EEN PRACHTIGE MIX VAN ENERGIE-EFFICIËNTIE, LICHT EN SFEER

Twee jaar lang hebben Tineke en Frederik van elke vrije minuut gebruik gemaakt om van een uitgeleefde bel-etagewoning een warme en comfortabele leefplek te maken. Zij is beeldend therapeut, hij is ingenieur bouwkunde. Emotie versus ratio. Yin versus yang. Het resultaat? Een prachtig geBENOveerde woning met energie-efficiëntie, licht en sfeer als sleutelwoorden.

Het koppel viel begin december 2010 als een blok voor de schitterende art-nouveaugevel. Hij staat overigens op de lijst van erfgoedobjecten (van de Inventaris Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid). Ook bij het interieur was het liefde op het eerste gezicht. “De woning dateert van 1914”, vertelt Tineke. “Een notaris en twee ingenieurs bouwkunde hebben hier al gewoond. We waren op slag verliefd op de hoge ruimtes. En vooral: alle oorspronkelijke elementen – deuren, ramen, schouwen, visgraatparket – waren bewaard gebleven. Veel van de eerdere woningen die we hadden bezocht waren reeds gedeeltelijk verbouwd, maar hierdoor was veel van hun authenticiteit verloren gegaan.” 

Voor de rest was het huis op zijn zachtst gezegd aan een flinke update toe. Het water liep langs de muren, het kacheltje in de living moest – via een opening die de vorige eigenaar in het plafond had gemaakt – ook zijn slaapkamer verwarmen, gaten in de ramen waren opgevuld met propjes van plastic zakjes, kattenhaar piepte tevoorschijn uit spleten en kieren, en tegen de muur in de keuken stonden platen die waren beschimmeld. Een serieuze uitdaging, die tegelijk een uitgelezen kans bood. “Voor mij was het een ideale gelegenheid om mijn theoretische achtergrond om te zetten in de praktijk”, lacht Frederik. 

Eerst het dak 

Nog geen maand later was de notariële akte verleden. Tineke en Frederik gingen onmiddellijk aan de slag. Het was putje winter, en daarom startten ze met het volledig strippen van de woning. Muren werden afgekapt en vloeren hier en daar uitgebroken. Daarna werden elektriciteit en andere leidingen ingeslepen. De buitenmuren kregen isolatie aan de binnenkant.

In het voorjaar pakte het koppel het zadeldak aan, zodat de woning droog kwam te staan. Het houtwerk werd hersteld, er kwamen nieuwe ringbalken, nieuwe pannen en drie dakvensters, en tussen de dakconstructie zit er nu een dik pak minerale wol dat wordt afgeschermd met gipsplaten.

De ruimte onder het dak heeft een dubbele functie: aan de straatkant bevindt zich de ruime ouderslaapkamer, aan de tuinkant een kleinere badkamer. Het toilet en de inloopdouche zitten verborgen achter een wandje waarvoor een minimalistisch lavabomeubel staat opgesteld. Het vrijstaand bad aan de andere kant is vervaardigd uit Corian, net zoals de lavabo. “180 kilo weegt dat bad. Speciaal daarvoor hebben we de balken eronder moeten versterken.”

Ook de nieuwe gascondensatieketel is in de badkamer Ondergebracht. “Door de minimale afstand tussen de ketel en de kranen gaat er maar een minimum aan warmte verloren. En de rookgasafvoer kan direct door het dak.” De slaapkamer is volledig opengetrokken, zodat ze van in het bed tot in de nok kunnen kijken. Een verloren hoek onder het schuine dak is ingevuld met ingemaakte kasten en doet dienst als dressing. “Al die kleren, da’ s ook goede isolatie”, lacht Frederik. 

Van boven naar onder 

In september waren badkamer en slaapkamer op de bovenste verdieping zo goed als klaar, en verhuisden Tineke en Frederik van hun studentenkot naar hier. “Koken deden we op een klein kookplaatje dat onder een van de dakramen stond, zodat de kookdampen meteen naar buiten werden gezogen. De komst van onze keuken was dan ook een echte verademing. Ons keukeneiland staat centraal in de langwerpige keukenruimte. Ontbijten doen we achteraan op barkrukken aan het eiland, dichtbij de tuin. In de zomer zetten we de accordeondeuren volledig open. Het lijkt dan alsof we buiten aan het eten en koken zijn. Een superfijn gevoel!” 

Terwijl het koppel zich onder de hanebalken nestelde, werd de rest van het huis onder handen genomen. De tussenverdieping herbergt nu aan de straatkant een uitermate licht en luchtig bureau annex atelier, daarnaast ligt de slaapkamer van dochtertje Renee. 

De huidige leefverdieping heeft drie achter elkaar liggende functies: een zitkamer, een eetkamer en een keuken. De openheid zorgt voor een aangename en gezellige ambiance. De plaats waar zich nu de keuken bevindt, gebruikte de voormalige eigenaar als keuken en badkamer tegelijk. Er stonden een kookvuurtje, een douche en een wc. 

Budget binnen de perken 

Om hun budget onder controle te houden, hebben Tineke en Frederik veel zelf de handen uit de mouwen gestoken. “Twee jaar lang hebben we bijna niets anders gedaan dan verbouwd. Gelukkig hebben we heel veel hulp gekregen van onze familie. Zonder hen was dit project niet mogelijk geweest.” Tinekes vader is schrijnwerker. Frederiks vader is eveneens ingenieur en legde de elektriciteit. De mama’s ruimden op, kookten, zorgden voor een stuk taart bij de koffie, en hielpen met de schilderwerken en de restauratie van de deuren en de deurlijsten. 

Het koppel werkt bovendien gefaseerd. “Een oude regenwaterput hebben we kunnen recupereren. De leidingen zitten klaar om dit water in de toekomst te gebruiken voor de toiletten en de tuin. Enkel de pomp moet nog worden geïnstalleerd. Op termijn willen we tevens van het plat dak boven de keuken een groendak maken. We voorzien ook een zonneboiler, zodat we met hernieuwbare energie kunnen werken voor onze warmwaterproductie. 

Ook de vele premies gaven ons een duwtje in de rug. Zowel die van de Vlaamse overheid als van de stad Gent. De premies hebben ons extra aangemoedigd om energiezuinig te verbouwen. We hebben ook veel materialen gebruikt die we hebben gevonden op beurzen of tweedehandswebsites. Onder de eettafel lag er vroeger een plankenvloer, en we vonden dat die afbreuk deed aan het visgraatparket in de living vooraan. Via Kapaza hebben we een hele zak visgraatplankjes kunnen kopen voor 15 euro! Elk kantje hebben we manueel opgekuist en daarna, gegidst door de papa van Tineke, zelf gelegd. Een huzarenwerk, maar we zijn er wel trots op.” 

Geduld loont

Alle houten vloeren en trappen werden opgeschuurd en voorzien van een donkere beits en olie. “Omdat we dat niet elk jaar opnieuw wilden doen, hebben we er ook nog een vernislaag opgezet. In de gang zijn de originele cementtegelvloeren zoveel mogelijk bewaard. Bij verzakkingen hebben we de vloer volledig uitgebroken, geïsoleerd en dezelfde cementtegels opnieuw gebruikt.”

Voor de verwarming gingen Tineke en Frederik op zoek naar gietijzeren radiatoren die onder de ramen pasten. “We zijn daar zeker een jaar mee bezig geweest! Uiteindelijk hebben we er dertien verzameld via Kapaza, allemaal van hetzelfde type. Bijna heel België hebben we rondgereden om ze op te halen. En dan wisten we vooraf nog niet zeker of ze wel zouden werken, en of de nieuwe thermostatische kranen erop zouden passen. Ja, we hebben onszelf soms voor gek verklaard.” 

Hun verhaal over de voordeur is mogelijk nog leuker. “We waren al een tijdje op zoek naar een voordeur die bij de gevel paste. Tot een van de buren zich herinnerde dat de vorige eigenaar de originele deur had bedekt met een witgeschilderde plaat uit geperst karton. En inderdaad! De ontdekking van dit pareltje achter het plaatmateriaal was een geweldig moment! Een van de leukste van de hele verbouwing.” Jammer genoeg voldeed de prachtige deur niet op het vlak van sterkte en isolatie. Tinekes vader bracht daarom aan de binnenkant een laag hout aan waarin de originele onderverdelingen werden nagemaakt. Hierdoor werd de deur steviger en steeg tevens de isolatiewaarde. Ook de schitterende lichtkoepel in de keuken – met een houten onderverdeling naar analogie van de voordeur en de binnendeuren – getuigt van het buitengewone vakmanschap van Tinekes vader. 

Ook mix van oud en nieuw

Het interieur van de woning heeft een duidelijke persoonlijkheid. Alle ramen werden opnieuw gemaakt in hout, in de stijl van vroeger. De moulures werden opgeschuurd en wit gelakt, de 3,50 meter hoge muren kregen een laag warmwitte verf. Tineke houdt ervan om te zoeken naar de juiste sfeer en combineert daarvoor graag nieuw met meubels en spullen die ze tweedehands heeft gekocht. “Niet enkel om die een nieuw leven te geven, maar ook omdat we ze gewoon mooi en karaktervol vinden.“ De woning is daardoor niet enkel een bijzonder geslaagde mix tussen ratio en emotie. Ze weerspiegelt tevens de charme van weleer, en vervult tegelijk met verve alle functies die je van een doordachte BENOvatie mag verwachten.

Volg ook jouw ideale BENOvatietraject

Ik BENOveer mijn dakIk BENOveer mijn buitenmurenIk BENOveer mijn glas, ramen & deurenIk BENOveer mijn vloerIk BENOveer en kies voor de juiste technieken

Je huis is aan vernieuwing toe? Doe het dan ineens goed, en BENOveer in plaats van gewoon te renoveren. BENOveren past perfect bij de ambitie om energiezuinig en efficiënt te moderniseren.

Door slim en doordacht te werk te gaan, verlaagt je energiefactuur, verhoogt je wooncomfort, krijgt je woning meer waarde en bewijs je ook het milieu een grote dienst. Maar wat betekent BENOveren in de praktijk? Hoe doe je het, en waarop moet je vooral letten?

JA, ik wil ook leren BENOveren
Cookies: Om u de best mogelijke ervaring te bieden, maakt deze site gebruik van cookies. Als u IedereenBEN.be blijft gebruiken, betekent dit dat u akkoord gaat met ons gebruik van cookies. Als u meer wilt weten over de cookies die we gebruiken en hoe u uw instellingen kunt wijzigen, lees dan onze cookievoorwaarden.Sluiten