Last van lawaai? Met de tips van onze experts doe je er iets aan!

Het gejoel van de kinderen in de speelkamer, de televisie van de buren, een ronkende motor van een bromfiets in de straat ... Het zijn allemaal geluiden die we liever niet horen als we gezellig in de woonkamer zitten. En al zeker niet wanneer we in bed liggen. Lawaai is niet enkel een bron van ergernis, het weegt ook op onze gezondheid. Een BENOvatie is een uitgelezen kans om ook akoestische maatregelen te nemen. Niet dat je alle problemen voor de volle 100% zal kunnen oplossen. Maar kleine ingrepen doen soms wonderen, om zowel het lawaai dat van buiten komt als het hinderlijk lawaai van in je woning zelf te dimmen. En zo het akoestisch comfort bij jou thuis hoorbaar te verbeteren.

TIPS OM HET LAWAAI DAT VAN BUITEN KOMT (STRAAT, BUREN, …) AAN TE PAKKEN

Waar lucht door kan, komt ook geluid door. Om geluid te dempen maak je beter alle barsten, spleten en luchtgaten luchtdicht. Ook massieve, zware bouwmaterialen houden luchtgeluid beter tegen dan dunne, lichte materialen. Het gebruik van zware materialen is echter niet altijd mogelijk en wordt snel een dure oplossing.

  1. Hoe hou ik straatlawaai buiten?

Steven van Orshaegen (Soudal): “Een gevel bestaat uit diverse bouwelementen, waarbij de geluidsisolatie bepaald wordt door het isolerend vermogen van de zwakste schakel. Als je de geluidsisolatie wil verbeteren, controleer je in eerste instantie of er geen onderbrekingen zijn in de isolatie. Een behoorlijk aandeel van de luchtlekken bevindt zich rond ramen en deuren. Doordat ze onderhevig zijn aan heel wat beweging (wind, openen en sluiten), is het noodzakelijk dat het isolatiemateriaal deze bewegingen kan opvangen. Elastisch pu-schuim is dan ook het ideale product om de voeg tussen het kader en de isolatieplaten duurzaam te isoleren.”

Sarah Popelier (Deceuninck): “Als je raamprofielen nog in goede staat zijn en luchtdicht aansluiten tegen de bakstenen van de gevel, kan een investering in nieuwe ramen en deuren interessant zijn. Enerzijds profiteer je van de verhoogde thermische performantie met een lagere energiefactuur tot onmiddellijk gevolg, anderzijds kan naast de thermische isolatie ook de akoestische isolatie sterk worden geoptimaliseerd.”

Denis Janssens (AGC Glass Europe): “Klassieke dubbele beglazing geeft geen betere akoestische resultaten dan enkele beglazing van dezelfde dikte. De beste akoestische oplossing is dubbele beglazing met geluidsisolerende pvb-folie en met geluidswerend gelaagd glas (4-15-44.2 ST). Dat glas scoort 30% beter dan standaard dubbel glas (4-15-4).”

Sarah Popelier (Deceuninck): “Als akoestische beglazing niet helpt, kunnen zogenaamde ontdubbelde ramen een oplossing bieden. In dit geval blijft het bestaande raam behouden, en wordt een tweede raamconstructie geplaatst die volledig van de eerste is gescheiden. Deze techniek wordt vaak toegepast in hotels langs zeer drukke wegen.”

Roel Berlaen (Renson): “Verluchtingsroosters laten per definitie lucht door, en dus ook geluiden. Maar de nieuwste generatie zelfregelende ventilatieroosters in ramen zijn standaard akoestisch geïsoleerd. Ze worden boven op het raamprofiel achter slag geplaatst en zijn bijna onzichtbaar voor het oog.”

  1. Kan ik iets doen tegen mijn luidruchtige buren?

Annick Hulsman (Isover): “Wanneer je geluidsoverlast ondervindt van de buren of vice versa, dan is een geluidsisolerende voorzetwand een prima oplossing. In dit geval bevestig je een metalen draagstructuur op 2 cm van de muur. Metaal is veerkrachtiger dan hout en geeft geluidstrillingen minder goed door. Op deze draagstructuur komen gipskartonplaten, terwijl je de luchtspouw en de ruimte achter het metalen profiel volledig vult met isolatiemateriaal.”

Jurgen Kegels (Gyproc): “Opgelet: de metalen profielen mogen geen star contact hebben met de gemeenschappelijke muur, de vloer of het plafond. Er moet minstens 1 cm afstand zijn. Ook belangrijk is dat de spouw minstens 5 cm, bij voorkeur 10 cm breed is. Hoe dikker de isolatielaag in de spouw, en hoe zwaarder de beplating, hoe beter de akoestische isolatie.”

Barbara Huyghe (Recticel Insulation): “In oude woningen, waar er amper isolatie zit tussen de vaste elementen, maak je best een doos in een doos. Voeg massa toe, isoleer de muren, de vloer en het plafond, en ontkoppel de delen van elkaar.”

  1. Ik wil de zolder als slaapkamer inrichten maar hoe kan ik rustig onder het dak slapen?

Steven van Orshaegen (Soudal): “Allereerst check je best of de isolatie overal goed aansluit. Dikwijls wordt de eerste spant tegen de buitenmuur geplaatst, maar hierdoor is de aansluiting met die muur niet geïsoleerd. Beter zou zijn dat er afstand van 1 à 2 cm tussen de muur en de spant wordt gehouden, en dat de opening wordt opgevuld met bijvoorbeeld een expanderend pu-schuim. Controleer zeker ook de luchtdichte afwerking van het dak. Sluit het dampscherm goed aan op de zijmuren, en de dakisolatie op de muurisolatie? Overlappen de banen van het dampscherm elkaar voldoende, en zijn de overlappingen stevig dichtgeplakt? Zijn er geen kleine openingen of beschadigingen in het dampscherm?”

Annick Hulsman (Isover): “Een klassiek zadeldak is tegen omgevingslawaai niet meteen de beste oplossing. Je kan de akoestische prestaties van een hellend dak verbeteren door het massa-veer-massaprincipe toe te passen. Dus eerst stijve platen als onderdak, als veer een zacht isolatiemateriaal, en aan de binnenkant van het dak twee of drie lagen kruiselings geplaatste gipsplaten. Let erop dat de binnen-afwerking trillingsvrij aan het dak bevestigd is, met een lichte metalen onder-structuur of akoestisch ontkoppelde ophangstangen.”

TIPS OM HET LAWAAI DAT VAN IN JE WONING ZELF KOMT (PERSONEN IN EEN ANDERE RUIMTE, LAWAAIERIGE TOESTELLEN, …) AAN TE PAKKEN

In woningen met harde materialen zoals keramische tegels, natuursteen en glas is de geluidsabsorptie klein en de geluidsweerkaatsing groot. Je kan dit beperken door akoestische wandpanelen te plaatsen. Het akoestische comfort van een vloer of een wand kan dan weer worden verhoogd door een lichtere wand of vloer bij te plaatsen, en de twee massa’s van elkaar te scheiden met behulp van een soepel isolatiemateriaal.

  1. Hoe demp ik het het lawaai van een kamer boven me?

Annick Hulsman (Isover): “Om een deel van de contactgeluiden van bijvoorbeeld een hoger gelegen (speel)kamer af te zwakken kun je tapijt, vinyl, kurk of linoleum op de vloer leggen. Maar eigenlijk bestaat er maar één echt doeltreffende oplossing: een zwevende vloer in die kamer én, los van de bestaande vloer, een verlaagd plafond in de woonkamer.”

Jurgen Kegels (Gyproc): “Het principe van de zwevende vloer is dat je op de bestaande vloer en tegen de binnenwanden een isolatielaag aanbrengt en daarop een dekvloer die losstaat van de dragende structuur. Zo worden de geluidstrillingen die op de dekvloer inwerken eerst gedempt in het akoestische isolatiemateriaal.

Een verlaagd plafond bouw je ofwel met een metalen draagstructuur die akoestisch ontkoppeld op de muren wordt vastgeschroefd. Ofwel met speciale akoestische ophangbeugels die op de draagbalken worden bevestigd. De ruimte tussen de draagconstructie en het nieuwe plafond vul je op met bijvoorbeeld minerale wol of opencellig pu-schuim, waarna je het geheel bekleedt met twee lagen gipsplaten die kruiselings over elkaar worden geplaatst”

  1. Ik zit in de slaapkamer of in mijn bureaukamer maar erger me aan de geluiden van een aanpalende kamer. Hoe pak ik dat aan?

Barbara Huyghe (Recticel Insulation): “Om geluidsisolatie van scheidingswanden te verbeteren behaal je goede resultaten met isolatiepanelen die bestaan uit een combinatie van vezels en gerecycleerd polyurethaanschuim. Afgewerkt met een gipskartonplaat van 12,5 mm, verminderen ze het geluid tussen 2 ruimtes met 87%. De panelen zijn licht en flexibel, je kan ze dus gemakkelijk versnijden.”

Jurgen Kegels (Gyproc): “Belangrijk is dat je de randen van de platen ‘ontkoppelt’ van de omgeving. Dat kan door een spleet te maken die je achteraf over de volle diepte opvult met soepel blijvende kit. Wil je 2 decibel bijwinnen, voorzie dan een spouwbreedte van 75 mm in plaats van 50 mm. Vul de spouw volledig met een verend isolatiemateriaal, en je verbetert de akoestische prestaties nog eens met 7 decibel.

Weet ook dat er speciale akoestische Gyproc®-platen bestaan die ongeveer 20% zwaarder zijn dan gewone gipsplaten en de luchtgeluidsisolatie nog eens verhogen met 5 à 6 decibel. De gipsplaten met de allerhoogste geluidsisolatie zijn de SoundBlocplaten. Je herkent ze aan het blauwe karton. Een standaard scheidingswand met dubbele SoundBlocbeplating, geschroefd op een Metal Stud- structuur én met tussen-liggende glaswolisolatie kan een Rw-waarde van 58 dB voorleggen.”

  1. Mijn verwarmingsketel maakt enorm veel lawaai. Wat kan ik daaraan doen?

Niels Vermylen (Viessmann): “Om storend geluid van je verwarmingsketel te vermijden, laat je die best op een trillingswerende sokkel plaatsen. Zijn het de leidingen die lawaai veroorzaken, dan is dat meestal te wijten aan een gebrekkige afstelling van de installatie. Dit kan worden opgelost door de snelheid waarmee het water door de leidingen stroomt, aan te passen. Geruis in radiatoren is meestal het gevolg van lucht. Ontlucht ze dus. Kraken en kreunen de verwarmingsbuizen omdat ze uitzetten en krimpen? Draai de leidingbeugels wat losser of vervang ze door soepele, trillingsdempende beugels en moffen.”

Bron: BENOmagazine 2020, redactie Violette Goethals

Volg ook jouw ideale BENOvatietraject

Ik BENOveer mijn dakIk BENOveer mijn buitenmurenIk BENOveer mijn glas, ramen & deurenIk BENOveer mijn vloerIk BENOveer en kies voor de juiste technieken

Je huis is aan vernieuwing toe? Doe het dan ineens goed, en BENOveer in plaats van gewoon te renoveren. BENOveren past perfect bij de ambitie om energiezuinig en efficiënt te moderniseren.

Door slim en doordacht te werk te gaan, verlaagt je energiefactuur, verhoogt je wooncomfort, krijgt je woning meer waarde en bewijs je ook het milieu een grote dienst. Maar wat betekent BENOveren in de praktijk? Hoe doe je het, en waarop moet je vooral letten?

JA, ik wil ook leren BENOveren
Cookies: Om u de best mogelijke ervaring te bieden, maakt deze site gebruik van cookies. Als u mijnBENOvatie.be blijft gebruiken, betekent dit dat u akkoord gaat met ons gebruik van cookies. Als u meer wilt weten over de cookies die we gebruiken en hoe u uw instellingen kunt wijzigen, lees dan onze cookievoorwaarden.Sluiten