Ik BENOveer en recupereer mijn regenwater
Regenwater opvangen is al langer verplicht voor nieuwbouw. Maar ook aan wie herbouwt, legt de Vlaamse overheid strenge regels op. Sinds 1 januari 2014 is het verplicht om bij herbouw van een gebouw met een dakoppervlakte groter dan 100 m² een regenwatersysteem van 50 liter per m² dakoppervlakte te voorzien.
Bij een renovatie of uitbreiding van een woning is een systeem voor waterrecuperatie niet verplicht. Maar een regenput installeren is altijd een goed idee. In sommige gemeentes kan je daarvoor een subsidie krijgen. Of je hiervoor in aanmerking komt, kom je te weten bij de milieudienst van je gemeente.
Regenwaterrecuperatie heeft heel veel voordelen
Volgens cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij gebruikt de gemiddelde Belg ongeveer 114 liter water per dag. 24 liter daarvan gaat naar bad en douche, 21 liter naar toiletspoeling, 16 liter naar de was, 11 liter naar koken en 6 liter naar onderhoud. Door voor het toilet, onderhoud en de was regenwater te gebruiken, kunnen we tot 50% van dat duur betaalde leidingwater besparen. Goed voor onze portemonnee dus, maar ook voor onze planeet, want drinkwater wordt alsmaar schaarser.
Een ander voordeel van een regenwaterrecuperatiesysteem is dat het bescherming biedt tegen overstromingen. Een regenput of -tank creëert namelijk een soort buffereffect. Bij stortbuien komt het water eerst terecht in de regenputten in plaats van in het rioolnet, waardoor het maar geleidelijk afvloeit. Zo wordt de waterafvoer niet overbelast.
Bovendien is regenwater van nature zacht water. Door het te gebruiken om te wassen, bescherm je niet alleen je wasmachine tegen kalkaanslag. Je kan ook minder wasmiddel gebruiken, want in zacht water is wasmiddel veel doeltreffender.
Wat heb ik nodig om mijn regenwater te recupereren?
Om het water dat op je dak valt te hergebruiken, moet je volgende voorzieningen treffen: een regenput plaatsen, een pomp en een filter. Een regenput kan boven- of ondergronds worden geplaatst en kan van plastic of van beton zijn. Meestal is de regenwaterput reeds uitgerust met een voorfilter die de grootste onzuiverheden tegenhoudt.
De pomp zuigt het water uit de regenput en stuwt het naar je filter.
De regenwaterfilter zorgt ervoor dat onaangename geuren en kleuren uit het water worden verwijderd. Een filter die in 3 stappen werkt, kan 3 keer zoveel vuil uitfilteren.
- Bespaar meer dan 50% door regenwater te recupereren
- Hoe werkt regenwaterrecuperatie?
- PLUVIO-regenwaterfilters van BWT nu ook met ecocheques
- Gerecupereerd regenwater zonder geurtjes en kleurtjes
- Bewades blue: de uv-lamp die bacteriën efficiënt doodt
- Hoeveel leidingwater kan je besparen? Bereken het met de regenwatercalculator van Wienerberger