KLAAR EN EERLIJK BENOVEREN DUURT HET LANGST
Jarenlang waren de leegstaande textielfabriek en de directeurswoning aan de Deken Degryselaan in Kortrijk een doorn in het oog. “Een lelijke mastodont die al het licht van de buren wegneemt”, zo klonk het. “Een kanker middenin de stad”. Tot architecte Caroline Vanbiervliet de site BENOveerde tot privéwoning en nieuw kantoor voor Klarté.
Jarenlang waren de leegstaande textielfabriek en de directeurswoning aan de Deken Degryselaan in Kortrijk een doorn in het oog. “Een lelijke mastodont die al het licht van de buren wegneemt”, zo klonk het. “Een kanker middenin de stad”. Tot architecte Caroline Vanbiervliet de site BENOveerde tot privéwoning en nieuw kantoor voor Klarté.
“Als architecte zag ik in de fabriek heel veel mogelijkheden om er een perfecte woonst van te maken voor mijn man, mijn drie kinderen en ikzelf. En in de directeurswoning vooraan konden we dan Klarté onderbrengen, het architectenbureau van Stéphanie Breughe en mezelf. We hebben de dubbele woon-werkfunctie dus behouden, maar de locatie ervan geswitcht.”
“Toen ik het pand de eerste keer bezocht, was ik verliefd op de oude stalen dakstructuur, al zat die nog verborgen onder verlaagde plafonds met matte glasplaten. Ik heb de structuur laten zandstralen en verven. De asbestvezelplaten heb ik laten vervangen door goed isolerende sandwichpanelen en osb-platen. Een functionele en toch mooie oplossing.”
“Ik ben in het hele huis gegaan voor een warme en natuurlijke look en feel, voor non-design als het ware, hoewel alles natuurlijk wel tot in de puntjes is bestudeerd. Ik heb bijvoorbeeld heel lang gezocht naar oranje, fabriekstegels voor de vloer. Een designfreak zou er waarschijnlijk zijn neus voor ophalen, maar ik sprong een gat in de lucht toen ik in Spanje de perfecte, authentieke tegels vond, en die waren niet eens duur.”
“Van Stedenbouw mochten we geen woonfunctie voorzien op de verdiepingen van één van de gebouwen op de site, om geen inkijk te hebben bij de omwonenden. We braken dit deel af om zuidgerichte buitenruimtes te creëren. De grote loods hebben we bijna volledig behouden en duurzaam geïsoleerd en gerenoveerd. Wel voorzagen we twee patio’s – een harde en een groene – om extra licht binnen te trekken.“
"De vorm van de bestaande daken – sheddaken met verschillende hellingen – is behouden, maar ik heb ze bedekt met Sinus profiel VMZINC in plaats van met de vroegere golfplaten. De Sinus profiel-techniek was een logische keuze om dat geonduleerde ‘golfplaateffect’ te krijgen. En zink is natuurlijk een veel duurzamer materiaal dan gegalvaniseerde platen die kunnen roesten.”
“Sinus profiel VMZINC heb ik niet enkel toegepast op de daken, maar ook als afwerkingslaag op sommige gevels , hoewel daar vroeger geen metalen plaatmateriaal zat, maar wel een soort cellenbeton. Zink is een erg licht materiaal en dus ideaal als bekleding van muren die aan de buitenkant zijn nageïsoleerd. En door zowel voor de gevel als het dak hetzelfde type bekleding te gebruiken, wordt het warme nestgevoel van ons huis extra onderstreept.”
“Als oppervlakteaspect voor het Sinus profiel VMZINC op het dak en op de gevel koos ik voor QUARTZ-ZINC®, een fluweel grijs dat weinig verandert in de tijd.”
Klik hier voor meer informatie over en meer oplossingen voor de isolatie en de dakbedekking van je hellend dak langs de buitenkant.
Klik hier voor meer informatie over en meer oplossingen voor de isolatie en de gevelbekleding van je buitenmuren langs de buitenkant.
Volg ook jouw ideale BENOvatietraject
Je huis is aan vernieuwing toe? Doe het dan ineens goed, en BENOveer in plaats van gewoon te renoveren. BENOveren past perfect bij de ambitie om energiezuinig en efficiënt te moderniseren.
Door slim en doordacht te werk te gaan, verlaagt je energiefactuur, verhoogt je wooncomfort, krijgt je woning meer waarde en bewijs je ook het milieu een grote dienst. Maar wat betekent BENOveren in de praktijk? Hoe doe je het, en waarop moet je vooral letten?
JA, ik wil ook leren BENOveren