Ik BENOveer en behandel mijn cv-water
Waterbehandeling raakt in België meer en meer ingeburgerd. Maar nog veel te vaak wordt het enkel geassocieerd met sanitair water. Terwijl ook de kwaliteit van het water dat door je cv-installatie, je vloerverwarmingsleidingen of je zonnecollectoren loopt, goed moet zijn, om kalkaanslag en corrosie te voorkomen. Verwarmingswater circuleert door de leidingen, de radiatoren en de cv-ketel; kalkafzetting in een verwarmingsinstallatie is synoniem met energieverlies.
Een verwarmingsinstallatie laat je best opvullen met onthard water of gedemineraliseerd water, dit laatste geldt voor vulwaters met zoutgehalte boven ca. 200mg/l of 300µS/cm geleidbaarheid.
In een centraal verwarmingssysteem dat met hard leidingwater is gevuld, zal er zich kalkaanslag vormen. Wanneer water verwarmd wordt in het verwarmingscircuit, slaat het opgeloste calciumbicarbonaat neer als hard calciumcarbonaat (=kalk) en vormt het een isolatielaagje die het dikst wordt op de warmste plaatsen. Een laagje van 1 mm kalk op een warmteafgifteoppervlak vermindert de warmteafgifte met ongeveer 10%, de efficiëntie van je verwarming vermindert dus met 10%. Er zal dus 10% méér energie nodig zijn om je huis even warm te houden. Wanneer voor het vullen van de verwarmingsinstallatie onthard of gedemineraliseerd water wordt gebruikt, is het calcium uit het water gehaald, waardoor er geen kalkaanslag kan ontstaan. Je centrale verwarming zal dus optimaal en zuinig werken.
Naast afzettingen is corrosie een veel voorkomend probleem, oorzaken hiervan zijn: insijpelen van zuurstof via het expansievat, een foute mix van metalen in de installatie, een te hoge pH-waarde (zuurtegraad) en een te hoog zoutgehalte in het CV-water. De meeste ketelfabrikanten verplichten daarom het conform maken van het (aan)vulwater aan de richtlijnen van de Duitse VDI-2035. Hierin staan richtwaarden voor hardheid, geleidbaarheid (zoutgehalte), en pH-waarde in functie van de aangewende metalen van leidingen en ketel. Vooral aluminium is erg gevoelig en begint al te roesten vanaf pH 8,5. In oudere installaties met beperkte corrosieschade kunnen chemische additieven de toestand stabiliseren en de schade niet verder doen toenemen.
SoluTECH additieven voor reiniging en bescherming, en herstelling van kleine lekken
