Ik BENOveer en plaats een warmtepomp als hoofdverwarming
Als je doorgedreven isoleert en verwarmt met vloerverwarming, kan je een warmtepomp als hoofdverwarming overwegen. Een warmtewisselaar haalt energie uit de bodem, grondwater of de buitenlucht, en gebruikt die via een warmtepompcircuit om te verwarmen of te koelen. Op die manier maak je gebruik van de gratis energie die in de natuur aanwezig is en verwarm je zeer milieuvriendelijk: er vindt geen verbranding plaats en dus komen er geen rookgassen vrij. Verwarmen met een warmtepomp is ook zeer goedkoop: aangezien minstens 75% van de noodzakelijke energie geleverd wordt door de bodem, de aarde of grondwater, kan je in vergelijking met een oude verwarmingsinstallatie tot 50% aan energiekosten besparen.
Voordelen:
- zeer laag energieverbruik (kWh)
- milieuvriendelijk (geen CO2-uitstoot)
- kan zowel verwarmen als actief of passief koelen
- quasi onderhoudsvrij
- schoorsteen is overbodig
Welk BENOvatieadvies geeft de overheid?
Een warmtepomp moet een prestatiecoëfficiënt (COP) hebben van 3 of méér. Kies bij voorkeur een warmtepomp met een COP van minstens 4. Sommige geothermische warmtepompen halen een COP van bijna 6.
De COP van een warmtepomp wordt berekend door de geleverde energie (afgegeven warmte) te delen door de gebruikte (elektrische) energie. Hoe kleiner het verschil in temperatuur tussen de warmtebron en het verwarmingssysteem, hoe hoger de winstfactor. Met een COP gelijk aan 3 zal een warmtepomp per verbruikte kWh elektriciteit 3 kWh warmte afgeven.
De opbrengst van een warmtepomp is sterk afhankelijk van de temperatuur van de warmtebron (grond, grondwater of buitenlucht). Laat je deskundig adviseren.
Welke soorten warmtepompen bestaan er?
Lucht/water-warmtepompen
Stille monobloc-warmtepomp

Grond of grondwater als warmtebron?

Alleen verwarming? Of verwarming én koeling?
