KLAAR EN FLORIS WILDEN HET INEENS GOED DOEN

Klaar en Floris zagen het huis voor het eerst in oktober 2010. Het was liefde op het eerste gezicht. “De Gentse rand, nog de originele vloeren, een charmante living, een klassieke indeling, een stadstuin, nog betaalbaar… Binnen het uur was de verkoop geklonken.” Het dak was reeds gerenoveerd en geïsoleerd. De benedenverdieping daarentegen was oubollig, en de achterbouw was echt wel aan vernieuwing toe. Het koppel wilde de renovatie ineens goed doen.

Klaar en Floris zijn in het pand in Gentbrugge ingetrokken in april 2011. Aanvankelijk wilden ze een vijftal jaar wachten vooraleer te renoveren, maar toen de lichtkoepel in de living begon te lekken en tengevolge van de vrieskou een waterleiding het begaf, besloten ze om al in 2014 met de renovatiewerken te starten. Het werd een BENOvatie avant la lettre. Toen al was duidelijk dat een energiezuinige en doordachte verbouwing alleen maar voordelen heeft, vertellen ze: geen tocht meer, gelijkmatigere temperaturen, minder droge lucht, meer licht, en een beter contact met de tuin en de avondzon. “Van meet af aan waren we bereid om een stap verder te gaan, tenminste voor zover het betaalbaar bleef, en we het huis niet moesten verminken met allerlei nieuwe leidingen in opbouw, of veel plaats moesten voorzien voor nieuwe leidingkokers. We wilden dat het ineens goed was, zodat we na 5 jaar niet alles moesten herdoen. Uiteindelijk is alles goed meegevallen. Ook de kostprijs. Als je bij wijze van spreken 16 cm dikke isolatie laat steken, of maar 12 cm: het prijsverschil is verwaarloosbaar.”

Nieuwe, zeer goed geïsoleerde achterbouw

Het voorontwerp dat ze van de eerste architect kregen oogde spectaculair, maar was niet praktisch. “Met kleine kinderen in aantocht zagen we het niet zitten om de leefruimte en keuken in verschillende verdiepingen op te delen.” Het voorstel van Femke Timbermont en Bart Willemijns – beiden momenteel werkzaam bij KRAS architecten uit Gent – viel wél direct in de smaak. “We zijn uitgegaan van het keyword licht”, vertellen de jonge architecten. “De leefruimte was superdonker en het tochtte er. Er was ook geen tuingevoel, want de eethoek was van het tuintje gescheiden door een smalle achterbouw met een donker, vochtig en bemost koertje. Allesbehalve gezellig dus.

Het probleem werd zowel energetisch als esthetisch opgelost door de oude achterbouw en de badkamer daarboven te slopen. Over de volledige breedte van het huis staat er nu een zeer goed geïsoleerde, lichte staalconstructie die het daglicht via een volledig beglaasde achterwand maximaal naar binnen trekt en waarin zich het keukengedeelte bevindt.

Om ook het midden van de leefruimte extra klaarte te geven, zit er in het plafond tussen het keukengedeelte en de rest van de leefruimte een horizontale glazen strook van zo’n 50 cm hoog.

Esthetische meerwaarde

“Die lichtstrook was een van de grootste uitdagingen”, vertellen Femke en Bart. “Het was niet gemakkelijk om een evenwicht te vinden tussen licht en esthetiek enerzijds, en voldoende isolatie van het dak anderzijds. Want hoe dikker we de zone boven het keukengedeelte wilden isoleren, hoe meer hoogte van de glazen strook er verloren ging.”

De oplossing die ze vonden is even eenvoudig als geniaal: een ‘kwinkslag’ in de vorm van een nieuw achtervolume dat vanaf een knus houten terras acht graden naar boven scharniert en bedekt is met een prachtig groendak. De knik in het ontwerp wordt nog eens benadrukt door het contrast met het rechte keukenblok dat de architecten hebben ontworpen. Tegen een van de muren naast het centrale keukenblok fungeren houten schaalmodellen van de achterbouw als praktische en tegelijk decoratieve kastjes.

Op de bodem van deze wandkastjes liggen er tegeltjes die in de oorspronkelijke keuken lagen. De rest hebben Klaar en Floris gerecupereerd voor de vloer in het toilet. Hun respect voor de geest van het huis blijkt eveneens uit de schitterende nieuwe houten voordeur. Klaar en Floris hebben die laten maken volgens de originele blauwdruk van het huis. Het krullige smeedwerk vonden ze na lang zoeken bij een particulier in Frankrijk, de deurknop en de brievenbus komen uit Nederland.

 Groter comfortgevoel

Of ze door de doorgedreven isolatie en de nieuwe condenserende gasketel met zonneboiler veel energie hebben bespaard, weten ze nog niet. “We zien een dalende trend, maar wonen hier nog niet lang genoeg om goed te kunnen vergelijken”, zegt Klaar. “Trouwens, onze gezinssituatie en het aantal ruimtes dat we tegelijk verwarmen, zijn veranderd. Wat we sinds onze BENOvatie wel al duidelijk hebben gemerkt, is het veel groter comfortgevoel. De vroegere gaskachels gaven geen comfortabele warmte. Ze vielen regelmatig uit, en als ze dan weer verhitten, voelde de lucht heel droog aan.

Het voorste deel van onze leefruimte verwarmen we nu met twee radiatoren, in de nieuwe achterbouw ligt er vloerverwarming. Initieel was die vloerverwarming niet gepland, maar achteraf zijn we daar heel blij mee. Ook onze kleine Jakob apprecieert dat enorm. Hij doet niets liever dan hier rondlopen op blote voetjes. Dankzij het nieuwe verwarmingssysteem hebben we niet enkel een constante temperatuur in huis, ook de luchtvochtigheid is veel aangenamer.“

Groene én financiële meerwaarde

Bij hun BENOvatie hebben Klaar en Floris eveneens aan het milieu gedacht. “Ons huis ligt dicht bij alle mogelijke voorzieningen, we hebben een zonneboiler, en recupereren regenwater voor de toiletten en de wasmachine.

Ook onze daktuin heeft natuurlijk een groen kantje. Dag in dag uit genieten we van de zes soorten sedums die erop groeien, en het is een trekpleister voor insecten. Bovendien hebben we geen oververhitting, en regen of hagel horen we niet.“

De lichte helling van de daktuin hebben de tuinontwerpers van Kollektif herhaald in het bloemperk in de tuin. “Vroeger zagen we enkel een bemost, donker koertje. Vanaf deze lente kijken we continu uit op groen, en zien en horen we de mezen en de merels in onze krulwilg. ’s Winters krijgen we zelfs bonte spechten over de vloer. Echt zalig”, zegt Floris.

Last but not least is er nog de financiële meerwaarde van de woning na de BENOvatie. “De energieprestatieregelgeving wordt al enkele jaren almaar strenger. Doordat we de EPB-eisen van over enkele jaren een stap voor zijn, blijft ons huis zijn waarde behouden. Mochten we binnen 10 jaar willen weggaan, dan hoeven de nieue eigenaars niet alles te herdoen. Maar dat is zeker nog niet aan de orde. We zijn hier veel te content”, lacht Klaar.

De energiescore van Klaar en Floris

Energiescore bestaande woning voor de BENOvatie                                               417 kWh/m²jaar

Energiescore na renovatiefases:

  1. Dakisolatie                                                                                                                            268 kWh/m²jaar

Nieuw dak: 16 cm minerale wol λ 0,038 W/m.K + 4 cm pir λ 0,038 W/m.K.

Bestaand dak (was al geïsoleerd met 12 cm minerale wol): bijkomend geïsoleerd met 10 cm minerale wol λ 0,038 W/m.K.

  1. Muurisolatie                                                                                                                         158 kWh/m²jaar

Achtergevel: 8,2 cm hardschuim λ 0.020 W/m.K.

Zijgevels: 10 cm minerale wol λ 0,036 W/m.K.

  1. Nieuw schrijnwerk in de achterbouw                                                                        148 kWh/m²jaar

Beglazing met Ug = 1.1 W/m².K in thermisch onderbroken aluminium profielen.

  1. Vloerisolatie 127 kWh/m²jaar

Nieuwe vloer in de achterbouw: 12 cm gespoten pur λ 0,026 W/m.K.

Bestaande vloer: bij-isolatie met 5 cm gespoten pur λ 0,027 W/m.K.

  1. Condensatieketel op aardgas gecombineerd met een zonneboiler             110 kWh/m²jaar

van 300 liter (voor verwarming en warm water).

De ventilatie gebeurt via een vraaggestuurde mechanische afvoer in de natte ruimtes.

  1. Luchtdichting                                                                                                                   95 kWh/m²jaar
  2. Hernieuwbare energie                                                                                                  82 kWh/m²jaar

Op het dak aan de straatzijde (zuidoost) liggen 4,7 m² zonnepanelen. 

EPC-score na BENOvatie                                                                                                    82 kWh/m²jaar

Volg ook jouw ideale BENOvatietraject

Ik BENOveer mijn dakIk BENOveer mijn buitenmurenIk BENOveer mijn glas, ramen & deurenIk BENOveer mijn vloerIk BENOveer en kies voor de juiste technieken

Je huis is aan vernieuwing toe? Doe het dan ineens goed, en BENOveer in plaats van gewoon te renoveren. BENOveren past perfect bij de ambitie om energiezuinig en efficiënt te moderniseren.

Door slim en doordacht te werk te gaan, verlaagt je energiefactuur, verhoogt je wooncomfort, krijgt je woning meer waarde en bewijs je ook het milieu een grote dienst. Maar wat betekent BENOveren in de praktijk? Hoe doe je het, en waarop moet je vooral letten?

JA, ik wil ook leren BENOveren
Cookies: Om u de best mogelijke ervaring te bieden, maakt deze site gebruik van cookies. Als u IedereenBEN.be blijft gebruiken, betekent dit dat u akkoord gaat met ons gebruik van cookies. Als u meer wilt weten over de cookies die we gebruiken en hoe u uw instellingen kunt wijzigen, lees dan onze cookievoorwaarden.Sluiten