Het laatste nieuws over BENOveren, renoveren, verbouwen en energiebeleid

Nieuwe site voor Wallonië: Stippel je ideale renovatietraject nu ook uit op MaRouteReno.be

20 mei 2022
Nieuwe site voor Wallonië: Stippel je ideale renovatietraject nu ook uit op MaRouteReno.be
Plannen om te renoveren ? Dan doe je dat best ineens goed en energiezuinig. Zo verlaagt je energiefactuur, verhoogt je wooncomfort, krijgt je woning meer waarde, bewijs je het milieu een grote dienst en geniet je van tal van premies. Maar hoe doe je dat in de praktijk? Vlamingen die conform de ambities van het Renovatiepact 2050 willen renoveren, konden al langer terecht op de website MijnBENOvatie.be. Om ook de Waalse kandidaat-verbouwer de weg naar een energielabel A te wijzen, stelt het consortium achter MijnBENOvatie.be nu de nieuwe website MaRouteReno.be voor.

Mediacampagne en meer overheidssteun “Maak je huis nu al klaar voor de toekomst. Dat is goed voor jou en het klimaat.”

14 februari 2022
Mediacampagne en meer overheidssteun “Maak je huis nu al klaar voor de toekomst. Dat is goed voor jou en het klimaat.”
Heel wat Vlamingen beginnen in deze periode hun bouw- en renovatieprojecten voor te bereiden. Met de derde golf van de mediacampagne Mee met de stroom – die vandaag van start gaat - wil het VEKA gebouweigenaars sensibiliseren om met een ruime blik op de toekomst hun verwarmingssysteem te bekijken. Zo niet riskeren ze (opnieuw) twintig tot vijfentwintig jaar hoge verwarmingskosten en een veel te hoge CO2-uitstoot. Het klimaat kan zo lang niet wachten.

Waarmee kan jij het meest energie besparen? Ontdek het met de BENOvatietest!

14 februari 2022
Waarmee kan jij het meest energie besparen?  Ontdek het met de BENOvatietest!
De energieprijzen swingen de pan uit. Toch kan je je energiefactuur drastisch verlagen! Door je woning zo snel mogelijk energiezuinig te renoveren. Geen idee hoe daaraan te beginnen? Doe dan meteen de BENOvatietest. Zo ontdek je waar je woning energie verspilt, welke ingrepen mogelijk en dringend zijn, en welke aanpassingen nog even kunnen wachten. Op http://www.mijnBENOvatie.be> Doe de BENOvatietest zie je hoe je woning scoort op het vlak van isolatie en technieken en krijg je per e-mail gratis gepersonaliseerd advies over hoe je je energieverbruik aanzienlijk kan verminderen.

De warmtepomp: een positief verhaal (in tijden van klimaatverandering)

18 oktober 2021
De warmtepomp: een positief verhaal (in tijden van klimaatverandering)
Vandaag vinden we het normaal dat we centrale verwarming in huis hebben. En steeds meer mensen kiezen ervoor die verwarming te koppelen aan een warmtepomp als meest efficiënte toepassing van hernieuwbare energie. Beide technieken zijn nu evidenties en algemeen aanvaard, maar in historisch perspectief zijn ze – de warmtepomp al wat meer dan de centrale verwarming – eigenlijk van heel recente datum. Het verwarmen van onze gebouwen heeft al een hele evolutie achter de rug.

België laat jaarlijks meer dan 2,5 miljard euro energie verloren gaan

14 oktober 2021
België laat jaarlijks meer dan 2,5 miljard euro energie verloren gaan
Mochten we alle niet-geïsoleerde daken, muren en vloeren van onze huizen isoleren, dan kan in België meer dan 35.000 GWh, 7,5 Mt CO2 en 2,5 miljard euro worden bespaard, zo becijferde Recticel Insulation in zijn Isolatiebarometer 2021. En dan laten we de vele duizenden woningen die onvoldoende zijn geïsoleerd nog buiten beschouwing. Ook daar valt met na-isolatie nog heel wat winst te halen voor het milieu en onze portemonnee.

Tijdens de coronacrisis isoleerde de Vlaming meer dan ooit

18 mei 2021
Tijdens de coronacrisis isoleerde de Vlaming meer dan ooit
In 2020 ging de isolatieverkoop in Vlaanderen stevig de lucht in. De verkoopcijfers voor alle isolatiematerialen (nieuwbouw en renovatie), stegen met 12% ten opzichte van 2019. In totaal werd 54 miljoen m² isolatiemateriaal verkocht in 2020, ten opzichte van 48,2 miljoen m² in 2019. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir en het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Voor de tweede maal werden geaggregeerde cijfers verzameld van alle verkopen van isolatiemateriaal voor de bouwsector in ons land. Ook de R-waarde, het warmte-isolerend vermogen, blijft beperkt verder stijgen van 3,44 m²K/W in 2018, naar 3,54 m²K/W in 2019 en 3,58 m²K/W in 2020.

Belgische huisbewoner tweede grootste energieverkwister in Europa

17 mei 2021
Belgische huisbewoner tweede grootste energieverkwister in Europa
Elke Belg stoot met zijn woning gemiddeld 1,42 ton CO2 per jaar uit en is daarmee de tweede grootste residentiële CO2-uitstoter in Europa. Belangrijkste slokop in het residentieel energieverbruik is onze ruimteverwarming. Het probleem ligt niet zozeer bij ons Belgische klimaat, maar veeleer bij de status van ons woningbestand. Onze huizen zijn niet enkel groot en verouderd, maar bovenal hoogst energie-inefficiënt, zo blijkt uit de Isolatiebarometer 2021 van Recticel Insulation.

Bereken jouw isolatiebesparing met het Isolatiekompas

27 april 2021
Bereken jouw isolatiebesparing met het Isolatiekompas
Heeft jouw woning nog extra isolatie nodig om de Europese energieambities 2050 te halen? Indien ja, welke isolatieoplossing kies je dan? Hoe dik moet je isoleren? En bovenal: hoeveel kWh, CO2 en geld kan je concreet besparen wanneer je het dak, de buitenmuren of de vloer van je woning (na-)isoleert? Ontdek het nu met het nieuwe Isolatiekompas van op www.Isolatiekompas.be

Alles weten over warmtepompen? Surf naar het vernieuwde infoplatform InfoWarmtePomp.be

19 april 2021
Alles weten over warmtepompen?  Surf naar het vernieuwde infoplatform InfoWarmtePomp.be
Op zoek naar een eenduidig, niet-merkgebonden antwoord op alle vragen die je als bouwer of verbouwer over warmtepompen kan hebben? Surf dan naar www.InfoWarmtePomp.be, het objectieve warmtepompinfoplatform van sectorassociatie ATTB en beroepsfederatie WPAC, dat zopas volledig werd vernieuwd.

10 tips om je renovatiebudget te verhogen

13 april 2021
10 tips om je renovatiebudget te verhogen
Een warm en comfortabel huis hoeft niet onbetaalbaar te zijn. Toch loopt het kostenplaatje bij een energiezuinige renovatie of BENOvatie al gauw hoog op. De financiële drempel houdt vaak potentiële kopers tegen om een woning met hoge renovatienoden aan te kopen of de huidige woning grondig energetisch te renoveren naar de comfortnoden van vandaag. Toch is het NU het moment om te renoveren. Er bestaan verschillende financieringsopties die weinig gekend zijn, maar heel wat mogelijkheden bieden. Verhoog nu je renovatiebudget en bespaar voor altijd op je energiefactuur met deze tips….

Jonge kopers kunnen extra kosten bij aankoop eerste woning moeilijk inschatten

11 maart 2021
Jonge kopers kunnen extra kosten bij aankoop eerste woning moeilijk inschatten
Het kopen van een eigen woning is iets wat de meeste mensen maar één of twee keer in hun leven doen. Vooral voor jonge kopers kan zo’n grote financiële beslissing beangstigend lijken. Er komen dan ook heel wat zaken bij kijken. Als koper is het belangrijk dat je een goed beeld hebt van het totale kostenplaatje. Dat is bij één op twee niet helemaal het geval, zo blijkt uit een bevraging van 1.000 jonge Belgen (van 22 t.e.m. 35 jaar)

Nieuw: bereken je besparing met een zonneboiler

9 maart 2021
Nieuw: bereken je besparing met een zonneboiler
Op zoek naar een concreet, niet-merkgebonden antwoord op alle vragen die je als bouwer of verbouwer over zonneboilerinstallaties kan hebben? Surf dan naar www.InfoZonneBoiler.be, het objectieve zonneboilerinfoplatform van de Belgische zonneboilerfederatie Belsolar. De website kreeg zopas niet alleen een volledige make-over, zowel op grafisch als bouwtechnisch vlak. Ze werd tevens uitgebreid met een gloednieuwe calculator waarmee je heel eenvoudig kan berekenen hoeveel geld en CO2 je jaarlijks kan besparen wanneer je je bestaande installatie voor de verwarming van sanitair water door een zonneboiler vervangt.

COVID-19-pandemie doet jonge kopers sneller beslissen over eerste woning

9 maart 2021
COVID-19-pandemie doet jonge kopers sneller beslissen over eerste woning
Voor het gros van de jonge kopers gaat de droom van een
eigen stek gepaard met een zoektocht die tot een jaar kan duren. Bij kopers in 2020 verliep het beslissingsproces sneller: opvallend veel jonge eigenaars (53 %) deden er minder dan 3 maanden over om een woning te kopen. De onzekerheid van de globale pandemie maakte hen op financieel vlak zowel beter voorbereid als voorzichtiger, zo blijkt uit een marktonderzoek dat AXA Bank liet uitvoeren...

Energetische woningrenovaties opnieuw in de lift

3 maart 2021
Energetische woningrenovaties opnieuw in de lift
De Tijd bericht vrijdag 26/2/2021 dat bij een aantal grote banken in ons land de renovatielening en groene kredieten in de lift zitten. Die bieden huishoudens de financiële slagkracht om hun woningen energiezuinig te maken. Die trend is een goede zaak voor de nodige renovatiegolf die de Vlaamse regering vooropstelt om haar energiedoelstellingen te verwezenlijken. Ook uit de afgeleverde vergunningen voor woningrenovaties blijft dat er in 2020 sprake is van een heropleving. De recente verhoging van de steunmaatregelen bij energetische werken en een vereenvoudigd en eengemaakt kader in 2022, helpen de groei in de renovatiemarkt verder versterken. Dat is hoognodig aangezien er nog een lange weg te gaan is vooraleer echt sprake zal zijn van de verhoopte renovatiegolf. 

Toekomstgericht renoveren? Zo pak je het dit jaar aan!

25 februari 2021
Toekomstgericht renoveren? Zo pak je het dit jaar aan!
Waarom BENOveren in plaats van gewoon renoveren en hoe pak je een BENOvatie concreet aan? Welke premies kan je dit jaar aanvragen? Wat is de link tussen de lucht binnenshuis en het risico op gezondheidsklachten en coronabesmetting, en hoe kan je dat risico zo klein mogelijk houden? Waarom is een goed geïsoleerde, luchtdichte bouwschil zo belangrijk? Welke kosten komen er bovenop de aankoopprijs van een woning of appartement? Kandidaat-renoveerders krijgen al heel wat van hun vragen beantwoord op www.mijnBENOvatie.be en vinden nog meer informatie en inspiratie in de nieuwste editie van het gratis magazine BENO.
Cookies: Om u de best mogelijke ervaring te bieden, maakt deze site gebruik van cookies. Als u mijnBENOvatie.be blijft gebruiken, betekent dit dat u akkoord gaat met ons gebruik van cookies. Als u meer wilt weten over de cookies die we gebruiken en hoe u uw instellingen kunt wijzigen, lees dan onze cookievoorwaarden.Sluiten