Wat doe je bij buitenisolatie als je huis gebouwd is vlak aan de rooilijn – de grens tussen de openbare weg en je eigendom? Of als je naast je huis maar een krappe oprit hebt? Smalle bakstenen of steenstrips zijn dan een interessant alternatief voor de traditionele baksteen. Ze nemen veel minder plaats in.
Vroeger werden nogal wat huizen gebouwd op de grens tussen het privéterrein en het openbaar domein. Tot 3 juli 2009 was het verboden deze ‘rooilijn’ te overschrijden, waardoor het dikwijls niet mogelijk was om dik te isoleren. In Vlaanderen werd daarom het rooilijndecreet goedgekeurd. Dat laat toe dat je met isolatie plus afwerking tot 14 cm over de bouwlijn van de gevel mag gaan. Sommige gemeenten laten daarop nog afwijkingen toe. Informeer je bij de dienst stedenbouw.
Als je huis spouwmuren heeft, kan je de gevelsteen, die meestal 10 cm dik is, afbreken, de eventueel aanwezige isolatie weghalen, direct tegen het binnenspouwblad (nieuwe) isolatie aanbrengen, en een nieuwe bakstenen gevel optrekken.
Bakstenen van slechts 6,5 cm dik
Een klassieke baksteen is al gauw 10 cm breed. Grenst je woning aan het voetpad of aan een smalle oprit, dan zijn de Eco-brickgevelstenen een prima alternatief. Die zijn maar 6,5 cm dik. Zo win je ongeveer 3,5 cm en kan je meer isolatie plaatsen of ruimte besparen. Met een smallere gevelsteen kan je conform het rooilijndecreet tot 12,5 cm dik isoleren als de bestaande gevel afgebroken wordt, terwijl dat met klassieke gevelstenen slechts 9 cm kan zijn.
Smallere gevelstenen worden verwerkt op dezelfde manieren als klassieke gevelstenen: metselen, dunmetselen of verlijmen. Hun slanke formaat verandert niets aan de kwaliteiten van een gevel in baksteen: weinig of geen onderhoud, een lange levensduur en een grote stootvastheid. Ook qua uitstraling hoeven ze niet onder te doen.
Eco-brickgevelstenen zijn maar 6,5 cm dik. Zo win je ongeveer 3,5 cm en kan je meer isolatie plaatsen of ruimte besparen.
Beeld: Wienerberger
Steenstrips op isolatie
Is 6,5 cm nog te breed? Dan kan je kiezen voor isolatieplaten in combinatie met baksteenstrips. Deze oplossing bestaat uit baksteenschijfjes van ongeveer 22 mm dik die zijn verlijmd op eps-isolatieplaten (piepschuimplaten) met een wapeningslaag die met behulp van lijm en schroefpluggen op de ondergrond worden vastgemaakt. Daarmee spaar je een luchtspouw uit, zodat de isolatielaag al snel 10 cm dikker kan zijn dan bij metselwerk met complete bakstenen. In principe kan met steenstrips tot 24 cm dik worden geïsoleerd, maar al met een dikte van 13 cm, bevestigd aan een muur van 14 cm dik, haal je de U-waarde van 0.24 W/m²K, de Vlaamse eis voor grondige energetische renovaties.
Steenstrips zijn minder gevoelig voor schade dan sierpleister en worden ook minder vlug zichtbaar vuil. Ze zijn verkrijgbaar in een ruim palet aan kleuren, formaten en texturen (bezand, onbezand, generfd …) en passen uitstekend in de huidige trend van decarbonisatie (minder CO2 uitstoten) en dematerialisatie (minder materialen gebruiken). Tegenwoordig worden baksteenstrips immers rechtstreeks in speciale mallen gevormd en gebakken als strip. Daardoor is er minder verlies aan grondstoffen en ook aan energie.
Is 6,5 cm nog te breed? Dan kan je kiezen voor isolatieplaten in combinatie met baksteenstrips.
Beeld: Wienerberger
Tekst: Violette Goethals
Lees meer in het BENOmagazine
Deze reportage komt uit het magazine BENO, informatie en inspiratie voor de betere renoveerder, editie 2024. Lees het volledige artikel in het magazine via deze link.
Lees of download het volledige BENOmagazine gratis via deze pagina