Ik BENOveer en isoleer mijn hellend dak aan de binnenkant
Bij BENOvatie van een hellend dak aan de binnenkant wordt de isolatie aangebracht tussen de kepers en/of de spanten of op de bestaande dakstructuur.
Welk BENOvatie-advies geeft de overheid?
Voor hellende daken adviseert de overheid een Umax = 0,24 W/m²K
Hoe bereik je dat?
Je bereikt Umax = 0,24 W/m²K met minstens 15 cm minerale wol met een lambdawaarde van 0,035 W/mK. of met minstens 9 cm pir/pur met een lambdawaarde van 0,022 W/mK.
- Is het een keperdak of een spantendak? En hoe isoleer je dat?
- Wat doen als er al isolatie aanwezig is?
- Wat doen als er al een dampscherm aanwezig is?
- Hoe dik mag je na-isoleren?
- Hard, halfhard of zacht?
- Wat als je met 2 materialen wil isoleren?
- Zo BENOveer je een spantendak met glaswol
- Eurothane® G: isolatie en gipskarton in één handig paneel
- COMFI STIXX: hét all-in-one-systeem om je spanten- en gordingendak te BENOveren
Is het een keperdak of een spantendak? En hoe isoleer je dat?
Om te weten of je zelf je hellend dak kan isoleren en hoe je dat het beste aanpakt, ga je eerst na hoe je dak is opgebouwd. Een hellend dak van woningen heeft meestal een houten draagstructuur. De meest voorkomende types draagstructuren zijn keperdaken en spantendaken.
Wat doen als er al isolatie aanwezig is?
Veel oude daken zijn al geïsoleerd met harde platen van geëxpandeerd polystyreen van 4 cm dik of met flensdekens van een 6-tal cm dik. De platen verwijder je best, ook al zijn ze nog in goede staat...
Wat doen als er al een dampscherm aanwezig is?
© Isolteam
Als er al een dampscherm aanwezig is, mag je niet zomaar bijkomende isolatie met een dampscherm aanbrengen. De nieuwe isolatie, evenals eventueel condensatievocht, zouden dan gevangen zitten tussen twee dampschermen. De oplossing: het bestaande dampscherm verwijderen of doorprikken. Zo kan eventueel condensatievocht weg via het oude dampscherm en het onderdak.
Hoe dik mag je na-isoleren?
Wanneer de aanwezige isolatie geen dampscherm of enkel een omhulsel van karton heeft, mag je zo dik bijkomend isoleren als je maar wil. Het karton op de bestaande isolatie heeft een veel lagere dampweerstand en vormt dus geen bijkomend risico op interne condensatie.
Hard, halfhard of zacht?
Dakisolatie is verkrijgbaar in de vorm van harde platen, halfharde platen en zachte flensdekens.
Wat als je met 2 materialen wil isoleren?
Wanneer je met twee verschillende soorten materialen wil isoleren, bijvoorbeeld met minerale wol en met harde isolatieplaten in pur of pir, dan moet het meest dampdichte isolatiemateriaal aan de binnenzijde worden geplaatst.
Zo BENOveer je een spantendak met glaswol
Een spantendak heeft een draagstructuur die bestaat uit verticale balken of spanten. Of de afstand tussen de spanten al dan niet regelmatig is, dat maakt niet uit: het ISOVER Vario®-systeem past altijd. Glaswol is gemakkelijk op maat te snijden en kan perfect passend tussen de spanten worden geklemd. Het systeem is bovendien perfect vochtregulerend en biedt een optimale luchtdichtheid.
Eurothane® G: isolatie en gipskarton in één handig paneel
Eurothane® G is een 3-in-1 oplossing die bestaat uit een isolatieplaat, een dampremmende laag en een gipskartonplaat. Je kan zowel muren, zolders als plafonds isoleren én ze zijn meteen behang- of schilderklaar.
COMFI STIXX: hét all-in-one-systeem om je spanten- en gordingendak te BENOveren
Met COMFI STIXX BENOveer je je dak tot het perfecte dak: op een eenvoudige manier maximaal geïsoleerd, en met een dampscherm dat gegarandeerd overal goed luchtdicht aansluit. Dit systeem is ook bijzonder geschikt om in een spantendak of een gordingendak een bijkomende isolatielaag aan te brengen.