Je overweegt een renovatielening? Gebruik je verstand!
Energiezuinig renoveren is altijd een goede investering. Je zorgt ervoor dat je energiefactuur daalt én dat je huis zijn waarde behoudt. Voor energiezuinige verbouwingsmaatregelen kan je ook een beroep doen op premies en andere financiële steunmaatregelen vanwege de overheid, je netbeheerder en vaak ook je gemeente. Maar in vele gevallen zal toch nog een renovatielening nodig zijn. En dan hou je best rekening met enkele zaken …
Ga bij het afsluiten ervan nooit over één nacht ijs. Bespreek met je bankagent het te lenen bedrag en jouw financiële situatie. Vergelijk altijd het volledige kostenplaatje, dus inclusief dossierkosten en andere bijkomende kosten. Prijzen zeggen echter niet alles. Het advies van je bankagent is minstens even belangrijk voor een lening op maat van jouw noden.
Hypothecaire lening of lening op afbetaling?
Als je een renovatielening wil aanvragen, moet je in de eerste plaats kiezen tussen een lening op afbetaling en een klassiek woonkrediet (een ‘hypothecaire lening’). Beide hebben hun voor- en nadelen.
- Rentevoet meestal minder voordelig dan die van een woonkrediet;
- Geen extra kosten voor een notaris te betalen;
- De waarborgvereisten zijn minder specifiek dan bij een hypothecaire lening;
- Je beschikt sneller over het geleende geld.
- Voordelige rentevoet;
- Fiscale aftrekbaarheid;
- Mogelijkheid om de terugbetaling te spreiden over een langere periode.
Vaste of variabele rentevoet?
Heb je gekozen voor een hypothecaire lening, laat je dan ook goed adviseren over de keuze tussen een vaste of variabele rentevoet. Bij een vaste rentevoet zal de rentevoet tot de afloop van het krediet ongewijzigd blijven. Bij een variabele rentevoet kan je profiteren van mogelijke rentedalingen, maar je loopt de kans dat de rente, en dus ook je maandelijkse aflossing, gaat stijgen.
Verschillende banken bieden tools aan om je woonkrediet te simuleren. Gebruik die!
En informeer zeker ook naar de gratis Verzekering Gewaarborgd Wonen. Als je aan de voorwaarden voldoet, kan je een beroep doen op een gratis, 10 jaar geldende verzekering die een tegemoetkoming biedt van maximaal 600 euro per maand, mocht je ooit onvrijwillig werkloos of arbeidsongeschikt worden.
… of helemaal renteloos lenen voor je BENOvatie?
Vanaf 1 januari 2021 zullen nieuwe eigenaars een renovatiekrediet (bij de bank) of een energielening+ (bij het lokale energiehuis) tot 60.000 euro kunnen afsluiten, met een maximale looptijd van 20 jaar, die helemaal renteloos is (de Vlaamse overheid neemt namelijk de rente voor zijn rekening) op voorwaarde dat die binnen de 5 jaar wordt geBENOveerd.
Wie een woning met label F of E verwerft en deze binnen de 5 jaar energetisch verbetert tot een woning met label C, B of A, kan vanaf 2021 een renteloze lening aangaan van respectievelijk 30.000, 45 000, 60 000 euro. Bij appartementen gaat het om de renovatie van label F, E of D naar label B of A. Nieuwe eigenaars van appartementen kunnen vanaf volgend jaar tot 45.000 euro renteloos lenen als ze hun appartement van label F, E of D renoveren tot label B en tot 45.000 euro als ze renoveren tot label A.
Meer info over deze renteloze renovatielening vanaf 2021 vind je binnenkort op www.mijnBENOvatie.be.
Speel op zeker
Nog een laatste raad: neem het zekere voor het onzekere. Bij de meeste renovaties wordt het vooropgestelde budget al snel overschreden. Voorzie bij het berekenen van je totale kosten een marge van 5 à 10%. Zo speel je op safe en kun je later maximaal genieten van de winst op je energiefactuur én de flink toegenomen waarde van je huis!
Bron: BENOmagazine 2018, redactie Violette Goethals
Volg ook jouw ideale BENOvatietraject
Je huis is aan vernieuwing toe? Doe het dan ineens goed, en BENOveer in plaats van gewoon te renoveren. BENOveren past perfect bij de ambitie om energiezuinig en efficiënt te moderniseren.
Door slim en doordacht te werk te gaan, verlaagt je energiefactuur, verhoogt je wooncomfort, krijgt je woning meer waarde en bewijs je ook het milieu een grote dienst. Maar wat betekent BENOveren in de praktijk? Hoe doe je het, en waarop moet je vooral letten?
JA, ik wil ook leren BENOveren