2018
500 gratis kaarten voor Batibouw 2018
De bouwbeurs Batibouw loopt dit jaar van 22 februari tot en met 4 maart 2018 in Brussels Expo waarvan de eerste twee dagen zijn voorbehouden voor professionals. Neem nu deel aan de wedstrijd om 1 van de 500 gratis kaarten voor Batibouw te winnen en wie weet ga jij binnenkort gratis naar Batibouw!

Privacycommissie zet licht op groen voor slimme digitale meter

10 februari 2018
Privacycommissie zet licht op groen voor slimme digitale meter
Vlaams minister van Energie Bart Tommelein kreeg een positief advies van de Privacycommissie over het ontwerpdecreet van de digitale meter. De gevraagde verduidelijkingen werden toegevoegd en goedgekeurd door de Vlaamse regering. Bart Tommelein: ‘Met de goedkeuring van de Privacycommissie is een belangrijke stap gezet. De digitale meter is cruciaal voor het energiesysteem van de toekomst. Tegelijk waken we over de privacy.’

Jouw ideale BENOvatieparcours? Dat volg je online of op Batibouw 2018!

8 februari 2018
Jouw ideale BENOvatieparcours?  Dat volg je online of op Batibouw 2018!
Is je woning aan renovatie toe? Doe het dan in één keer goed, en BENOveer in plaats van gewoon te renoveren. Wat BENOveren precies betekent in de praktijk, kom je te weten op www.mijnBENOvatie.be. Nog meer BENOvatieadvies nodig? Volg op Batibouw dan zeker het mijnBENOvatie-parcours.

Geeft jouw zonneboiler recht op premies? Check de Green List van Belsolar!

7 februari 2018
Geeft jouw zonneboiler recht op premies?  Check de Green List van Belsolar!
De Belgische zonneboilerassociatie Belsolar en zijn online infoplatform www.InfoZonneBoiler.be wijzen erop dat het nu hét moment is om een zonneboiler te installeren, vermits de premies voor zonneboilers vanaf 2019 zullen dalen. En dat je daarvoor best aanklopt bij een lid van Belsolar, want enkel deze fabrikanten staan vermeld op de ‘Green list’ van netbeheerders Eandis en Infrax als types van zonnecollectoren die vooraf geverifieerd zijn en gegarandeerd recht geven op een premie.

Vlaamse verbouwer vindt de weg naar de totaalrenovatiebonus ('BENO-pass')

7 februari 2018
Vlaamse verbouwer vindt de weg naar de totaalrenovatiebonus ('BENO-pass')
Sinds 1 januari vorig jaar, krijg je een bonus bovenop de individuele premies als je minstens drie investeringen doet om je woning energie-efficiënter te maken. In 2017 werd de totaalrenovatiebonus (door Eandis en Infrax BENO-pass genoemd) bijna 500 keer uitbetaald door de netbeheerders. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: ‘De cijfers tonen aan dat de Vlaming de weg vindt naar de totaalrenovatiebonus. Dankzij die premie maken mensen hun huis op korte tijd veel energie-efficiënter.’

Vlaamse verbouwsector stelt eigen magazine ‘BENO’ voor

25 januari 2018
Vlaamse verbouwsector stelt eigen magazine ‘BENO’ voor
Gewoon renoveren? Als het van de Vlaamse overheid afhangt, doen Vlamingen dat voortaan niet meer. Wie verstandig is, ‘BENOveert’. BENOveren staat voor ‘beter renoveren’. Met hogere ambities op het vlak van energieprestaties en met de diverse renovatiestappen in de meest logische volgorde. Om kandidaat-verbouwers op het goede BENOvatiepad te helpen, sloegen tal van stakeholders uit de Vlaamse verbouwsector de handen in elkaar om ‘BENO’ te realiseren. Het gratis magazine wordt dit jaar verspreid op maar liefst 115.000 exemplaren en wordt ook gratis opgestuurd na aanvraag via www.BENOmagazine.be.

ATTB: "Het energiebeleid moet niet focussen op meer elektriciteit, wel op minder CO2"

23 januari 2018
ATTB: "Het energiebeleid moet niet focussen op meer elektriciteit,  wel op minder CO2"
Als Belgische vereniging van leveranciers van verwarmingsmateriaal houdt ATTB de vinger aan de pols van de verwarmingsmarkt. De belangrijkste vaststelling blijft dat de vervanging van verouderde ketels nog steeds te traag verloopt, waardoor onze woningen veel te veel CO2 blijven uitstoten. Volgens ATTB is een activering van de markt dan ook noodzakelijk. De situatie stagneert al enkele jaren, hoewel de uitdagingen in een snel tempo op ons afkomen. De overschakeling naar hoogcalorisch gas en de toenemende connectiviteit van verwarmingsinstallaties bieden nieuwe mogelijkheden en uitdagingen voor de sector, maar de overdreven aandacht voor de elektrificatie van onze verwarming is een storende factor. ATTB stelt ook dat een verstandig energiebeleid steeds moet gebaseerd zijn op de principes van de Trias Energetica én dat het hoog tijd wordt voor een stabiel energiepact met een groene taxshift.

BENOveren in 2018? Profiteer maximaal van alle premies en subsidies voor de 'betere renoveerder'!

28 december 2017
BENOveren in 2018? Profiteer maximaal van alle premies en subsidies voor de 'betere renoveerder'!
Door te BENOveren bewijs je het milieu, jezelf en je portemonnee een dienst, maar het blijft natuurlijk een investering. Gelukkig biedt de overheid heel wat ondersteunende maatregelen aan die BENOveren betaalbaarder maken. Ook in 2018 profiteer je als BENOveerder van premies via de netbeheerder, de totaalrenovatiebonus, gratis begeleiding van een BENOvatiecoach, belastingsvermindering... Het compleet overzicht van alle renovatiepremies 2018 ontdek je hier!

Ontdek de woningpas!

21 december 2017
Ontdek de woningpas!
Een woning (ver)bouwen, (ver)kopen of (ver)huren, daar komt heel wat papierwerk bij kijken. De woningpas is een gratis digitaal paspoort dat alle beschikbare informatie over uw huis samenbrengt! 

Elke woning krijgt in 2018 een woningpas en in 2019 een overzichtelijk energielabel

10 december 2017
Elke woning krijgt in 2018 een woningpas en in 2019 een overzichtelijk energielabel
De Vlaamse regering heeft vrijdag 7 december een tussentijdse evaluatie van het Renovatiepact 2050 gehouden. De drie bevoegde ministers Bart Tommelein, Liesbeth Homans en Joke Schauvliege voeren in 2018 de Woningpas in, een digitaal paspoort voor elke woning met daarin alle data en attesten. Ook het Energie Prestatie Certificaat wordt in een nieuw kleedje gestoken: het EPC+ geeft meer informatie over hoe je je woning energiezuiniger maakt, wat dat kost en welk energielabel de woning krijgt (net zoals bij elektro-apparaten, van A tot F) na een bepaalde ingreep.

Eerste isolatiedag groot succes

18 november 2017
Eerste isolatiedag groot succes
Vandaag, zaterdag 18 november, hebben het Vlaams Energieagentschap (VEA), Bouwunie en de Vlaamse Confederatie Bouw de eerste isolatiedag georganiseerd. In alle Vlaamse provincies hebben aannemers hun werven opgesteld om verschillende na-isolatietechnieken tot in het detail toe te lichten. In een tiental werven over heel Vlaanderen kwamen meer dan 500 kijklustigen werven bezoeken. Een goed resultaat als opstap naar een volgende editie. Het ritme van het aantal energiebesparende renovaties is immers aan een versnelling toe om het wooncomfort van mensen te verbeteren, hun energiefactuur te verlagen en de klimaatdoelstelling op weg te helpen.

Eerste burenpremies toegekend

14 november 2017
Eerste burenpremies toegekend
Als minstens tien mensen in dezelfde stad of gemeente samen hun huis of appartement energie-efficiënter maken, krijgen ze daar sinds oktober een extra premie voor. De eerste burenpremies werden toegekend aan renovatieprojecten in Hasselt, Tongeren en Oostende. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: ‘Met de burenpremie betaal je iemand - een BENOvatiecoach - om het project te begeleiden. Dat neemt mensen heel wat rompslomp uit handen. Zo hopen we meer mensen te overtuigen om hun woning energiezuiniger te maken.’

REG-enquête 2017: Vlaanderen renoveert, maar door te BENOveren kan het beter

11 oktober 2017
REG-enquête 2017: Vlaanderen renoveert, maar door te BENOveren kan het beter
De resultaten van de REG-enquête 2017, een tweejaarlijkse bevraging waarmee het Vlaams Energieagentschap wil nagaan in hoeverre de Vlaamse bevolking zich niet alleen bewust is van het maatschappelijk belang van het rationeel omgaan met energie, maar eveneens of zij dat ook daadwerkelijk doet., zijn bekend Aan de computergestuurde ondervraging namen deze keer 1.020 huishoudens deel. Hieruit bleek dat Vlaanderen relatief goed en energiezuinig renoveert, maar dat er toch nog ontzettend veel renovatiewerk aan de winkel is. Of beter: BENOvatiewerk. 6 op 10 woningen in Vlaanderen blijken namelijk aan een BENOvatie toe te zijn.
Cookies: Om u de best mogelijke ervaring te bieden, maakt deze site gebruik van cookies. Als u mijnBENOvatie.be blijft gebruiken, betekent dit dat u akkoord gaat met ons gebruik van cookies. Als u meer wilt weten over de cookies die we gebruiken en hoe u uw instellingen kunt wijzigen, lees dan onze cookievoorwaarden.Sluiten