Het laatste nieuws over BENOveren, renoveren, verbouwen en energiebeleid

Een warmtepomp is de beste keuze voor verwarming én warm water

14 oktober 2018
Een warmtepomp is de beste keuze voor verwarming én warm water
Het consortium InfoWarmtePomp.be, een gezamenlijk initiatief van tal van Belgische producenten en verdelers van warmtepompen, stelt met genoegen vast dat het steeds beter gaat met de verkoop van zijn systemen. Dat komt vooral doordat sinds begin 2018 bij de EPB-berekening (Energieprestatie en Binnenklimaat) de Europese Ecodesignwaarden worden gebruikt om correcter rekening te houden met het verbruik van warmtepompen. Dat zorgt voor een sterke verlaging - dus verbetering - van het E-peil. Ook het aanbod aan steeds betere toestellen en installaties speelt uiteraard een belangrijke rol. In combinatie met fotovoltaïsche zonnepanelen of een zonnecollector worden zelfs de strengste normen makkelijk behaald. Het gevolg? Zowel voor de verwarming als voor de productie van sanitair warm water is een warmtepomp de verstandigste keuze.

Vlaming renoveert beter maar vraagt minder BENOvatiepremies aan

5 oktober 2018
Vlaming renoveert beter maar vraagt minder BENOvatiepremies aan
De Vlaming heeft duidelijk oren naar energiezuinig bouwen. Het energieprestatieniveau dat vandaag op de nieuwbouwmarkt wordt gehaald, overtreft zelfs de verwachtingen. Ook energiezuinig renoveren – BENOveren dus, met de B van beter – zit in de lift. Gelukkig maar, want van de 3 miljoen wooneenheden hebben er nog altijd 30% een label F, wat staat voor bijzonder energieonvriendelijk. Merkwaardig genoeg vragen de Vlamingen voor het energiezuinig renoveren van hun woning steeds minder individuele premies aan. Nochtans kan wie zijn bestaande woning volledig energetisch wil renoveren – bovenop de fiscale maatregelen en woonpremies – tot maar liefst 10.000 euro aan energiepremies krijgen. Daarom zet Vlaanderen voortaan nog duidelijker in op de promotie van de vele individuele BENOvatiepremies.

Een zonneboiler of een warmtepomp, hoeveel kost dat?

28 september 2018
Een zonneboiler of een warmtepomp, hoeveel kost dat?
Zowel over warmtepompen als over zonneboilers bestaan in België nog heel wat misverstanden. Daarom dat tal van Belgische producenten en verdelers van warmtepompen het infoplatform www.InfoWarmtePomp.be hebben opgestart en dat de Belgische zonneboilerassociatie Belsolar de website www.InfoZonneBoiler.be naar voor schuift om objectieve en niet-merkgebonden antwoorden te geven op vragen zoals “Hoe werkt een warmtepomp of zonneboiler precies?”, “Hoeveel kan ik jaarlijks besparen met een warmtepomp of zonneboiler?” of “Op welke premies geeft een warmtepomp of zonneboiler recht?”. De meest gestelde vraag blijkt die naar de aankoop- of installatieprijs van een warmtepomp of een zonneboiler te zijn. Want daarover bestaat in de pers en op het internet het meest onduidelijkheid. De sectorassociaties hebben daarom een luik richtprijzen warmtepompen en richtprijzen zonneboilers aan hun respectievelijke infosites toegevoegd.

Tweede Isolatiedag toont vakmanschap in praktijk

23 september 2018
Tweede Isolatiedag toont vakmanschap in praktijk
Op 22 september 2018 organiseerden Bouwunie en de Vlaamse Confederatie Bouw in samenwerking met het Vlaams Energieagentschap de tweede Vlaamse Isolatiedag.

Totaalrenovatiebonus of BENO-pass slaat aan: al 1.837 keer uitgekeerd dit jaar

23 september 2018
Totaalrenovatiebonus of BENO-pass slaat aan: al 1.837 keer uitgekeerd dit jaar
Op de tweede Vlaamse Isolatiedag, stak Vlaams minister van Energie Bart Tommelein de handen uit de mouwen om de spouwmuren van een woning in Deinze te isoleren. ‘Je huis goed isoleren is de snelste weg naar een energiezuinige woning en een lagere energiefactuur. Met de premies die je ervoor krijgt, win je de investering nog rapper terug’ aldus Tommelein. De totaalrenovatiebonus voor wie minstens drie energiebesparende maatregelen uitvoert, werd in 2018 al 1.837 keer uitgekeerd, of meer dan drie keer zoveel als vorig jaar. ‘Dankzij die bonus pakken steeds meer mensen meteen hun hele huis aan.’

Krijg gratis persoonlijk BENOvatieadvies op bis 2018

7 september 2018
Krijg gratis persoonlijk BENOvatieadvies op bis 2018
Om elke kandidaat-BENOveerder van een objectief en persoonlijk antwoord te voorzien, sloegen het Vlaams Energieagentschap (VEA), netbeheerders Eandis en Infrax, aannemersfederatie Confederatie Bouw Provincie Oost-Vlaanderen en de Orde van Architecten – Vlaamse Raad de handen in elkaar om tijdens de bisbeurs (6 t.e.m.14 oktober 2018, Flanders Expo, Gent) BENOvatieadviessessies te organiseren.

Op zoek naar informatie of inspiratie voor jouw 'betere renovatie'? Je vindt het op www.mijnBENOvatie.be!

6 september 2018
Op zoek naar informatie of inspiratie voor jouw 'betere renovatie'?  Je vindt het op www.mijnBENOvatie.be!
Plannen om je huis te renoveren? Dan moet je heel wat keuzes maken. Esthetische, functionele en financiële keuzes. Maar over één iets hoef je niet te twijfelen: als je renoveert, doe het dan meteen goed. Of liever: doe het dan meteen beter en BENOveer. Dit nieuwe werkwoord staat voor BEter reNOveren. Beter dan gebruikelijk is. En dat hoeft niet per se meer te kosten. Tenminste wanneer je je BENOvatie slim aanpakt. De website mijnBENOvatie.be, de nieuwe rubriek BENOvaties in beeld, en het gratis magazine BENO helpen kandiaat-verbouwers graag op de goede weg.

Deze BENOvatiepremies krijg je nog in 2019

4 september 2018
Deze BENOvatiepremies krijg je nog in 2019
BENOveerders die investeren in een energetische renovatie van hun woning of appartement, blijven ook in 2019 beloond met BENOvatiepremies en -subsidies die de werken betaalbaarder maken: premies via de netbeheerders, een totaalrenovatiebonus, een belastingvermindering in de vorm van een korting op de onroerende voorheffing, een renovatiepremie en een premie voor collectieve BENOvatiewerken.

22 september 2018: tweede Vlaamse Isolatiedag

29 augustus 2018
22 september 2018: tweede Vlaamse Isolatiedag
Op 22 september 2018 organiseren Bouwunie en de Vlaamse Confederatie Bouw in samenwerking met het Vlaams Energieagentschap de tweede Vlaamse Isolatiedag. In elke provincie worden er enkele werven opengesteld waar er na-isolatiewerken van bestaande woningen getoond worden. In groepjes van maximaal 20 worden bezoekers geïnformeerd over de diverse isolatietechnieken bij de energetische renovatie van een woning. Op iedere werf vinden er tussen 11 en 17u verschillende sessies plaats. De aannemers geven er niet enkel uitleg over de gehanteerde technieken en materialen, de wetgeving, maar ook over de verschillende premies voor energiebesparende investeringen.

Vanaf 2020 en 2023 is dakisolatie en dubbelglas verplicht

27 augustus 2018
Vanaf 2020 en 2023 is dakisolatie en dubbelglas verplicht
Om de Vlaming aan te sporen om te BENOveren (beter renoveren) en zijn huis energiezuiniger te maken, voert de Vlaamse Overheid en sensibiliserend beleid (de campagne 'Ik BENOveer') en keert het via de netbeheerders (Eandis / Infrax ) premies uit, maar die maatregelen blijken voor veel huiseigenaars nog steeds niet voldoende. Vandaar dat de overheid overgaat tot het verplichten van dakisolatie vanaf 2020 en van dubbelglas vanaf 2023. Bij verkoop of verhuur van woningen zonder dakisolatie of dubbel glas kunnen sancties of strafpunten worden opgelegd.

Binnenkort een nieuwe woning? Stel de juiste prioriteiten!

30 juli 2018
Binnenkort een nieuwe woning? Stel de juiste prioriteiten!
Zoek je een woning om te kopen of te huren? Of sta je al op het punt te verhuizen? Een dikke proficiat! Al leven we ook wel met je mee... Want het zal ook jou ongetwijfeld nog wat werk, geld en keuzestress vergen om van die nieuwe woning je eigen nest te maken. Een likje verf, nieuw behangpapier en je eigen meubeltjes zorgen er natuurlijk al een beetje voor dat thuisgevoel. Maar mocht je ook al wat budget voorzien hebben voor iets betere renovatiewerken, lees dan zeker dit artikel, kwestie van de juiste prioriteiten te stellen bij je verbouwing.... 

10 tips om je huis te koelen zonder airco

26 juli 2018
10 tips om je huis te koelen zonder airco
Een airco presenteert een forse rekening niet enkel in aankoop, maar ook in verbruik. Een huis met 1 °C afkoelen kost immers drie keer meer energie dan het met 1 °C opwarmen. Moet je deze zomer dan zitten zweten en puffen? Natuurlijk niet. Er bestaan nog andere manieren om de warmte te bestrijden.

Nieuw: BENOvaties in beeld

25 juli 2018
Nieuw: BENOvaties in beeld
Plannen om je huis te renoveren? Dan moet je heel wat keuzes maken. Esthetische keuzes, functionele keuzes en uiteraard ook financiële keuzes. Maar over één iets hoef je niet te twijfelen: als je renoveert, dan doe je er best aan meteen te 'BENOveren'. BENOveren staat voor BEter reNOveren. Beter dan gebruikelijk is. En dat hoeft niet per se meer te kosten. Zolang je je BENOvatie maar goed plant en verstandig aanpakt. Zoals Tineke en Frederik bijvoorbeeld, van wie je hun BENOvatieverhaal al kon lezen in het gratis BENOmagazine. Of zoals tal van andere collega-BENOveerders met wie je weldra kan kennismaken op www.mijnBENOvatie.be, dé infowebsite bij uitstek voor iedereen met ‘betere renovatieplannen’.

Energiehuizen als uniek loket voor alle Vlamingen

29 juni 2018
Energiehuizen als uniek loket voor alle Vlamingen
Op voorstel van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein heeft de Vlaamse regering de hervorming van de Energiehuizen goedgekeurd. Vlaanderen heeft heel wat maatregelen en instrumenten om mensen te helpen hun energiefactuur te doen dalen, energierenovaties uit te voeren of in hernieuwbare energie te investeren. De Energiehuizen krijgen als opdracht de burgers hierover te informeren en ontzorgen. "Vanaf 2019 zullen de Energiehuizen een uniek loket vormen waar élke Vlaming terecht kan voor alles wat met energie te maken heeft. De Energiehuizen blijven natuurlijk ook energieleningen verstrekken voor de sociale doelgroep. De 1%-leningen breiden we dan weer uit naar de Verenigingen voor Mede-Eigenaars, bijvoorbeeld voor zonnepanelen op appartementen of de isolatie van de gemeenschappelijke delen."

Renteloze energielening is populairder dan ooit

25 juni 2018
Renteloze energielening is populairder dan ooit
De Vlaamse energielening bereikt steeds beter de sociale doelgroep. Halfweg juni werden er al meer renteloze energieleningen toegekend dan in heel 2017, en maar liefst 1 op de 3 energieleningen is nu een sociale energielening. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: ‘Sinds we de terugbetalingstermijn voor de sociale doelgroep verlengd hebben, is het aantal renteloze energieleningen verdubbeld. Logisch, want met wat je bespaart op je energiefactuur kan je de lening terugbetalen.’
Cookies: Om u de best mogelijke ervaring te bieden, maakt deze site gebruik van cookies. Als u mijnBENOvatie.be blijft gebruiken, betekent dit dat u akkoord gaat met ons gebruik van cookies. Als u meer wilt weten over de cookies die we gebruiken en hoe u uw instellingen kunt wijzigen, lees dan onze cookievoorwaarden.Sluiten