Ken jij alle BENOvatiepremies al?
Om ons te motiveren om energiebewust te renoveren, biedt de overheid een uitgebreide waaier aan premies aan. Daar geen gebruik van maken, is zonder meer zonde. Helaas is dat nog vaak het geval. Iets meer dan de helft van de Vlamingen weet dat er energiepremies zijn voor isolatie, glas of zonneboilers, maar vraagt ze niet aan. De totaalrenovatiebonus, de burenpremie en de korting op de onroerende voorheffing zijn nóg veel minder bekend. Dat kan beter ...
Individuele premies via de netbeheerder
Vooreerst kan al wie zijn dak, buitenmuren of vloeren isoleert, hoogrendementsglas laat plaatsen, of een zonneboiler of een warmtepomp installeert, een individuele premie krijgen. Ook huurders kunnen dat, op voorwaarde dat de factuur op hun naam staat. Wat de premiebedragen precies zijn, ontdek je op de premiepagina van www.mijnBENOvatie.be. Het aanvraagformulier voor de individuele premies kan je vinden op de website van je netbeheerder Fluvius.
Totaalrenovatiebonus
Voer je binnen een periode van vijf jaar minstens drie energiebesparende werken uit? Dan krijg je, boven op de individuele premies, een extra premie: de totaalrenovatiebonus. Hiervoor komen zeven energiebesparende investeringen in aanmerking: de zes bovengenoemde investeringen voor een individuele premie, plus het plaatsen van een ventilatiesysteem. Het bedrag van de totaalrenovatiebonus hangt af van het aantal werken dat je laat uitvoeren en kan oplopen tot maar liefst 4.750 euro. Meer info vind je hier.
Korting op onroerende voorheffing en minder registratierechten
De belastingvermindering, in de vorm van een korting op de onroerende voorheffing – 5 jaar helemaal geen onroerende voorheffing om precies te zijn – krijg je voor investeringen in een ingrijpende energetische renovatie (IER). Dat is een renovatie waarbij de technische installaties volledig worden vervangen en minstens 75% van de buitenschil (de buitenkant van een woning) wordt (na)geïsoleerd.
Wie een woning koopt als enige gezinswoning en die binnen de 5 jaar ingrijpend energetisch renoveert (IER), betaalt bovendien bij de aankoop maar 5% registratierechten (in plaats van 6%). Bij een woning van 300.000 euro scheelt dat dus 3.000 euro aan belastingen.
Maar wat is dan de ‘burenpremie’?
Wanneer in dezelfde gemeente minstens 10 eigenaars van een huis of een appartement energiezuinig renoveren, dan kunnen ze zich gratis laten begeleiden door een BENOvatiecoach.
De BENOvatiecoach wordt betaald door de ’burenpremie’. Het is dus geen geldbedrag dat je als BENOveerder krijgt toebedeeld, in tegenstelling tot de individuele premies en de totaalrenovatiebonus, maar wel een dienstverlening van een onafhankelijk vak-expert waarvan je gratis gebruik kan maken.
Een BENOvatiecoach geeft onder meer advies over BENOveren, helpt de kosten inschatten, vraagt offertes aan en vergelijkt ze met elkaar, houdt een oogje in het zeil bij de uitvoering van de werken, en begeleidt bij de premie-aanvraag en financiering. De coach is het centrale aanspreekpunt van de deelnemende buren, wat de werken efficiënter, vlotter, kwaliteitsvoller en ook goedkoper maakt. Dat laatste gemiddeld 15 procent, wijzen studies uit.
Hoe ga te werk om je in te schrijven? Twee mogelijkheden. Ofwel meld je je vrijblijvend aan bij je netbeheerder Fluvius. Zodra je met minstens 10 buurtbewoners bent ingeschreven, laat je netbeheerder je dat weten en krijg je een BENOvatiecoach toegewezen. Ofwel neem je zelf rechtstreeks contact op met een BENOvatiecoach naar keuze. Een lijst met gecertificeerde coaches vind je terug op https://benoveren.fluvius.be/wat-benoveren/vraag-raad-aan-de-benovatiecoach.
Een actueel overzicht van alle BENOvatiepremies en andere financiële steunmaatregelen voor wie energiezuinig renoveert, vind je steeds op www.mijnBENOvatie.be > BENOveren: info en premies > BENOvatiepremies
Bron: BENOmagazine 2018, redactie Violette Goethals
Volg ook jouw ideale BENOvatietraject
Je huis is aan vernieuwing toe? Doe het dan ineens goed, en BENOveer in plaats van gewoon te renoveren. BENOveren past perfect bij de ambitie om energiezuinig en efficiënt te moderniseren.
Door slim en doordacht te werk te gaan, verlaagt je energiefactuur, verhoogt je wooncomfort, krijgt je woning meer waarde en bewijs je ook het milieu een grote dienst. Maar wat betekent BENOveren in de praktijk? Hoe doe je het, en waarop moet je vooral letten?
JA, ik wil ook leren BENOveren