BENOveren in 2018? Profiteer maximaal van alle premies en subsidies voor de 'betere renoveerder'!

28 december 2017

Door te BENOveren bewijs je het milieu, jezelf en je portemonnee een dienst, maar het blijft natuurlijk een investering. Gelukkig biedt de overheid heel wat ondersteunende maatregelen aan die BENOveren betaalbaarder maken: ‘BENOvatiepremies’, energieleningen…. Hieronder vind je een compleet overzicht van alle premies waarop je een beroep kan doen als je BENOveert. Meer info over de premies per BENOvatiestap, vind je op www.mijnBENOvatie.be bij elke afzonderlijke BENOvatiestap (klik op de button ‘premies’ rechts) 

Premies via de distributienetbeheerders

De Vlaamse overheid kent al jaren energiepremies toe aan gezinnen die in hun huis energiezuinige ingrepen doen. De aanvraag en uitkering van deze premies verloopt via de distributienetbeheerders (Eandis en Infrax). 

Premie voor dakisolatie

6 euro/m² geplaatst door een aannemer, en 3 euro/m² als je zelf je dak isoleert. De R-waarde (isolatiewaarde) van de isolatie moet minstens 4,5 m²K/W zijn.

Premie voor spouwmuurisolatie

6 euro/m², de werken moeten worden uitgevoerd door een aannemer conform de kwaliteitseisen STS 71-1, de volledige spouw moet worden gevuld (spouw minstens 50 mm) en de lambdawaarde van het isolatiemateriaal mag maximaal 0,065 W/mK zijn.

Premie voor na-isolatie buitenmuur aan de buitenzijde

15 euro/m². De R-waarde van de isolatie moet minstens 3,0 m²K/W zijn en de werken moeten worden uitgevoerd door een aannemer.  

Premie voor muurisolatie aan de binnenzijde

15 euro/m². De R-waarde moet minstens 2,0 m²K/W zijn, en de werken uitgevoerd door een aannemer moeten worden begeleid door een architect met controle op de uitvoering van de werken, ofwel moet er worden gewerkt met een aannemer die beschikt over een certificaat van bekwaamheid of een certificaat van bekwaamheid als aspirant. 

Premie voor vloerisolatie op volle grond of isolatie van het plafond van een kelder

6 euro/m², uit te voeren door een aannemer, de R-waarde van de isolatie moest minstens 2,0 m²K/W bedragen. 

Premie voor beglazing

10 euro/m²  voor glas met een U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt) van maximaal  1,1 W/m²K. Op de afstandshouder tussen de glasbladen moet via een markering de energieprestatie van het glas af te lezen zijn.

Voor de vervanging van je ramen kan je ook een renovatiepremie aanvragen. Kijk hieronder bij ‘Renovatiepremie’ voor de voorwaarden.    

Premie voor zonneboiler

Per wooneenheid en maximaal 40% van de factuur: 550 euro/m², maximum 2.750 euro. De aannemer die de zonneboiler plaatst moet beschikken over een certificaat van bekwaamheid.

Premie voor warmtepomp

4.000 euro voor een geothermische warmtepomp, 1.500 euro voor een lucht/water-warmtepomp, 800 euro voor een hybride lucht/water-warmtepomp en 300 euro voor een lucht/lucht-warmtepomp, telkens maximum 40% van het factuurbedrag.

De premie kan worden verdubbeld als de warmtepomp een elektrische verwarming vervangt of wordt geplaatst in een gebied waar er geen aansluiting op het aardgasnet mogelijk is.

De warmtepomp moet beschikken over een productlabel volgens de Ecodesignverordening: minstens A++ -label voor een geothermische warmtepomp, en minstens A+-label voor een niet-geothermische warmtepomp. De warmtepomp mag niet gebruikt worden voor actieve koeling.

De aannemer die de warmtepomp plaats moet beschikken over een certificaat van bekwaamheid.

Meer info: www.energiesparen.be/subsidies

Totaalrenovatiebonus

Met de totaalrenovatiebonus wil de overheid eigenaars stimuleren om hun woning op een systematische en allesomvattende manier energiezuiniger te maken.

Om aanspraak te maken op de totaalrenovatiebonus moet je binnen de vijf jaar investeren in drie of meer van de zeven volgende energiebesparende ingrepen:

  • dak- of zolderisolatie (minstens 30 m²)
  • muurisolatie (aan de buitenkant, aan de binnenkant of via de spouw – minstens 30 m²)
  • vloerisolatie (minstens 30 m²)
  • nieuwe beglazing (minstens 5m²)
  • zonneboiler
  • warmtepomp
  • ventilatiesysteem

De totaalrenovatiebonus komt bovenop de individuele premies die je via je distributienetbeheerder krijgt voor deze ingrepen. Het bedrag hangt af van het aantal werken dat je laat uitvoeren. Wie binnen de vijf jaar drie ingrepen combineert, krijgt bovenop de individuele premies een bonus van 1.250 euro. Per bijkomende investering stijgt de bonus: 1.750 euro voor vier ingrepen, 2.750 euro voor vijf, en 3.750 euro voor zes. Voor alle zeven de ingrepen loopt de extra premie op tot 4.750 euro. Voor renovaties in een appartement krijg je de helft van deze bedragen.

Belangrijke voorwaarde om de totaalrenovatiebonus te krijgen, is dat de volledige woning geïsoleerd is conform de minimale isolatie-eisen voor het krijgen van een aparte premie voor dak, vloer, muur en beglazing. Om voor de bonus in aanmerking te moeten, moeten dus het volledige dak, alle muren, alle vloeren en alle beglazing voldoende zijn geïsoleerd.

Meer info: www.energiesparen.be/subsidies

Verlaging onroerende voorheffing voor IER

De belastingvermindering, in de vorm van korting op onroerende voorheffing, krijg je voor investeringen in een ingrijpende energetische renovatie (IER). Dat is een renovatie waarbij de technische installaties volledig worden vervangen en minstens 75% van de buitenschil (de buitenkant van een woning) wordt (na)geïsoleerd.

Wie sinds 1 oktober 2016 een bouwaanvraag voor een ingrijpende energetische renovatie heeft ingediend en een E-peil (energieprestatie) van maximaal E90 haalt, betaalt vijf jaar lang maar de helft van de onroerende voorheffing. Zakt het E-peil naar maximaal E60, dan hoeft er vijf jaar lang zelfs helemaal geen onroerende voorheffing te worden betaald.

Meer info: www.energiesparen.be/subsidies

Burenpremie: gratis begeleiding door een BENOvatiecoach

Overtuig minstens 9 andere eigenaars in je straat of gemeente om gezamenlijk een of meer BENOvatiewerken uit te voeren. Wanneer de eigenaars van 10 woningen investeren in minstens één van de volgende BENOvatiewerken: dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsbeglazing, zonneboiler, warmtepomp of een ventilatiesysteem, zorgt de Vlaamse overheid voor gratis begeleiding door een BENOvatiecoach of projectbegeleider.

Deze coach neemt je een hele rits taken uit handen: de energetische doorlichting van je woning, het zoeken van aannemers, de werfopvolging, het plan van aanpak, en ook het totaalplaatje van de renovatie. Hij zal er dus bijvoorbeeld op letten dat de dakisolatie perfect aansluit op de later te plaatsen muurisolatie. Hij zal tevens instaan voor het opmaken van de meetstaat en je administratieve ondersteuning geven bij premieaanvragen en de financiering van de werken. Dat alles zal ertoe leiden dat je BENOvatiewerken efficiënter, vlotter en  kwaliteitsvlotter worden uitgevoerd. Als je bijvoorbeeld samen met andere buren een stelling laat plaatsen, of collectief een afvalcontainer huurt, zullen je BENOvatiewerken ook goedkoper zijn. 

Voor zijn werk krijgt de BENOvatiecoach van de Vlaamse Regering – via de distributienetbeheerders  Eandis en Infrax – een ‘premie voor collectieve renovatieprojecten’, ook ‘burenpremie’ genoemd. Deze premie bedraagt 400 euro per woning of wooneenheid.

Voor meer info: eandis.be of infrax.be.

Andere financiële voordelen

Energielening

Met een energielening kan je bijna alle energiebesparende investeringen financieren bij renovatie maar ook bij een BEN-nieuwbouwwoning. Het geleende bedrag bedraagt maximaal 15.000 euro en moet terugbetaald worden binnen de 8 jaar, tegen een intrest van maximaal 2% (JKP 2%). Zo’n lening sluit je niet af bij een bank, maar bij het energiehuis* van jouw gemeente. Je kan deze lening nog tot eind 2018 afsluiten ! 

Voor bepaalde (kwetsbare) doelgroepen is de lening zelfs renteloos, dus met 0% intrest (JKP 0%). Hieronder vallen bijvoorbeeld personen die in schuldbemiddeling zitten en die hun verwarmingsfactuur niet kunnen betalen.

Meer info: www.energiesparen.be/energielening.

Premies voor beschermde afnemers

Elektriciteit en verwarming zijn basisbehoeften. Om ervoor te zorgen dat iedereen continu kan beschikken over elektriciteit en aardgas, voorziet de energiewetgeving in een aantal sociale maatregelen. Beschermde klanten zijn personen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas. Voor hen gelden ook extra ondersteunende maatregelen voor volgende investeringen : 

  • Dakisolatie : 10,5 euro/m², geplaatst door aannemer en 5,25 euro/m² bij doe-het-zelf.
  • Isolatie muur via buitenzijde : 22,5 euro/m².
  • Na-isolatie spouwmuur : 9 euro/m².
  • Isolatie muur via binnenzijde : 22,5 euro/m².
  • Vloerisolatie : 9 euro/m².
  • Nieuw geplaatste hoogrendementsbeglazing of drievoudige beglazing : 56 euro/m² (maximaal 40% van de factuur).
  • Warmtepomp : 20% hogere premie (maximaal 48% van de factuur).
  • Zonneboiler : 660 euro per m² (maximaal 48% van de factuur en maximaal 3300 euro).
  • Condensatieketel : 1800 euro premie voor een nieuwe ketel ter vervanging van een verouderde verwarmingsinstallatie (maximaal 40% van de factuur).
  • Lager E-peil : 20% hogere E-peilpremie (bouwaanvragen tot eind 2016).
  • Jaarlijkse kortingsbon van 150 euro voor de aankoop van een energiezuinige koelkast of wasmachine.
  • Energielening aan 0% intrest.

Meer info: www.energiesparen.be/sociale_energiepremies

Verzekering gewaarborgd inkomen

Ben je een hypothecaire lening aangegaan om een woning te bouwen, te kopen of te renoveren ? Dan kom je misschien in aanmerking voor de gratis verzekering gewaarborgd wonen.

Wie minstens 12 maanden werkt, kan voor 10 jaar een gratis verzekering afsluiten. Die verzekering helpt je bij de aflossing van de lening als je onvrijwillig werkloos of arbeidsongeschikt wordt.

Alle informatie over de verzekering gewaarborgd wonen is terug te vinden op www.verzekeringgewaarborgdwonen.be

Renovatiepremie

Met de renovatiepremie steunt de Vlaamse overheid eigenaars die een eigen woning van minstens 30 jaar oud willen renoveren, of die een bestaand gebouw willen omvormen tot woning.

Aanvragers van de renovatiepremie moeten voldoen aan een aantal voorwaarden. Er geldt onder meer een inkomensgrens.

Je kan de premie aanvragen nadat de werken voltooid en gefactureerd zijn.

De renovatiepremie bedraagt 20% of 30% van de goedgekeurde facturen (exclusief btw) met een maximum van 10.000 euro. De premie wordt gespreid over 2 aanvragen.

Binnen de renovatiepremie zijn er 4 categorieën, met een maximale premie per categorie van 2500 euro :

  • structurele elementen van de woning (ruwbouwwerken)
  • het dak (maar niet de dakisolatie)
  • het buitenschrijnwerk (ramen [ventilatie-eisen !], buitendeuren, maar geen veranda’s)
  • de technische installaties (o.a. het plaatsen van een condensatieketel, maar geen zonneboilers, zonnepanelen of warmtepompen)

Geïnteresseerd ? Ga naar de website van het agentschap Wonen Vlaanderen : www.wonenvlaanderen.be

Verbeterings- en aanpassingspremie

De Vlaamse verbeteringspremie is een premie voor wie zijn woning in het Vlaamse Gewest wil verbeteren of uitbreiden omdat ze niet meer aan de huidige kwaliteitsnormen voldoet. De Vlaamse aanpassingspremie is bestemd voor noodzakelijke aanpassingen aan de woning, zodat bijvoorbeeld bejaarden langer thuis kunnen blijven wonen.

 Deze premie is niet cumuleerbaar met de Vlaamse renovatiepremie.

 Geïnteresseerd ? Ga naar de website van het agentschap Wonen Vlaanderen : www.wonenvlaanderen.be

Cookies: Om u de best mogelijke ervaring te bieden, maakt deze site gebruik van cookies. Als u mijnBENOvatie.be blijft gebruiken, betekent dit dat u akkoord gaat met ons gebruik van cookies. Als u meer wilt weten over de cookies die we gebruiken en hoe u uw instellingen kunt wijzigen, lees dan onze cookievoorwaarden.Sluiten