Het laatste nieuws over BENOveren, renoveren, verbouwen en energiebeleid
Wat is de woningpas en hoe werkt de woningpas? Ontdek het in dit filmpje!
6 december 2018

Sinds deze week heeft elke woning in Vlaanderen een eigen woningpas. Ben je eigenaar van je woning, dan vind je in dit digitale paspoort op één centrale plaats informatie over de energieprestaties van je woning, isolatiestaat, bodemstaat... en een hele hoop andere nuttige attesten die je nodig hebt bij verkoop of verhuur van je woning die vanaf nu eenvoudig weg digitaal beschikbaar zijn. Ontdek in dit filmpje hoe de woningpas werkt.
De woningpas: digitaal paspoort voor elke woning
6 december 2018

Een woning (ver)bouwen, (ver)kopen of (ver)huren? Daar komt heel wat papierwerk bij kijken. Daarom lanceren het Vlaams Energieagentschap (VEA), het departement Omgeving, Wonen-Vlaanderen en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) in opdracht van de drie bevoegde ministers Bart Tommelein, Liesbeth Homans en Joke Schauvliege de woningpas in. De woningpas is een gratis digitaal paspoort dat een heleboel beschikbare informatie over een woning bundelt en ter beschikking stelt van de eigenaar. Eenvoudig te consulteren op woningpas.vlaanderen.be met het persoonlijk token, de e-id of via de it’s me-app.
Vanaf 2019: nieuwe premie voor warmtepompboiler, premie voor zonneboiler hoger dan eerst gepland
2 december 2018

Wie een warmtepompboiler plaatst, kan vanaf 1 januari volgend jaar een premie van 400 euro aanvragen. De Vlaamse regering heeft definitief het licht op groen gezet. De bestaande premie voor een zonneboiler wordt niet verlaagd zoals eerder was gepland. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: ‘Investeren in hernieuwbare energie is voordelig voor uw factuur én voor het milieu. Met onze premies trekken we twijfelaars over de streep.’
Nieuwe huisstijl en nieuwe website voor ATTB: meer dan alleen een nieuw jasje
29 oktober 2018

ATTB, de Associatie voor de Thermische Technieken in België, werd in 1973 opgericht als vereniging van fabrikanten van verwarmingsketels. Later traden ook producenten en invoerders van hernieuwbare verwarmingssystemen toe net als bedrijven die aanverwante producten en diensten aanbieden. En waar ATTB zich aanvankelijk vooral toelegde op het verzamelen van betrouwbare marktgegevens, is de associatie vandaag uitgegroeid tot hét informatie- en vertegenwoordigingsplatform voor de hele verwarmingssector. De nieuwe huisstijl en de nieuwe website die ATTB vandaag voorstelt, zijn dan ook meer dan zomaar een nieuw jasje. Het is de concretisering van de belangrijke positie van deze organisatie en van haar missie binnen de Belgische verwarmingsmarkt.
BENOveren is de beste investering
29 oktober 2018

Een eigen huis is een droom van elke Belg. Op lange termijn is het daarenboven de beste belegging. Een huis – om er zelf in te wonen, maar eveneens als belegging – is een investering waarvan het rendement dat van een klassiek spaarboekje ruim overstijgt. Natuurlijk is het van cruciaal belang dat je het goed onderhoudt – een huis ‘verslijt’ in een tempo van 1 procent per jaar – en indien nodig renoveert. Nog beter is dat je BENOveert , Beter rENOveert dus, met energetische ambities die reeds conform de doelstellingen van het Renovatiepact 2050 zijn, en ook slim gepland en met deskundig advies van BENOvatievoorlopers: architecten, aannemers, energieadviseurs en producenten van bouwmaterialen.
Een warmtepomp is de beste keuze voor verwarming én warm water
14 oktober 2018

Het consortium InfoWarmtePomp.be, een gezamenlijk initiatief van tal van Belgische producenten en verdelers van warmtepompen, stelt met genoegen vast dat het steeds beter gaat met de verkoop van zijn systemen. Dat komt vooral doordat sinds begin 2018 bij de EPB-berekening (Energieprestatie en Binnenklimaat) de Europese Ecodesignwaarden worden gebruikt om correcter rekening te houden met het verbruik van warmtepompen. Dat zorgt voor een sterke verlaging - dus verbetering - van het E-peil. Ook het aanbod aan steeds betere toestellen en installaties speelt uiteraard een belangrijke rol. In combinatie met fotovoltaïsche zonnepanelen of een zonnecollector worden zelfs de strengste normen makkelijk behaald. Het gevolg? Zowel voor de verwarming als voor de productie van sanitair warm water is een warmtepomp de verstandigste keuze.
Vlaming renoveert beter maar vraagt minder BENOvatiepremies aan
5 oktober 2018

De Vlaming heeft duidelijk oren naar energiezuinig bouwen. Het energieprestatieniveau dat vandaag op de nieuwbouwmarkt wordt gehaald, overtreft zelfs de verwachtingen. Ook energiezuinig renoveren – BENOveren dus, met de B van beter – zit in de lift. Gelukkig maar, want van de 3 miljoen wooneenheden hebben er nog altijd 30% een label F, wat staat voor bijzonder energieonvriendelijk. Merkwaardig genoeg vragen de Vlamingen voor het energiezuinig renoveren van hun woning steeds minder individuele premies aan. Nochtans kan wie zijn bestaande woning volledig energetisch wil renoveren – bovenop de fiscale maatregelen en woonpremies – tot maar liefst 10.000 euro aan energiepremies krijgen. Daarom zet Vlaanderen voortaan nog duidelijker in op de promotie van de vele individuele BENOvatiepremies.
Een zonneboiler of een warmtepomp, hoeveel kost dat?
28 september 2018

Zowel over warmtepompen als over zonneboilers bestaan in België nog heel wat misverstanden. Daarom dat tal van Belgische producenten en verdelers van warmtepompen het infoplatform www.InfoWarmtePomp.be hebben opgestart en dat de Belgische zonneboilerassociatie Belsolar de website www.InfoZonneBoiler.be naar voor schuift om objectieve en niet-merkgebonden antwoorden te geven op vragen zoals “Hoe werkt een warmtepomp of zonneboiler precies?”, “Hoeveel kan ik jaarlijks besparen met een warmtepomp of zonneboiler?” of “Op welke premies geeft een warmtepomp of zonneboiler recht?”. De meest gestelde vraag blijkt die naar de aankoop- of installatieprijs van een warmtepomp of een zonneboiler te zijn. Want daarover bestaat in de pers en op het internet het meest onduidelijkheid. De sectorassociaties hebben daarom een luik richtprijzen warmtepompen en richtprijzen zonneboilers aan hun respectievelijke infosites toegevoegd.
Tweede Isolatiedag toont vakmanschap in praktijk
23 september 2018

Op 22 september 2018 organiseerden Bouwunie en de Vlaamse Confederatie Bouw in samenwerking met het Vlaams Energieagentschap de tweede Vlaamse Isolatiedag.
Totaalrenovatiebonus of BENO-pass slaat aan: al 1.837 keer uitgekeerd dit jaar
23 september 2018

Op de tweede Vlaamse Isolatiedag, stak Vlaams minister van Energie Bart Tommelein de handen uit de mouwen om de spouwmuren van een woning in Deinze te isoleren. ‘Je huis goed isoleren is de snelste weg naar een energiezuinige woning en een lagere energiefactuur. Met de premies die je ervoor krijgt, win je de investering nog rapper terug’ aldus Tommelein. De totaalrenovatiebonus voor wie minstens drie energiebesparende maatregelen uitvoert, werd in 2018 al 1.837 keer uitgekeerd, of meer dan drie keer zoveel als vorig jaar. ‘Dankzij die bonus pakken steeds meer mensen meteen hun hele huis aan.’
Krijg gratis persoonlijk BENOvatieadvies op bis 2018
7 september 2018

Om elke kandidaat-BENOveerder van een objectief en persoonlijk antwoord te voorzien, sloegen het Vlaams Energieagentschap (VEA), netbeheerders Eandis en Infrax, aannemersfederatie Confederatie Bouw Provincie Oost-Vlaanderen en de Orde van Architecten – Vlaamse Raad de handen in elkaar om tijdens de bisbeurs (6 t.e.m.14 oktober 2018, Flanders Expo, Gent) BENOvatieadviessessies te organiseren.
Op zoek naar informatie of inspiratie voor jouw 'betere renovatie'? Je vindt het op www.mijnBENOvatie.be!
6 september 2018

Plannen om je huis te renoveren? Dan moet je heel wat keuzes maken. Esthetische, functionele en financiële keuzes. Maar over één iets hoef je niet te twijfelen: als je renoveert, doe het dan meteen goed. Of liever: doe het dan meteen beter en BENOveer. Dit nieuwe werkwoord staat voor BEter reNOveren. Beter dan gebruikelijk is. En dat hoeft niet per se meer te kosten. Tenminste wanneer je je BENOvatie slim aanpakt. De website mijnBENOvatie.be, de nieuwe rubriek BENOvaties in beeld, en het gratis magazine BENO helpen kandiaat-verbouwers graag op de goede weg.
Deze BENOvatiepremies krijg je nog in 2019
4 september 2018

BENOveerders die investeren in een energetische renovatie van hun woning of appartement, blijven ook in 2019 beloond met BENOvatiepremies en -subsidies die de werken betaalbaarder maken: premies via de netbeheerders, een totaalrenovatiebonus, een belastingvermindering in de vorm van een korting op de onroerende voorheffing, een renovatiepremie en een premie voor collectieve BENOvatiewerken.
22 september 2018: tweede Vlaamse Isolatiedag
29 augustus 2018

Op 22 september 2018 organiseren Bouwunie en de Vlaamse Confederatie Bouw in samenwerking met het Vlaams Energieagentschap de tweede Vlaamse Isolatiedag. In elke provincie worden er enkele werven opengesteld waar er na-isolatiewerken van bestaande woningen getoond worden. In groepjes van maximaal 20 worden bezoekers geïnformeerd over de diverse isolatietechnieken bij de energetische renovatie van een woning. Op iedere werf vinden er tussen 11 en 17u verschillende sessies plaats. De aannemers geven er niet enkel uitleg over de gehanteerde technieken en materialen, de wetgeving, maar ook over de verschillende premies voor energiebesparende investeringen.
Vanaf 2020 en 2023 is dakisolatie en dubbelglas verplicht
27 augustus 2018

Om de Vlaming aan te sporen om te BENOveren (beter renoveren) en zijn huis energiezuiniger te maken, voert de Vlaamse Overheid en sensibiliserend beleid (de campagne 'Ik BENOveer') en keert het via de netbeheerders (Eandis / Infrax ) premies uit, maar die maatregelen blijken voor veel huiseigenaars nog steeds niet voldoende. Vandaar dat de overheid overgaat tot het verplichten van dakisolatie vanaf 2020 en van dubbelglas vanaf 2023. Bij verkoop of verhuur van woningen zonder dakisolatie of dubbel glas kunnen sancties of strafpunten worden opgelegd.