Lenen voor een warmtepomp? Enkele tips om je BENOvatie te financieren…
Energiezuinig renoveren is steeds een goede investering. Je zorgt ervoor dat je energiefactuur drastisch daalt en dat je huis later veel meer waard is, en voor elke energiezuinige verbouwingsmaatregelen kan je steeds een beroep doen op heel wat premies en financiële steunmaatregelen vanwege de overheid, je gemeente en je netwerkbeheerder bij elke renovatiestap. Maar het is en blijft natuurlijk een investering, en daarom is in vele gevallen een renovatielening aangewezen.
Als je wil lenen voor een renovatie, moet je in de eerste plaats kiezen tussen een lening op afbetaling of een klassiek woonkrediet (hypothecaire lening). Beide hebben hun voor- en nadelen.
Ben je van plan een woning te kopen en die binnen de 5 jaar te BENOveren naar een beter energielabel, dan kan je, samen met het hoofdkrediet voor de verwerving van je woning, ook een rentesubsidie aanvragen.
Of misschien kom je wel in aanmerking voor de nieuwe Mijn VerbouwLening?
Wat is nu het verschil tussen een lening op afbetaling of een hypothecaire lening?
We geven een overzicht van beide oplossingen, maar uiteraard kan uw bankagent u steeds de beste opties uitleggen. Zo kan de rentevoet bij een lening op afbetaling vaak minder voordelig zijn dan die van een woonkrediet, maar kan het alsnog de beste piste zijn. Er bestaan namelijk heel wat verschillende soorten leningen op afbetaling. Om te vergelijken hoeveel elke lening je kost, kijk je naar het JKP (jaarlijks kostenpercentage). Dat percentage drukt uit hoeveel kosten er in het totaal verbonden zijn aan je lening. Het is te vergelijken met een intrest op jaarbasis, maar houdt naast de intresten ook rekening met dossierkosten en andere extra kosten.
Lening op afbetaling | Hypothecaire lening |
---|---|
Kleinschalige renovatie | Grootschalige renovatie |
Geen dossier- en notariskosten | Dossier- en notariskosten |
Geleende geld sneller beschikbaar | Meer specifieke waarborgvereisten |
Kortere terugbetalingsperiode | Langere terugbetalingsperiode |
Renovatielening met extra aantrekkelijke rentevoet
Zodra de helft van je verbouwingen bestaat uit energiebesparende investeringen, kan je bij bepaalde banken terecht voor een voordelig renovatielening met een extra aantrekkelijke rentevoet, zoals bv. de groene renovatielening van AXA Bank of de ECO-energiefinanciering bij Crelan. Met de kredietsimulatoren kan je makkelijk en online een kosteloze simulatie doen.
Opgelet: als je al een hypothecaire lening hebt lopen, dan hoef je die notariskosten niet opnieuw te betalen. Je kan dan gewoon een deel van het al afgeloste kapitaal opnieuw opnemen. Je spreekt de nieuwe voorwaarden (zoals de looptijd) gewoon af met je bankagent.
Vaste of variabele rentevoet?
Heb je gekozen voor een klassiek woonkrediet? Dan moet je vervolgens kiezen voor een variabele of een vaste rentevoet.
Met een vaste rentevoet ga je voor absolute zekerheid: het bedrag dat je maandelijks terugbetaalt, zal niet veranderen.
Met een variabele rentevoet daarentegen kan je profiteren van eventuele rentedalingen in de toekomst. Dat houdt natuurlijk ook een risico in. Maar door een maximaal maandelijkse terugbetaling vast te leggen, kan je dat risico beperken.
Hoeveel kan jij uitgeven aan een woning? Doe de simulatie!
Een woning kopen brengt tal van kosten met zich mee. Vaak is het moeilijk in te schatten hoe hoog die zullen zijn. Op crelan.be/woonplannen of axabank.be/woonplannen vind je een handige simulator die op basis van je gegevens een inschatting maakt hoeveel je kan uitgeven aan de aankoop van je woning, en hoeveel de extra kosten zullen bedragen.
Woon je al in je eigen woning maar wil je deze graag energiezuiniger maken? AXA Bank & Crelan kunnen je helpen met een groene lening of een renovatielening. Om een concreet beeld te krijgen van hoe je lening er precies uit zou zien, kan je op de website van Crelan & AXA Bank een simulatie uitvoeren met de kredietsimulator. Zo weet je precies waaraan je je kan verwachten.
Simuleer uw groene renovatielening bij AXA Bank
Simuleer een eco-energiefinanciering bij Crelan
Nieuw sinds 2023: de rentesubsidie
Van plan een woning te kopen? Wie een woning met een slechte energieprestatie koopt en binnen de vijf jaar de energieprestatie daarvan aanzienlijk verbetert, kan samen met de hypothecaire lening voor de aankoop van het pand ook een rentesubsidie afsluiten voor de renovatie ervan. Ook sloop- en heropbouw komt in aanmerking.
Het renteloos renovatiekrediet (bij aankoop van een woning met slechte energieprestatie (label E of F), waarbij je extra kan lenen aanvullend bij het hypothecair krediet voor de verwerving van de woning) is hervormd en omgevormd tot een rentesubsidie sinds 2023. Hoe hoger de ambitie inzake te behalen energielabel, hoe hoger de korting is op de rente (bv. renovatie tot label A: krijg je 3,5% korting, bij label B 3%, bij label C 2,5% en bij renovatie tot label D krijg je 2% korting).
Meer info hierover vind je hier: https://www.vlaanderen.be/bouwen-wonen-en-energie/lenen/renteloos-renovatiekrediet-rentesubsidie
Wil je de rentesubsidie aanvragen? Dit kan bij een aantal banken, waaronder AXA Bank of Crelan, samen met het hypothecair krediet dat je aangaat voor de aankoop van het pand.
Nieuw sinds september 2022: Mijn VerbouwLening
Voor alle categorieën van werken binnen Mijn VerbouwPremie, kunnen particuliere eigenaar-bewoners uit de laagste en middelste inkomenscategorie van Mijn VerbouwPremie, particuliere verhuurders en bepaalde professionele doelgroepen de voordelige Mijn VerbouwLening aanvragen via het energiehuis voor een bedrag van minimaal 1.250 euro tot maximaal 60.000 euro met een afbetalingstermijn van maximaal 25 jaar.
Opgelet! Wie sinds 1 januari 2023 een woning of een appartement aankocht of aankoopt met een slechte energieprestatie (EPC-label E of F), komt niet in aanmerking voor Mijn VerbouwLening. Deze groep kan wel de rentesubsidie afsluiten bij een kredietinstelling.
Meer info op www.mijnVerbouwLening.be
Nog vragen?
Neem contact op met de agent van het AXA Bank of Crelan-kantoor in uw buurt.
Let op geld lenen kost ook geld
De renovatielening en groene renovatielening zijn leningen op afbetaling onderworpen aan Boek VII van het Wetboek van economisch recht. Het woonkrediet is een hypothecair krediet met een onroerende bestemming.
Kredietgever: Crelan en AXA Bank Belgium nv (deel van de Crelan Groep) - Sylvain Dupuislaan 251, 1070 Anderlecht