Het laatste nieuws over BENOveren, renoveren, verbouwen en energiebeleid

Stakeholders Renovatiepact stellen BENOmagazine op Batibouw voor

21 februari 2019
Stakeholders Renovatiepact stellen BENOmagazine op Batibouw voor
Batibouw, 21 februari 2019 - Deze voormiddag, tijdens de openingspersconferentie van de beurs Batibouw, hebben tal van stakeholders uit de Vlaamse verbouwsector de tweede editie van het magazine BENO voorgesteld aan Vlaams minister van Energie Lydia Peeters. BENO, het informatie- en inspiratiemagazine voor de ‘betere renoveerder’, is een initiatief van tal van producenten van bouwmaterialen, sectorassociaties, netbeheerders en architecten- en aannemerfederatie, om de Ik BENOveer-campagne van het Vlaams Energieagentschap ondersteunen. Het wordt op meer dan 100.000 exemplaren verspreid, o.a. op tal van stands op Batibouw en het wordt ook gratis per post opgestuurd na aanvraag via www.BENOmagazine.be

Vlaamse verbouwsector stelt tweede editie van het gratis magazine BENO voor

1 februari 2019
Vlaamse verbouwsector stelt tweede editie van het gratis magazine BENO voor
Waarom zou je BENOveren in plaats van gewoon te renoveren? En hoe kan je je BENOvatie behalve energiezuinig ook aantrekkelijk, kwaliteitsvol, gezond, slim en toch budgettair haalbaar maken? Het antwoord vind je in het magazine BENO, een initiatief waarmee  tal van stakeholders uit de Vlaamse verbouwsector (producenten van bouwmaterialen, sectorassociaties, netbeheerders en architecten- en aannemerfederaties) de Ik BENOveer-campagne van het Vlaams Energieagentschap ondersteunen. Na het succes van de eerste editie in 2018 wordt het gratis magazine dit jaar op meer dan 100.000 exemplaren verspreid en wordt het ook gratis per post opgestuurd na aanvraag via www.BENOmagazine.be.

Het vernieuwde EPC: ga ook voor een topscore en BENOveer tot label A!

31 januari 2019
Het vernieuwde EPC: ga ook voor een topscore en BENOveer tot label A!
Begin januari 2019 lanceerde het Vlaams Energieagentschap (VEA) het vernieuwde EnergiePrestatieCertificaat (EPC) in opdracht van de Vlaamse minister van Energie. Het EPC informeert potentiële kopers en huurders over de energiezuinigheid van een woning. Begin dit jaar kreeg het EPC een make-over en nu is het  beter leesbaar dankzij een duidelijk energielabel, van A+ tot F, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een wasmachine of koelkast. Het vernieuwde EPC adviseert ook meteen hoe je woning een betere energiescore kan behalen. Door te renoveren conform de ambities van het Vlaamse Renovatiepact 2050. Of kortweg: door te BENOveren.

Klimaatuitdaging noopt energetische ingrepen in miljoenen woningen

30 januari 2019
Klimaatuitdaging noopt energetische ingrepen in miljoenen woningen
In Vlaanderen wachten 2,65 miljoen woningen op energiezuinige ingrepen. Hoogdringend omdat gebouwen 40 % van de CO2-uitstoot veroorzaken. Maar het renovatieritme daalt de laatste jaren. Momenteel bedraagt dit 0,6 % van het woningenpark terwijl 2,5 % de minimale vereiste is. Om dat ritme drastisch te verhogen zijn doortastende maatregelen nodig. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) schuift daarom naar een wijziging in de successierechten naar voren om de grote groep oudere eigenaars aan te zetten tot een energiezuinige renovatie.

Energiehuizen van start in nieuwe rol

20 januari 2019
Energiehuizen van start in nieuwe rol
Sinds begin dit jaar zijn de 19 Energiehuizen in Vlaanderen van start gegaan als infoloket voor alle Vlamingen die vragen hebben rond energie. In juli vorig jaar besliste de Vlaamse regering om de 2-procentleningen af te schaffen, de reden waarom de Energiehuizen destijds werden opgericht. Hun taak verschuift van krediet- naar informatieverstrekker, al blijven bepaalde energieleningen nog mogelijk. Vlaams minister Lydia Peeters: “De vernieuwde Energiehuizen worden voortaan de personal coaches van alle Vlamingen op het vlak van energie: ze staan Vlamingen bij met raad en daad. Kwetsbare doelgroepen, mede-eigenaars en verenigingen kunnen nog steeds een lening aanvragen bij hun Energiehuis.”

Jouw ideale BENOvatieparcours? Dat volg je online of op Batibouw 2019!

16 januari 2019
Jouw ideale BENOvatieparcours?  Dat volg je online of op Batibouw 2019!
Is je woning aan renovatie toe? Doe het dan in één keer goed, en BENOveer in plaats van gewoon te renoveren. BENOveren staat voor ‘beter renoveren’. Resoluut gaan voor future proof. Zodat je huis nu al beantwoordt aan de energieprestatie-eisen van 2050. En zodat je nu al profiteert van de vele voordelen die BENOveren te bieden heeft. Je krijgt een lagere energiefactuur, een hoger wooncomfort en een betere luchtkwaliteit. Je bewijst het milieu een grote dienst door minder CO2 uit te stoten. En je geeft je huis een esthetische en financiële meerwaarde.

Wat is de woningpas en hoe werkt de woningpas? Ontdek het in dit filmpje!

6 december 2018
Wat is de woningpas en hoe werkt de woningpas? Ontdek het in dit filmpje!
Sinds deze week heeft elke woning in Vlaanderen een eigen woningpas. Ben je eigenaar van je woning, dan vind je in dit digitale paspoort op één centrale plaats informatie over de energieprestaties van je woning, isolatiestaat, bodemstaat... en een hele hoop andere nuttige attesten die je nodig hebt bij verkoop of verhuur van je woning die vanaf nu eenvoudig weg digitaal beschikbaar zijn. Ontdek in dit filmpje hoe de woningpas werkt.

De woningpas: digitaal paspoort voor elke woning

6 december 2018
De woningpas: digitaal paspoort voor elke woning
Een woning (ver)bouwen, (ver)kopen of (ver)huren? Daar komt heel wat papierwerk bij kijken. Daarom lanceren het Vlaams Energieagentschap (VEA), het departement Omgeving, Wonen-Vlaanderen en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) in opdracht van de drie bevoegde ministers Bart Tommelein, Liesbeth Homans en Joke Schauvliege de woningpas in. De woningpas is een gratis digitaal paspoort dat een heleboel beschikbare informatie over een woning bundelt en ter beschikking stelt van de eigenaar. Eenvoudig te consulteren op woningpas.vlaanderen.be met het persoonlijk token, de e-id of via de it’s me-app.

Vanaf 2019: nieuwe premie voor warmtepompboiler, premie voor zonneboiler hoger dan eerst gepland

2 december 2018
Vanaf 2019: nieuwe premie voor warmtepompboiler, premie voor zonneboiler hoger dan eerst gepland
Wie een warmtepompboiler plaatst, kan vanaf 1 januari volgend jaar een premie van 400 euro aanvragen. De Vlaamse regering heeft definitief het licht op groen gezet. De bestaande premie voor een zonneboiler wordt niet verlaagd zoals eerder was gepland. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: ‘Investeren in hernieuwbare energie is voordelig voor uw factuur én voor het milieu. Met onze premies trekken we twijfelaars over de streep.’

Nieuwe huisstijl en nieuwe website voor ATTB: meer dan alleen een nieuw jasje

29 oktober 2018
Nieuwe huisstijl en nieuwe website voor ATTB: meer dan alleen een nieuw jasje
ATTB, de Associatie voor de Thermische Technieken in België, werd in 1973 opgericht als vereniging van fabrikanten van verwarmingsketels. Later traden ook producenten en invoerders van hernieuwbare verwarmingssystemen toe net als bedrijven die aanverwante producten en diensten aanbieden. En waar ATTB zich aanvankelijk vooral toelegde op het verzamelen van betrouwbare marktgegevens, is de associatie vandaag uitgegroeid tot hét informatie- en vertegenwoordigingsplatform voor de hele verwarmingssector. De nieuwe huisstijl en de nieuwe website die ATTB vandaag voorstelt, zijn dan ook meer dan zomaar een nieuw jasje. Het is de concretisering van de belangrijke positie van deze organisatie en van haar missie binnen de Belgische verwarmingsmarkt.

BENOveren is de beste investering

29 oktober 2018
BENOveren is de beste investering
Een eigen huis is een droom van elke Belg. Op lange termijn is het daarenboven de beste belegging. Een huis – om er zelf in te wonen, maar eveneens als belegging – is een investering waarvan het rendement dat van een klassiek spaarboekje ruim overstijgt. Natuurlijk is het van cruciaal belang dat je het goed onderhoudt – een huis ‘verslijt’ in een tempo van 1 procent per jaar – en indien nodig renoveert. Nog beter is dat je BENOveert , Beter rENOveert dus, met energetische ambities die reeds conform de doelstellingen van het Renovatiepact 2050 zijn, en ook slim gepland en met deskundig advies van BENOvatievoorlopers: architecten, aannemers, energieadviseurs en producenten van bouwmaterialen.

Een warmtepomp is de beste keuze voor verwarming én warm water

14 oktober 2018
Een warmtepomp is de beste keuze voor verwarming én warm water
Het consortium InfoWarmtePomp.be, een gezamenlijk initiatief van tal van Belgische producenten en verdelers van warmtepompen, stelt met genoegen vast dat het steeds beter gaat met de verkoop van zijn systemen. Dat komt vooral doordat sinds begin 2018 bij de EPB-berekening (Energieprestatie en Binnenklimaat) de Europese Ecodesignwaarden worden gebruikt om correcter rekening te houden met het verbruik van warmtepompen. Dat zorgt voor een sterke verlaging - dus verbetering - van het E-peil. Ook het aanbod aan steeds betere toestellen en installaties speelt uiteraard een belangrijke rol. In combinatie met fotovoltaïsche zonnepanelen of een zonnecollector worden zelfs de strengste normen makkelijk behaald. Het gevolg? Zowel voor de verwarming als voor de productie van sanitair warm water is een warmtepomp de verstandigste keuze.

Vlaming renoveert beter maar vraagt minder BENOvatiepremies aan

5 oktober 2018
Vlaming renoveert beter maar vraagt minder BENOvatiepremies aan
De Vlaming heeft duidelijk oren naar energiezuinig bouwen. Het energieprestatieniveau dat vandaag op de nieuwbouwmarkt wordt gehaald, overtreft zelfs de verwachtingen. Ook energiezuinig renoveren – BENOveren dus, met de B van beter – zit in de lift. Gelukkig maar, want van de 3 miljoen wooneenheden hebben er nog altijd 30% een label F, wat staat voor bijzonder energieonvriendelijk. Merkwaardig genoeg vragen de Vlamingen voor het energiezuinig renoveren van hun woning steeds minder individuele premies aan. Nochtans kan wie zijn bestaande woning volledig energetisch wil renoveren – bovenop de fiscale maatregelen en woonpremies – tot maar liefst 10.000 euro aan energiepremies krijgen. Daarom zet Vlaanderen voortaan nog duidelijker in op de promotie van de vele individuele BENOvatiepremies.

Een zonneboiler of een warmtepomp, hoeveel kost dat?

28 september 2018
Een zonneboiler of een warmtepomp, hoeveel kost dat?
Zowel over warmtepompen als over zonneboilers bestaan in België nog heel wat misverstanden. Daarom dat tal van Belgische producenten en verdelers van warmtepompen het infoplatform www.InfoWarmtePomp.be hebben opgestart en dat de Belgische zonneboilerassociatie Belsolar de website www.InfoZonneBoiler.be naar voor schuift om objectieve en niet-merkgebonden antwoorden te geven op vragen zoals “Hoe werkt een warmtepomp of zonneboiler precies?”, “Hoeveel kan ik jaarlijks besparen met een warmtepomp of zonneboiler?” of “Op welke premies geeft een warmtepomp of zonneboiler recht?”. De meest gestelde vraag blijkt die naar de aankoop- of installatieprijs van een warmtepomp of een zonneboiler te zijn. Want daarover bestaat in de pers en op het internet het meest onduidelijkheid. De sectorassociaties hebben daarom een luik richtprijzen warmtepompen en richtprijzen zonneboilers aan hun respectievelijke infosites toegevoegd.

Tweede Isolatiedag toont vakmanschap in praktijk

23 september 2018
Tweede Isolatiedag toont vakmanschap in praktijk
Op 22 september 2018 organiseerden Bouwunie en de Vlaamse Confederatie Bouw in samenwerking met het Vlaams Energieagentschap de tweede Vlaamse Isolatiedag.
Cookies: Om u de best mogelijke ervaring te bieden, maakt deze site gebruik van cookies. Als u mijnBENOvatie.be blijft gebruiken, betekent dit dat u akkoord gaat met ons gebruik van cookies. Als u meer wilt weten over de cookies die we gebruiken en hoe u uw instellingen kunt wijzigen, lees dan onze cookievoorwaarden.Sluiten