Ik BENOveer en maak mijn hellend dak aan de binnenkant luchtdicht
Hellende daken zijn meestal lichte constructies. Dit betekent dat de luchtdichtheid niet gerealiseerd kan worden door de constructie zelf, maar dat na het aanbrengen van de isolatie de binnenzijde nog moet worden afgewerkt met een afzonderlijk luchtscherm. Dit luchtscherm moet ervoor zorgen dat de damp die we binnenshuis produceren niet rond of doorheen de isolatie kan circuleren, en daardoor interne condensatie kan veroorzaken.
Afhankelijk van de opbouw van de constructie, de hoeveelheid vocht die we binnenshuis produceren, en de ventilatie, moet het luchtscherm in meer of mindere mate damp tegenhouden, en dus als damprem (matig dampremmend) of dampscherm (sterk dampremmend) functioneren.
De klassieke luchtschermen zijn meestal geschikt om ook de rol van dampscherm te vervullen. Er bestaan eveneens speciale, vochtregulerende dampremmen waarvan de dampopenheid varieert met de weersomstandigheden.
Het is belangrijk is dat het lucht/dampscherm wordt aangebracht onmiddellijk na het isoleren, en dat er geen luchtspouw is tussen de isolatie en het dampscherm. De banen moeten elkaar onderling voldoende overlappen, en met een aangepaste tape stevig worden gedicht. Voor aan de overgang met de muur bestaat er aangepaste dichtingsmastiek of pu-schuim. Hoe minder doorboringen van het luchtscherm, hoe kleiner het risico op luchtlekken.